Hýčkejte svá játra!

Tímto cíleným článkem se oklikou vracím k fruktóze v ovocných šťávách z předminulého týdne. Jak je z tohoto článku patrné, nejvíce zatíženým orgánem jsou játra. Vzhledem k tomu, že tento po pokožce druhý největší orgán v našem těle nezbytně potřebujeme pro velké množství procesů (viz níže), pokládáme za nutné věnovat se této tématice častěji. I s přihlédnutím k tomu, že existují konkrétní očistné kúry, které funkce jater dokáží revitalizovat.

V úvodu jsem se již zmínil, že játra v našem těle fungují na mnoha úrovních. Společně s ledvinami slouží jako "filtr", který zachytne spoustu látek, které náš imunitní systém vyhodnotí za "nepřátelské". Mezi ně patří některé chemické léky (jak ty volně dostupné, tak ty na předpis), alkohol, metabolity vzniklé kouřením cigaret, toxiny ze znečištěného ovzduší, kofein, potravinářská aditiva, močovina a bilirubin (látky vznikající při metabolismu bílkovin). Pokud vaše játra tyto toxiny nedokáží odstranit, putují nekontrolovaně vaším tělem. Jaterní buňky mohou zažít poškození na různých úrovních - od jejich přeměny na úložiště tuku, zánětlivé procesy (hepatitida způsobená konzumací alkoholu) nebo trvalé poškození (cirhóza). 

 

... játra v našem těle mimo funkce filtrace a zachycování toxinů plní dalších 500 funkcí!!! 

 

Při trávení potravy projde játry většina živin - ještě předtím, než je naše tělo vypustí do krevního oběhu, kterým jsou následně distribuovány do celého organismu. Dalšími funkcemi jater (je jich celkem přes 500!) jsou:

  • produkce a vylučování žluči
  • vylučování bilirubinu, cholesterolu a některých hormonů (IGF-1, betatropin, atp.)
  • metabolismus tuků, bílkovin a karbohydrátů
  • aktivace enzymů
  • úložiště glykogenu, vitamínů a minerálů
  • syntéza plazmových bílkovin, jako např. albuminu

 

Z výše uvedeného krátkého přehledu je snad dostatečně zřejmé, že snaha udržet naše játra v co nejlepší kondici se vyplatí ;-) Dobrou zprávou je, že játra jsou jako jeden z mála orgánů schopna regenerace - snad s vyjímkou poškození excesivním množstvím alkoholu ("ztvrdlá játra")! I proto je cílená očista jater jednou z procedur, kterou vřele doporučujeme. A i z pohledu ajurvédy je právě na tento krok nejvhodnější čas právě TEĎ. Začněte tedy konkrétními potravinami, které vám v očiště pomohou - zkuste zvýšit jejich spotřebu alespoň na následující 2 měsíce. 

 

Živiny podpořující očistu jater

  • kyselina listová (B9 vitamín): zelená listová zelenina (špenát, kapusta, brokolice, růžičková kapusta), chřest, avokádo
  • vitamín C: grapefruity, červené papriky, brokolice, růžičková kapusta, jahody
  • flavonoidy: červená řepa, jablka, zelí, rajčata, zelený čaj
  • hořčík: zelená listová zelenina, mandle, kakaové boby, kešu ořechy
  • železo: kelp řasa, dýňová semínka, slunečnicová semínka, artyčoky, vaječné žloutky, mandle, vnitřnosti (hovězí/vepřová/kuřecí játra/srdce/ledviny)
  • selen: vnitřnosti, máslo, česnek, houby, ředkvičky, rajčata
  • bylinky: echinacea, list smetánky lékařské, jetel luční, lopuch, ostropestřec mariánský
  • další: triphala (mix indických bylin k dostání v sítích bio obchodů), psyllium semínko, lněné semínko, chia semínka

 

A v našem druhém dnešním příspěvku se můžete těšit na velmi účinnou očistnou kúru jater za použití epsomské soli ;-)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn