Datle: superpotravina nejenom pro diabetiky a nastávající maminky

O zdravotních účincích konzumace datlí se příliš nemluví a většina laické veřejnosti je překvapená, pokud na jednom z prvních míst zmíním prevenci a podpůrnou léčbu diabetes 2. typu. Nevěříte? Vždyť jsou datle “plné cukrů”, tak jak by mohly být vhodné pro cukrovkáře?!?! Podobně jako u ostatních surovin hledejte vyřešení této “záhady” především ve faktu, že všechny studie (i využití v praxi) se týkají celých datlí, popř. datlové pasty, nikoliv samostatných složek, tzn. inkriminovaných cukrů. V případě datlí se jedná o mix fruktózy, glukózy a u některých odrůd i sacharózy. K cukrům nutno přičíst vlákninu (7g na 100g datlí), která vstřebávání cukrů zpomalí a především komplex vitamínů a minerálů (viz tabulka níže), které synergisticky s přírodními cukry při prevenci a podpůrné léčbě diabetu hrají hlavní roli.

 

Nutriční obsah datlí (ve 100g)

Mimo již zmíněnou schopnost datlí regulovat krevní glukózu, na jejíž základě lze datle doporučit diabetikům toho ale datle umí více. Jak jsem v titulku naznačil, jedná se o přirozenou pomoc při porodu díky:

  • zlepšení dilatace děložního čípku
  • zvýšení pravděpodobnosti přirozeného (spontánního) porodu
  • zkrácení doby porodu
  • nižší nutnosti použití tišících léků 

Z dalších, studiemi podložených zdravotních účinků konzumace datlí lze pak zmínit především:

  • podpůrnou léčbu při hojení mukózní stěny tenkého střeva
  • prevence osteoporózy
  • podpora správné krvetvorby
  • prevence (kolorektální) rakoviny
  • podpora nervové činnosti
  • snížení rizika infaktu myokardu

 

EU-Organic logo

EU-Organic logo

 

V krátkosti něco o odrůdách datlí a jejich kvalitě. Spíše než o konkrétní lokalitě vhodné pro pěstování datlí se můžeme bavit o celém klimatickém pásmu. Táhne se totiž od severozápadní Afriky (Alžír, Tunis) až po Afghánistán. Konkrétní zemi/oblast pak charakterizuje převažující odrůda. Pro nejzápadnější oblasti to je především odrůda Deglet Noor, ve středu celého pásma najdete např. oblíbený Medjool a na Východě pak např. pro Afghánistán typický Aseel. Každá odrůda má svou typickou a nezaměnitelnou chuť. Při koupi byste si především měli dát pozor na kvalitu - ideální je nakupovat datle s logem EU-Organic a v tepelně nezpracované (raw) podobě - velká část vitamínů uvedených výše v přehledu živin patří mezi tepelně nestabilní a tak datle ošetřené při 70°C (obvyklá praxe) má samozřejmě obsah pro tělo pozitivních látek nižší. 

 

Sukkari datle

Sukkari datle

 

A teď ta nejlepší zpráva! Firma Lifefood používá pro výrobu tyčinek Lifebar tepelně nezpracované datle od EU-Organic certifikovaného pěstitele a to odrůdu, která figuruje mezi TOP5 odrůdami s nejvýraznějšími zdravotními účinky! Jedná se o odrůdu Sukkari od pěstitelů Yogi & Yousef. Historie spolupráce s touto saudsko-arabskou firmou sahá do roku 2013, kdy tito dva pánové nabídli prostřednictvím jednoho z crowdfundingových serverů možnost investice do nové sklizně jejich datlí a majitelka Lifefood se s nimi nakonec dohodla na odběru datlí namísto domluveného podílu na zisku. A společně s Yogi & Yousef rostl i Lifefood! Níže se můžete podívat na poslední z crowdfundingových videí, kde mimo jiné Yogi zmiňuje spolupráci s námi.

 

 

 

Při psaní tohoto článku jsme se mimo jiné inspiroval následujícími studiemi:

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn