Alpro - vitalita z přírody?

Další díly

Všimli jste si reklamní aktivity značky Alpro s hlavním sloganem "Vitalita z přírody"? Já ano. A protože Alpro již nějaký ten pátek patří do skupiny značek Danone, od které se nedá očekávat nic jiného, než potraviny podřadné kvality, podíval jsem se na zoubek i rostlinným mlékům značky Alpro, především pak mléku, které si sám pravidelně připravuji - tomu mandlovému.

 

 

Značka Alpro vybudovala svůj byznys především na trendu osmdesátých let (platí pro západní země - u nás vše započalo až v devadesátých letech) minulého století a tím byl "sója na 100+1 způsobů". Dnes je (nefermentovaná) sója díky přehršli důkazů o jejím negativním účinkům na (především hormonální) zdraví na ústupu a tak Alpro začalo podporovat další, především oříšková a obilninová mléka. I tak ale stále narazíte u většiny kavárenských řetězců typu Costa Coffee či Starbucks na nabídku sojového mléka jako alternativy k tomu kravskému - těžko říci, která varianta je pro lidské zdraví horší... 

 

 

Ale zpět k mandlovému mléku firmy Alpro... To, co mne při hledání informací zaujalo především, je fakt, že mandlové mléko značky Alpro obsahuje pouhá 2% mandlí. Chemici v laboratořích Alpro musí být kouzelníci. Zkuste umixovat 4 mandle (cca 4g) s 200ml vody a napít se. Chutná? Asi ani nezjistíte, co jste to vlastně vypili. Dejte si sklenku 2% roztoku mandlí od firmy Danone a poznejte rozdíl! Stačí jen těch pár mandlí smíchat s vodou, cukrem, fosforečnanem vápenatým, karubinem, gellanem, slunečnicovým lecitinem a přidat vitamíny B2, B12, E a D2 (Danone/Alpro se již neobtěžuje s rozepsáním formy přidaných vitamínů - vitamíny D či B12 totiž mandle jako takové v přirozené formě neobsahují...).  Stále Vás nepřešla chuť? Tak ještě přidám fakt, že Alpro před rozmixováním těch 2% mandlí do chemického koktejlu ještě mandle opraží - tím zvýrazní chuť a mohou tím s klidnějším svědomím požadovat 60-70Kč za necelý litr vody, chemikálií a cca 20g mandlí. Ano, obsah makroživin se tím prakticky nezmění (15% karbohydrátů, 72% tuků a 13% bílkovin). Co se změní je množství tepelně senzitivních vitamínů (především vitamínů B1 a B5, ale kupodivu i poměrně stabilního vitamínu E), zahřátím na cca 180°C dojde bez diskuzí k denaturaci bílkovin a především pak k oxidaci tuků a tvorbě akrylamidů spojovaných především s grilováním masa při vyšších teplotách! Kam se poděla ta "vitalita z přírody"? Mohl bych pokračovat rozbory dalších rostlinných či oříškových mlék značky Alpro a asi bych se nedopracoval k lepšímu závěru.

 

 

Závěr? Pokud mohu čtenářům doporučit, zapomeňte na krabicové varianty (pod jakoukoliv značkou), propočítejte si, kolik peněz jste za poslední dobu akcionářům Danone nasypali do kapes a investujte raději do kvalitního mixéru a plátěného sáčku či sýrařské plachetky. Pak Vám totiž stačí trocha oříšků, sladidla (med/javorový sirup/agáve sirup/třtinový cukr), kapka vanilkového extraktu a kohoutková voda... Příprava jednoho litru mandlového mléka Vás určitě vyjde levněji, než na 70Kč a především - dodáte svému tělu vše, co je na mandlích dobré! Doporučuji předem mandle (či jiné oříšky) namočit na 8-12 hodin a uvolnit tak enhibitory enzymů. Všechny ořechy je v určité míře obsahují. Díky nim zralé ořechy, které přirozeně spadnou ze stromu vydrží do prvního zavlažení deštěm "naživu" a následně vyklíčí. Tyto enhibitory ale zároveň zabraňují maximálnímu vstřebávání živin při konzumaci  a právě namočením na půl dne enhibitory uvolníte. Zapomeňte na to, že se jakýkoliv producent oříškových mlék, kterého najdete na regálech našich obchodů s něčím takovým zdržuje...  

 

Tipy pro čtenáře VyváženéZdraví.cz:

  • pro přípravu většiny oříškovým mlék používejte poměr 1 díl oříšků na 4 díly vody
  • šetřete se sladidly - cílem není vytvořit cukrovou vodu s trochou oříšků - to byste si oproti Alpro moc nepolepšili - na 1ltr nápoje byste měli v pohodě vystačit se 2 čajovými lžičkami libovolného sladila (viz. výše)
  • buďte kreativní a zkuste přidat některé z koření, které máte po ruce - špetka skořice, kardamonu, anýzu nebo třeba muškátového oříšku povýší výsledný nápoj na jiný "level"
  • pokud výše diskutované mandle nakupujete pravidelně a to i třeba v malých baleních, doporučuji Vám udělat si zásobu (tzn. nakoupit například 1kg vakuové balení) - po únorových mrazech v Kalifornii a následné reakci italských i španělských pěstitelů roste cena mandlí o cca 0,50€/kg každý týden (o přibližně 2€ za posledních 5 týdnů) - zvýšení ceny spotřebitelkých balení se dá očekávat v řádu týdnů!

 

Při psaní tohoto článku jsem čerpal mj. z následujících zdrojů:
Why almond milk is a rip off? 
Alpro mandlový nápoj Original
Roasted vs. Raw Almonds: Which Are Healthiest and Most Cardioprotective?
Formation of lipid oxidation and isomerization products during processing of nuts and sesame seeds

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn