-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Původně jsem tento příspěvek zamýšlel sepsat jako pitevní protokol, ale protože jsem již jeden na další “dobrůtku” z dílny Unileveru, Ramu, napsal a z pohledu rozboru bych mohl prakticky využít funkcí CTRL+C a CTRL+V, raději volím klasický příspěvek upozorňující na další úskalí konzumace těchto nepřirozených tuků.
Všimli jste si zvýšené aktivity Unileveru, resp. reklam na jejich “vlajkovou loď”, co se snižování cholesterolu týče - margarínu Flora? Má to svůj důvod. Unilever totiž vyhrál soud s organizací FoodWatch, která jej zažalovala za lživou reklamu. Problém vidím v tom, že FoodWatch nedokázal v tomto případě jasně prokázat, že korelace neznamená kauzalitu. Přeloženo do srozumitelné češtiny - to, že se lidem konzumujícím Floru snížil krevní cholesterol neznamená, že to bylo zapříčiněno konzumace Flory jako takovou. I přes velmi nepříznivý poměr Omega-6 mastných kyselin vs. Omega-3 (MZd ČR doporučuje poměr 2:1, VyváženéZdraví pak 1:1), který je více jak 6:1 Unilever tvrdí, že za to může obsah sterolů. Těch sterolů, které prokazatelně narušují hormonální rovnováhu (u žen mezi estrogenem a progesteronem, u mužů pak mezi estrogenem a testosteronem)! A zde problémy konzumace margarínu nekončí.
Flora, to je především nepříznivý poměr Omega-6:Omega-3 a obsah sterolů narušující hormonální rovnováhu.
O výrobě margarínů jsme již psali. Bez ohledu na změnu výrobního postupu, který prakticky eliminuje vznik trans-mastných kyselin v průběhu emulgace to vypadá, že se těchto prokazatelně rakovinotvorných látek jen tak nezbavíme. Za vším totiž stojí již použité suroviny. Pokud totiž k výrobě margarínu použijete vysoce rafinované rostlinné oleje, pak již ty podle nových testů obsahují vysoké dávky, až 4,6% trans-tuků!!! Není na diskuzi, zda vlastní rafinaci provádí Unilever či smluvní dodavatel - podstatný fakt je, že tvrzení typu “při výrobě margarínu nevznikají trans-mastné kyseliny” neobstojí - ony totiž do výrobního procesu margarínu již vstupují!
FoodWatch již oznámil, že se po tak dlouhé válce nenechá jednou prohranou bitvou odradit a hodlá se odvolat k Evropské komisi. I přes jasně prokázané překroucení výsledků studií Ancela Keyese, které prakticky nakoply prodeje margarínu do výšin (i když byl k dostání na pultech obchodů od konce 2. světové války, až do té doby byl považován za druhořadou potravinu) a naopak pozitivní hodnocení konzumace živočišných tuků se nedá očekávat, že by Unilever a jim podobné společnosti hodil jen tak ručník do ringu...
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.