-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 10
-
Štítky:
Pokud sledujete naše stránky po určitou dobu a nepřišli jste sem poprvé, pak vás asi nepřekvapí, proč nejsme příznivci řepkového oleje. Možná jste slyšeli, že díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin tento olej někdo srovnává s olivovým olejem. Pokud jste něčemu takovému uvěřili, mám pro vás špatnou zprávu - byli jste obelháni;-) Narazíte-li při pátrání po informacích o řepkovém oleji na některou ze stránek placených řepkovou lobby (od Ministerstva zemědělství přes Státní zemědělský intervenční fond až po jednotlivé velkopěstitele), obvykle se věnují “vyvracení” mýtů, které nejsou skutečně nic jiného, než mýty. Věnují se totiž něčemu, co bylo vyřešeno před cca 40 lety, totiž obsahu kyseliny erukové, zdraví škodlivé složce řepkového oleje. Díky “šlechtitelskému úsilí” byl postupně její obsah snížen ze 45% na současných 0,3-0,5%.
Když jsem se podíval na stránky olejnadzlato.cz, dočetl jsem se zároveň, že pyl z kvetoucí řepky není nebezpečný pro alergiky (slyšeli jste někdy, že by “rosničky” před hlavními zprávami varovaly před pylem z řepky?) či že pěstování řepky nevyčerpává půdu. Vůbec se ale nevěnují tomu, co je podstatné - jakým způsobem řepkový olej tak, jak jej známe z pultů hypermarketů vzniká. Problém je totiž především v procesu rafinace jako takovém, při němž dochází k oxidaci vícenenasycených mastných kyselin a tvorbě volných radikálů. A k oxidaci, vzniku volných radikálů a následným zánětlivým procesům dochází i v našem těle, od okamžiku, kdy potravu připravenou na řepkovém oleji pozřeme…
...obsah trans-tuků v rafinovaném řepkovém oleji může až 20-násobně převýšit povolené limity...
Řepkový olej obvykle obsahuje kolem 55-65% mononenasycených mastných kyselin a 28-35% vícenenasycených mastných kyselin a jen velmi malé množství nasycených tuků. Celý potravinářský průmysl zaštítěný Ministerstvem zdravotnictví staví svou “pro” argumentaci právě na vysokém obsahu mononenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné (což je fakt v případě panenského olivového oleje, avokáda a nezpracovaných ořechů). To by byla pravda, pokud bychom se bavili o řepkovém oleji lisovaném za studena. Všimněte si, že uvádím panenský olivový olej, nezpracované ořechy a čestvá avokáda - rafinací by se i tyto mononenasycené tuky dostaly do kategorie nezdravých potravin! Druhým, ještě hloupějším argumentem zastánců řepkového oleje, je vysoký obsah Omega-3 mastných kyselin, součásti oněch 28-35% vícenenasycených tuků. Řepkový olej sice obsahuje příznivější poměr Omega-6 ku Omega-3 mastným kyselinám (20:9), než například sojový (51:7) nebo slunečnicový/kukuřičný (pouze Omega-6), ale i tak pokládám argumentaci o prospěšnosti konzumace hojivých Omega-3 mastných kyselin v řepkovém oleji bez zmínky o tom, že do těla zároveň dostanete dvojnásobné množství zánětlivých Omega-6, jako čirou demagogii.
A teď ona drsná pravda. O trans-tucích jsme psali již několikrát v souvislosti s margaríny a průmyslově zpracovávanými potravinami, od bramborových lupínků počínaje, koblihami konče… Postup rafinace rostlinných olejů je alespoň v první fázi hodně podobný výrobě margarínu - úpravy za vysokých teplot, vysokého tlaku, rozpouštědla na bázi hexanu, bělení, deodorizace, atp. Nemělo by vás tedy překvapit, že i při rafinaci tohoto “tekutého zlata” dochází k tvorbě trans-tuků, podobně jako při výrobě margarínů. A řepkový olej je těmito rezidui proslavený. I když mají za velkou louží přesně stanovená pravidla na maximální obsah trans-tuků v produktech určených na přímou spotřebu, ukazuje se, že deklarace něčeho na papíře a realita se mohou velmi lišit. Podle posledních testů prováděných na University of Florida v Gainesville na velkém vzorku v Kanadě dostupných a komerčně nabízených rafinovaných řepkových olejů všechny vzorky vykazovaly výrazné překročení povolené hladiny 0,2% hmotnostního podílu trans-tuků. Nadpoloviční většina vzorků překročila hladinu 10krát a rekordmanem byl řepkový olej s podílem 4,6% této prokazatelně rakovinotvorné látky!
Jako vždy necháváme rozhodnutí, zda zůstane řepkový olej součástí vaší kuchyně či ne, jen a jen na vás. Alternativy znáte, píšeme o nich pravidelně. U nás doma vítaný není. A přiznám se, že i když to zatím standarně neděláme, souhlasil jsem s žádostí jednoho z našich klientů, abych přišel k němu domů a udělal mu čistku v chladničce i špajzu ála duo Cajthamlová/Havlíček. Dvě láhve řepkového oleje neletěly do koše, ale do garáže pro pozdější využití na impregnaci dřevěné terasy ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
MartinW
Dobrý den. Minulý týden jsem na streamu shlédl pořad pana Vaňka - Jídlo s.r.o., jehož díl byl zaměřen na výrobu oleje. Konkrétně pak slunečnicového a řepkového... Shlédl jsem i onen přídavek v podobě rozhovoru s obchodní ředitelkou firmy vyrábějící olej. Kdybych nečetl vaše příspěvky o rafinovaných olejů a řepce (+ jiné zdroje) pak bych nejspíš nabyl stejného dojmu, jako byl názor paní ředitelky. A to ten, že řepkový olej je nej nej nej snad ve všech oblastech - zdraví, chuti, výživové hodnotě atd. Proti tomu kokosový olej/tuk je údajně strašný, respektive ne tak dobrý jako řepkový... Mohl bych se zeptat na váš názor ohledně tvrzení v tomto dílu pořadu pana Vaňka? Na mne to prozatím působí jako propaganda produktů firmy, ve které se natáčelo... Ale mohu se mýlit. Proto bych znal názor, případně názory, někoho zkušenějšího. Díky.
Martin Novotný
Martine, na uvedený díl se podíváme a dáme vědět náš názor. Na jednu stranu mohu říci, že s názory Romana Vaňka, co se kvality (či spíše ne-kvality) potravin souhlasíme, na druhou pak nelze od ředitelky firmy, kterou výroba rostlinných olejů živí (a kokosový tuk vnímá jako konkurenci) očekávat cokoliv jiného, než vychvalování vlastních produktů - bez ohledu na studie, které jsem zmiňoval. Bohužel, něco takového jako "domácí test" na trans-tuky v olejích neexistuje - sám bych rád věděl realitu na českém trhu. Nejsem ale v tomto případě optimistou a tak neočekávám, že rafinace řepkové oleje probíhá v našich luzích a hájích čistěji, než v Kanadě... A porovnávat řekový olej s tím kokosovým prostě nelze - s každým decilitrem toho řepkového do sebe dostáváme více a více Omega-6 mastných kyselin, které bychom měli omezit (ano, má ten poměr Omega-6 vs. Omega-3 lepší, než další rafinované rostlinné oleje - to jsme nikdy nerozporovali) a zastánci těchto olejů neustále zmiňují, že kokosový olej nemá Omega-3 žádné. Opět lze jen souhlasit - nemá ani Omega-3, ale ani Omega-6 a především - síla kokosového oleje je v obsahu MCT mastných kyselin. V tom je společně s palmovým olejem jedinečný!
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn
Martin Novotný
Martine, díl o firmě Fabio jsem shlédl, názor na Romana Vaňka jsem tím výrazně nezměnil (= stále patří mezi těch pár odvážných, kteří se nebojí říci pravdu) a zde je komentář, který jsem zveřejnil i pod uvedeným videem na streamu:
Byl jsem požádán jedním z našich čtenářů o názor na tento díl pořadu Romana Vaňka. I když řepkový ani slunečnicový olej našim klientům nedoporučujeme - jak řepkový, tak i slunečnicový nemá z našeho pohledu ideální poměr Omega-6 vs. Omega-3 mastných kyselin (95% našich klientů má při vstupních testech vysoké hladiny CRP a sub-klinickou až klinickou hyperlipidemii a za tím stojí mimo vysokou konzumaci karbohydrátů i průmyslově zpracované, za studena tekuté rostlinné oleje s převahou Omega-6). Nicméně postup uváděný ve videu je jednoznačně šetrnější, než ten, co používá Unilever a další olejáři - když nic jiného, pak nepromývání hexanem je pozitivum. Paní Jenčková uvádí nepravdivé informace ohledně řepkového oleje - to, že obsahuje poměr Omega-6 vs. Omega-3 v poměru cca 2:1 ještě neznamená, že je zdravý. VyváženéZdraví.cz doporučuje svým klientům a čtenářům poměr 1:1. Pravdu má paní Jenčková v tom, že slunečnicový olej je na tom s tímto poměrem hůře, tzn. řepkový olej je lepší. Bohužel neexistuje jednoduchý test na trans-tuky - podle poslední studie floridské university všechny testované řepkové oleje prodejné v Kanadě vysoce přesahovaly povolený limit 0,2% trans-tuků, ten nejhorší jich pak obsahoval 4,6%. Dá se předpokládat, že rafinací s vynecháním hexanu bude obsah trans-tuků v olejích Fabio nižší. To ale nic nemění na faktu, že právě řepkový olej je při rafinaci na tvorbu trans-mastných kyselin náchylnější, než další masově prodávané oleje. Argumentace proti kokosovému a palmovému oleji pokládám za irelevantní a demagogické - všichni omýlají dokola nepřítomnost Omega-3 a nějak "zapomenou" zmínit to podstatné - obsah MCT olejů, které jsou prokazatelně pozitivní pro naše zdraví, především v prevenci neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, ale i např. epilepsie).
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn
MartinW
Vřelé díky za obsáhlou odpověď na můj dotaz. Je jasné, že nemá smysl bezhlavě věřit lidem, kteří se živí rafinací oleje. Jen doufám, že se jednoho dne dočkáme všichni toho, že i v naší zemi bude normální podporovat to co je opravdu zdravé a naopak přestat podporovat to nezdravé jen proto, že v tom jsou větší peníze ...
Už jen snad dodám, že se svou přítelkyní postupně procházíme potraviny, které máme doma a snažíme se ty řekněme méně zdravé nahradit zdravější variantou. Takže řepkový olej, který nám zbyl věnujeme někomu, kdo ho využije a na smažení budeme používat ghee.
Držím Vám palce ve vašem boji proti nezdravím potravinám a doufám, že i nadále budete plodní při zveřejňování zajímavých článků tak, jako tomu bylo doposud.
Lenoska007
Vážený Martine,
na úvod svého příspěvku rovnou uvádím, že jsem koordinátorkou projektu Řepkový olej - olej nad zlato, tří leté vzdělávací kampaně podpořené z prostředků EU i ČR. Zároveň jsem matkou dvou dětí a o zdravou výživu se velmi zajímám. Na tomto projektu spolupracuji právě proto, že v mých očích dává smysl, už díky garanci odborníků, vědců a lékařů, kterých si velmi vážím a nedokážu si představit, že by riskovali své dobré jméno a odbornou pověst podporou neseriozního projektu.
Ve svém článku vycházíte z článku nadace Weston A. Price foundation, publikovaném v roce 2008 (http://www.westonaprice.org/health-topics/the-great-con-ola/) a od té doby si tento článek žije svým virtuálním životem. Většinou se šíří na stránkách různých aktivistů, kteří jej opíší a není nikdy citován renomovanými médii - pokud si novináři udělají domácí úkol a konfrontují ho s názory odborníků nebo dalšími studiemi. Nadace je podporovaná americkými farmáři, jejich zájmem je naopak obhajovat maso a mastné tuky. Stojí možná také za zmínku, že situace v USA a ČR (a EU) je naprosto nesrovnatelná, co se kvalitativních požadavků na potraviny týká.
Zmínil jste stránku projektu www.olejnadzlato.cz. Ráda bych Vás upozornila na to, ža na konci všech tiskových materiálů najdete seznam studií, na které se odkazují. Tiskové materiály vznikly ve spolupráci s renomovanými odborníky z IKEM, VŠCHT, ve spolupráci s nutričními terapeuty z Thomayerovy nemocnice, či iniciativy Výživa dětí..., (nezaměňujte za nutriční poradce, kterými se dle české legislativy může stát kdokoliv). Ucelený přehled nabízí také příručka "Řepkový olej jako součást výživových doporučení", též k dispozici ke stažení na webu. Pokud byste ale těmto odborníkům nedůvěřoval, doporučovala bych Vám se v případě přetiskování podobných článků, kontaktovat některého renomovaného odborníka ve svém okolí. Každá nemocnice má dietologa, nutričního terapeuta, jistě se najde někdo, jehož názoru můžete důvěřovat. Vím, že každý se setkává s alarmujícími zprávami, a oni se rádi odborně vyjádří, nebo naopak uvedou na pravou míru.
Jinak souhlasím s tím, že jsme to, co jíme a je třeba se zajímat.
Hezký den,
Lenka Nováková
Martin Novotný
Dobrý den Lenko, děkuji za komentář. Těší nás Váš názor, na kvalitu potravin a jak si můžete všimnout z prvního komentáře ohledně konkrétní reportáže Romana Vaňka, i my rozlišujeme mezi tím, co produkují nadnárodní giganty a malé firmy, které "to myslí dobře". Pokud bychom do sebe nedostávali výrazný nadbytek Omega-6 mastných kyselin, pak by ten poměr u řepkového oleje nebyl ani zdaleka tak alarmující a asi bych s oleji od firmy Fabio neměl problém. Žádné "pokud" se ale nekoná a tak všem našim klientům doporučujeme konzumaci všech rafinovaných rostlinných olejů omezit. Protože jsem se posledních 17 let pohyboval ve vysokém korporátním byznysu (nákup), je mi jasné, co za podporou čehokoliv vyrobeného ze slunečnice a řepky stojí. Mimo všudypřítomnou lobby je to pak ekonomický zájem státu. A protože jsem realista, je mi jasné, že v okamžiku, kdy by kdokoliv se silnějším hlasem (než máme my) řekl na rovinu, že řepkový a slunečnicový rafinovaný olej není "až tak zdravý", stávajícímu ministrovi zemědělství nastanou bezesné noci.
Tři krátké poznámky, které si neodpustím. Nikdo doposud stať Weston Price Foundation nevyvrátil (alespoň ne argumenty, které bych pokládal za nedemagogické). Článek jsem napsal hlavně kvůli novým testům floridské university na kanadském trhu (nikoliv proto, že bych teď náhodou narazil na článek WPF - jejich práci sleduji minimálně 10 let a s Mary G. Enig i Sally Fallon komunikuji přímo - obě dvě jsou externími profesorkami na IIN, který jsem vystudoval). A ještě bych se rád optal, kterého kvalitního nutričního terapeuta z Thomayerovy nemocnice máte na mysli. Pokud je to ta slečna, kterou si občas zvou dámy ze "Sama doma" na ČT1, která naposledy doporučovala na zahnání hladu plátek "celozrného chleba s nějakým tím zdravým margarínem", pak Vaší odpověď nepotřebuji... Máte pravdu v tom, že nutričním poradcem se dnes může stát každý (volná živnost) a i když máme oficiálně kurzy výživového poradenství za sebou (Veronika od Ataku, české certifikované autority, já mimo jiné od Institute for Integrative Nutrition, Precision Nutrition, The Health Science Institute a další britských a amerických ústavů), i my tyto informace takříkajíc filtrujeme - pokud by se totiž začala učit pravda, bez nutnosti ohlížet se na ekonomiku států, farmaceutických firem a pár jednotlivců, uvedené instituce by o certifikaci vyučovat velmi rychle přišly... A my jsme se rozhodli raději říkat pravdu - nestojí za námi žádné firmy, žádná lobby, žádný eshop - jen výsledky klientů, kteří s námi spolupracovali a spolupracují...
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn
novyptr
Dobrý den, velmi zajímavý článek, díky za něj. Mám ale dotaz ohledně vámi doporučovaných olejů pro smažení. Koupil jsem si za studena lisovaný řepkový olej a na obalu se píše, že je vhodný i ke smažení. Také jsem četl, že řeprkový olej je obecně tepelně stabilnější než slunečnicový. Je to opravdu tak? Vámi doporučovaný kokosový olej mi není úplně sympatický, přeci jen kokosy rostou daleko a obečně mám k "exotickým" potravinám nedůvěru. Není už lepší prostě smažit řízky na másle? Petr Nový.
Martin Novotný
Dobrý den Petře, ano, řepkový olej je skutečně o něco lepší, než ten slunečnicový - hlavně pak pokud se bavíme o řepkovém oleji, který je za studena lisovaný. A to jak co se poměru Omega 6 vs. Omega 3 týče, tak i kouřového bodu. Níže uvádím oba údaje pro rafinované i za studena lisované verze i pro Vámi zmiňované máslo. Ještě lepší, než máslo by bylo ghee (nedochází k denaturaci bílkovin v másle) nebo trocha sádla. Ale i kvalitní olivový olej, pokud budete smažit na mírném plameni...
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn
mollka
dobrý den,
z kokosového oleje jsem měla obdobný pocit. Ale pak jsem objevila "zbavený kokosové vůni a chuti". Opravdu to funguje, lze používat všude a bez kokosového aroma :)
lenka
Martin Novotný
Dobrý den, konzumace kokosového oleje zpracovaného lisováním za studena či tzv. metodou "propeller-pressed" (předpokládám, že to je olej, který popisujete) je prokazatelně prospěšná. Z mého pohledu především díky obsahu mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které jako jediné projdou hematoencefalitickou bariérou a mohou jako jediný alternativní zdroj energie (ke glukóze) sloužit k výživě a činnosti mozku. Dokáží zabránit úbytku mozkových synapsí, chrání mozek před neurodegenerativními chorobami (stařecká demence, Alzheimer, roztroušená skleróza, atp.) a jsou nedílnou součástí alternativních protokolů pro jejich léčbu.
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn