3x3 důvody, proč snížit konzumaci luštěnin, část III.

Další díly

V předcházejících dvou dílech jsem se věnoval spíše důvodům, které jsou podložené studiemi a jen těžko je laik může rozporovat. V této závěrečné části budu spíše spekulovat a uvádět své vlastní názory. A závěrem přidám komentář k jedné luštěnině, která by měla podle mého stejně jako sója úplně zmizet z vašeho jídelníčku ;-)

 

Zapomeňte na konzervy, prosím…

Když se již rozhodnete dát si porci luštěnin, nebuďte líní a nezkracujte si cestu tím, že koupíte předem uvařenou čočku, hrách, cizrnu, atp. v konzervě… K tomuto doporučení mne vedou dva důvody. Velká část konzervovaných luštěnin pochází z pochybných zdrojů, kde je namísto výrobce uvedeno “vyrobeno pro:” a cena je obvykle výrazně nižší než u značek, kde se problém s BPA spíše nedá očekávat. BPA? Bisfenol A ;-) Ať jste o této uhlíkaté sloučenině slyšeli nebo ne, vězte, že expozice BPA na naše tělo má neblahé účinky, především pro náš mozek. I když je tento fakt dlouhodobě známý a slušní výrobci potravin balící své produkty do plastů, kde byl výskyt BPA nejkritičtější, již změnili dodavatele plastů a na obalech občas najdete i logo “BPA-free”, BPA mezi námi stále koluje… A mimo jiné i v rámci vnitřního potahu/filmu plechovek - včetně těch s luštěninami… A ten druhý důvod? Zapomeňte na to, že by se nějaký producent konzervovaných luštěnin páral s tím několik hodin základní surovinu namáčet, slévat vodu a nahrazovat ji čerstvou a následně surovinu vařil s něčím, co sníží její tendenci vyvolávat žaludeční potíže a především plynatost - toho docílíte jen doma!!! Je jedno, jestli se jedná o čočku, hrách či cizrnu - namáčejte luštěniny po dobu několika hodin, měňte vodu a od samého začátku namáčení až po dovaření používejte kombu řasu. Přidáním malého kousku docílíte vyšší extrakce saponinů a lektinů do vody a předejdete masivním problémům a možný společenským faux-pas ;-)

 

Chcete zhubnout?

Jasně, luštěniny nepatří mezi největší zdroje uhlohydrátů. Obsah uhlohydrátů v luštěninách není natolik kritický, abych tento důvod uvedl v prvním nebo druhém díle a zařadil tak tento důvod na úroveň dříve zmíněných. A ne všechny uhlohydráty bych stavěl na stejnou úroveň. Pokud ale skutečně chcete shodit pár kil do ideální váhy, zamyslete se nad každým gramem uhlohydrátů, které ve stravě přijmete a snažte se orientovat na zeleninu s “pomalými” uhlohydráty - většina v Čechách dostupných druhů a typů jich obsahuje spousty. 

 

Bílkoviny a vláknina? Jsou i lepší zdroje…

Stejně jako předchozí zmínka o uhlohydrátech - toto není důvod, proč byste měli omezit spotřebu luštěnin. Spíše zamyšlení nad tím, že některé další zdroje bílkoviny a vláknin jsou upozaděny - třeba i z důvodu, že pro zemědělce a potažmo pro stát není jejich produkce natolik lukrativní. Vegetariáni čtoucí tento článek, bděte!!! Pokud jsem vás I. a II. dílem “nepřesvědčil” zařadit některé “čisté” zdroje stravy z živočišné říše, pak na tento bod úplně zapomeňte! Vyřazením luštěnin z vaší stravy byste jen těžko naplňovali vaší potřebu bílkovin! Pro vás ostatní platí, že většina kvalitních živočišných zdrojů vám dodá plnohodnotné bílkoviny (na rozdíl od těch neplnohodnotných v luštěninách) a to v množství, které je s luštěninami minimálně srovnatelné. Co se vlákniny týče, najdete ji v dostatečném množství v zelenině i ovoci.

 

Arašídy, druhý z ďáblů z říše luštěnin

Máte ve zvyku si k večernímu seriálu v televizi otevřít sáček solených buráků? Ooooops… Arašídy obsahují asi neproblematičtější z lektinů, agglutinin, a to v mega dávkách… Tepelnou úpravou se ho řádně nezbavíte a tak stojí za všemi problémy gastrointestinálního traktu - od drobných zánětů až po autoimunitní onemocnění. A arašídy jsou navíc (ve většině případů!!!) plné aflatoxinů, plísní, které jsou zodpovědné za zvýšené riziko nádorových onemocnění a problémy s kognitivními funkcemi mozku. Nemůžete si najednou vzpomenout, v jakém filmu jste toho herce, tak “excelujícího” v právě sledovaném seriálu viděli? Pak odložte buráky, které fungují jako brzdový pedál ve vašem mozku a dejte si místo nich třeba avokádo nebo granátové jablko! Obojím docílíte opaku v porovnání s arašídy - váš mozek zařadí na vyšší rychlostní stupeň;-)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn