-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Dvě “bleskovky” ohledně dvou přírodních bojovníků proti rakovině, konkrétně proti typům rakoviny, ve kterém Česká Republika zaujímá nelichotivé pozice v rámci Evropy, rakovině prostaty a rakovině tlustého střeva.
Vysoké hladiny vitamínu D a zvýšení pravděpodobnosti přežití u rakoviny tlustého střeva
Americká asociace rakovinové onkologie (ASCO) prezentovala oficiálně na svém sympoziu v lednu tohoto roku studii na téma hladiny vitamínu D u pacientů s diagnostikovanou rakovinou tlustého střeva (u nás populární téma, díky “preventivní” radě pohádkového prince svému bráchovi…). Výzkumníci v Dana-Farber Cancer Institute analyzovali data 1.043 pacientů léčených chemoterapií, popř. biologickou léčbou pomocí preparátů bevacizunab, popř. cetuximab a jejich hladiny 25-hydroxyvitaminu D v krevní plasmě. Jeho nižší hladiny jsou obvykle zapříčiněny věkem (přirozeně se s věkem snižují), nižší fyzickou aktivitou, vyšším BMI (body mass index) a samozřejmě s nízkým příjmem suplementálního vitamínu D, popř. nízkým příjmem potravin přirozeně obsahujících vitamín D.
Pacienti s vyšší hladinou vitamínu D v krevním séru na úrovni kolem 27,5 ng/mL (cca 20% ze zkoumané skupiny) měli medián přežití na úrovni 32,6 měsíce zatímco pacienti s úrovní vitamínu D na hranici 8 ng/mL v průměru žili 24,4 měsíce. Vyšší hladiny vitamínu D byly rovněž propojeny s vyšší pravděpodobností zastavení růstu karcinomu. Jedná se o nejobsáhlejší studii na toto téma a Kimmie Ng, vedoucí výzkumného týmu věří, že využití vitamínu D v léčbě (a prevenci!) rakoviny tlustého střeva má vysoký potenciál.
Jasně, můžete si říci, že rozdíl mezi 24,4 měsíce a 32,6 měsíce natolik marginální, že nestojí za zmínku. Opak je pravdou! Dostatečný příjem potravin obsahujících vitamín D je jedním z mnoha kamínků ve skládačce jménem prevence rakoviny. Oklikou se tím vracím k mému článku Prevence rakoviny tlustého střeva aneb co asi pohádkový princ netuší... a vypichuji důležitost prevence jako první linie, která musí začít u nás samotných.
Sulforafan jako účinný prostředek v léčbě rakoviny prostaty
Opět téma každoročně propírané médii - akce typu “Movember” nemají rádi firmy typu Gillette (dočasně se sníží spotřeba jejich žiletek) a nemáme je rádi my - jde v nich více o zájmy konkrétních farmaceutických firem, než o informace o tom, že i tato forma rakoviny je léčitelná jinak, než jak se o to snaží alopatická medicína a dá se jí účinně předcházet…
Nature Journal Oncogenesis ohlásil shodu mezi vědci z Oregon State University (OSU) a kolegy z texaského A&M Health Science Center ohledně možného využití léčby metastatické rakoviny prostaty pomocí surforafanu. O preventivním účinku sulforafanu se již nějakou dobu ví, ale tento výzkum jako první přišel se závěry, které se týkaly léčby.
Vlastní výzkum se týkal enzymu SUV39H1 produkovaném prostatickými rakovinovými buňkami, na které je sulforafan schopen cíleně působit. Sulforafan je schopen ovlivnit metylaci histonu a dokonce i upravovat genetická vyjádření rakovinových buněk. Dokáže tím pomoci v boji tělu vlastním supressorům nádorového bujení, vede k selektivní smrti rakovinových buněk a výrazně snižuje progresi rakoviny prostaty jako takové.
Sulforafan do svého těla můžete doplnit pravidelnou konzumací brokolice, květáku a další zeleninou z čeledi brukvovitých. I když vědci upozornili, že doporučené dávky sulforafanu přesahují obvykle konzumovaná množství této zeleniny (i zeleniny obecně) a doporučují spíše sulforafan ve formě potravinového doplňku, my ve VyváženémZdraví jsme názoru, že pokud z námi doporučených 4-5 porcí zeleniny denně zvolíte 1 porci připravenou právě z brukvovitých, uděláte velký krok směrem k účinné prevenci rakoviny prostaty a nejen jí!
Reference:
Circulating 25-Hydroxyvitamin D Levels and Survival in Patients With Colorectal Cancer
SUV39H1/H3K9me3 attenuates sulforaphane-induced apoptotic signaling in PC3 prostate cancer cells
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.