Aspartam a 5 dalších "super" potravin

Nemáte-li dostupné všechny potraviny z vlastní farmy či od nějakého známého farmáře, zřejmě občas jíte potraviny, které obsahují nějaká aditiva. FDA již dala na seznam zakázaných látek  v potravinářském průmyslu spoustu aditiv. V Evropě obecně je situace lepší, resp. evropská legislativa je o dost přísnější. Pravda je, že ne všechny látky povolené v potravinářském průmyslu v USA jsou povolené i v Evropě. Avšak i u nás musíme být ostražití. 

Jak s oblibou uvádí ve svých knížkách i na různých přednáškách paní profesorka Strunecká, často nejsou nebezpečné malé dávky jednotlivých aditiv ale jejich “koktejl”, který bezděčně někteří lidé přijímají v potravinách. Tyto látky mají synergický efekt, ale takové spolupůsobení již není podrobováno detailnímu rozboru co se vlivu na lidský organismus týká. Faktem zůstává, že vzhledem k množství těchto látek existuje také velké množství kombinací. 

 

Aspartam

Jedním z nejhorších povolených aditiv je aspartam. Při zahřátí aspartamu nad 30°C, ke kterému dochází při přípravě některých potravin, vzniká metanol. Množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé: např. jeden litr nealkoholického nápoje oslazeného aspartamem obsahuje asi 56 mg metanolu. Nechat tedy v létě takový nápoj např. ve vyhřátém autě může být následně po jeho vypití velmi nebezpečné. Brzy po zavedení aspartamu do nápojů se prokázalo, že u lidí vyvolává bolesti hlavy, změny nálady (zejména deprese), rozostření zraku, nespavost, narušuje inteligenci a krátkodobou pamět. Přesto s námi aspartam žije dál… Téma “aspartam” považuji za natolik závažné, že se k němu vrátím ve zvláštním článku. 

 

Hamburger se sýrem

Jíte někdy tuto kombinaci v nejmenovaných fast foodech? Neonově žlutá barva sýrů je výsledkem nebezpečného barviva z kamenouhelného dehtu. Na internetu lehce najdete, že vzniká jako vedlejší produkt při výrobě koksu. Kamenouhelný dehet se používá k výrobě plastů, barviv, gumy, ale také v lékařství při léčbě kožních onemocnění. Najdete ho i v šamponech proti vším. Máte pocit, že jde o jedlou přísadu? 

Nezávislé studie ukázaly spojitost u potravinářských barviv s  alergiemi, poruchou pozornosti a hyperaktivity (ADHD) spojené se sníženou schopností učit se a rakovinná onemocnění u zvířat. Jistě - jedná se o obecnou informaci vztahující se k barvivům. Ale z pohledu matky vidím jako hlavní problém vliv barviv na zdraví dětí. Ať chceme či nechceme, větší děti si kupují bez našeho dozoru různé sladkosti, které bohužel obsahují barviv velké množství. Takže musíme svým dětem informace opakovat, opakovat, opakovat neboli “Opakování je matka moudrosti”. 

 

Pita chleby, wrapy, a spol.

Výroba chleba je vysoce industrializovaná. Proto někteří výrobci používají bromičnan draselný k urychlení a zlevnění celého výrobního procesu. Nevýhodou se ukazuje skutečnost, že větší množství bromičnanu draselného může způsobovat nevolnost, zvracení, průjem a bolesti. Přes provedené důkazní studie FDA tuto látku nezakázala, pouze v roce 1991 doporučila výrobcům pekařského zboží vyhýbat se jejímu používání. V ČR je tato látka  naštěstí zakázaná. Buďte tedy ostražití při pobytech v zahraničí a zvažujte, co tam budete konzumovat. 

 

Nealkoholické nápoje

Stejně jako u výše zmíněného sýra jsou i u nealkoholických nápojů barviva často škodlivá. Jasně modrá sice vypadá úžasně, ale tento nepřirozený zvýrazňovač může znamenat zdravotní riziko zvláště pro vaše děti. Studie ukázaly, že barviva mohou brzdit kognitivní vývoj u dětí. Děti, které často pijí sportovní nápoje s modrým barvivem, vykazovaly horší výsledky při paměťových testech. Briliantová modř (E133) je považována za jednu z možných příčin hyperaktivity u dětí. Může také způsobit astma, kopřivku či jiné alergie. Studie u laboratorních krys zjistily výskyt zhoubných nádorů ledvin při podávání briliantové modři v potravě.
Bohužel toto barvivo je v potravinářství velmi běžné a v ČR povolené. Kromě nealkoholických nápojů se užívá k barvení cukrářských a pekařských výrobků, žvýkaček (Wrigley) a cukrovinek (např. bonbóny Starburst).

 

Brambůrky bez tuku čili dietní čipsy

Brambůrky bez tuku byly vyrobeny za účelem boje proti velkému obsahu tuku v běžných brambůrkách. Za zvážení stojí nejen obsah ale i druh použitého oleje. Tyto brambůrky bez tuku u některých lidí způsobují častější návštěvu toalety. Studie z University Purdue z roku 2011 ukázaly na testech s laboratorními krysami, že při krmení tukem Olestra (známý i jako Olean) byly krysy rychleji hladové a později konzumovaly více jídla. Pro českého čtenáře bych ráda uvedla, že náhrada tuku Olestra byla vyvinuta výzkumníky firmy Procter and Gamble. Chutná jako tuk, má stejnou texturu, vyvolává obdobný pocit v ústech a navíc je stabilní vůči teplotě. Jde o náhradu tuku, který nedodává výrobkům kalorie ani cholesterol. Tento “tuk” není zdrojem energie a není štěpen mikroflórou střeva. V USA byla tato látka schválena napřed pro slané snacky a o pár let později i pro použití do sušenek a dalších vybraných produktů. V EU není naštěstí tento produkt firmy P&G povolen. 

 

Jogurty

Jogurty patří mezi zdravé potraviny. Ideálně mezi zdravé funkční potraviny, které obsahují zdraví prospěšné bakterie. Nicméně ne všechny jogurty jsou vyráběny stejně. Díky podávání růstových hormonů dojnicím mohou být v některých jogurtech tyto hormony obsaženy rBGH a rBST. Studie prokázaly spojitost s mnoha druhy rakoviny, onemocněním prsů, střev a prostaty a přesto jsou tyto geneticky modifikované hormony zvyšující produkci mléka u dojnic o 10-15% v USA stále povoleny. Ani použití těchto hormonů není v EU naštěstí povoleno. To, že v našich jogurtech může být zbytkový obsah antibiotik či jiných léčiv, je však nasnadě.

 

Jak můžete sami vidět, není vše v našich končinách tak špatné. Evropská legislativa nás v mnoha směrech chrání. V této souvislosti musím uvést i jedno doporučení, které mají výrobci v EU povinnost uvádět na svých výrobcích: V souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 1333/2008 informujeme zákazníky, že potravinářská barviva tartrazin (E102), chinolinová žluť (E104) a červeň allura (E129) obsažená v potravinářských barvách a dalších výrobcích mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Vzhledem k tomu, že je naším cílem děti chránit, měli bychom tyto informace vnímat a uvědomovat si jejich skutečný dopad na zdraví našich dětí i naše.

Zdroj: stethnews.com  

   

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés