Kokosový cukr - sladidlo budoucnosti?

Z mnoha našich předchozích článků již víte, že milujeme kokos. Vede jednoznačně kokosový olej. Obsahuje kyselinu laurovou, která má antivirální, antimikrobiální a imunitu posilující účinky. Účinná je i v boji proti některým typům rakoviny. K tomu přidejte námi tolik vyzdvihované triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT), které tělo dokáže využít jako zdroj energie namísto glukózy a je jasné, proč je právě kokosový olej naším favoritem. Stejné platí i pro kokosovou moučku i strouhaný kokos.

Kokosové mléko, pokud není doslazované, je velmi dobrým základem pro smoothie i další recepty “na sladko” či thajské/malajsijské kuchyně. I když je kokosová voda prostá jakéhokoliv tuku, je výborným zdrojem elektrolytů a pokud není doslazovaná (nešvar spousty výrobců/dovozců) je výtečnou alternativou k Gatorade a dalším komerčním sportdrinkům plným cukrů. Zkuste jej zkombinovat s chia semínky a máte levnější a hlavně k tělu citlivější způsob, jak doplníte to, co obvykle vypotíte třeba při Pražském maratonu ;-)

Probrali jsme tři z nejznámějších produktů z kokosového ořechu. Poslední dobou se ale stále častěji na našem trhu můžete setkávat s kokosovým cukrem, který si, jak se ukazuje, postupně vybojovovává své místo na slunci. Nezaměňujte prosím kokosový cukr s palmovým cukrem, který je vyráběn z jiného druhu “palmy”.

Je skutečně kokosový cukr oním “sladidlem budoucnosti”? Vytlačí z první pozice stévii? Nestojí za propagací kokosového cukru jen snaha pěstitelů zužitkovat úrodu na 100%?

Ve srovnání se stolním (řepným) cukrem i třtinovým cukrem má kokosový cukr vysoké hladiny minerálů a dalších živin, především zinku, železa a antioxidantů. Další za zmínku stojící fakt je obsah inulínu, nerozpustné vlákniny, která slouží jako prebiotikum, potrava pro bifidobaktérie v našich střevech. Výzkumy potvrzují, že konzumace stravy obsahující nerozpustnou vlákninu podporuje zdraví zažívacího systému, působí v prevenci rakoviny tlustého střeva, regulaci krevního cukru, mineralizaci kostí a bojuje proti obezitě. Jedna ze studií zveřejněná v Diabetes & Metabolism Journal jasně ukázala pozitivní vliv inulinu při kontrole glykémie u žen s diagnostikovanou cukrovkou 2. typu.

Přeskočme ale od živin k cukrům. Studie ASEAN Food Journalu rozebrala kokosový cukr na jednotlivé složky a výsledkem bylo:

71% sukrózy (sacharóza čili stolní cukr),

3% čisté glukózy a

3% čisté fruktózy.

Podtrženo sečteno, kokosový cukr obsahuje kolem 78% “cukrů” jako takových a zbylých 22% tvoří právě výše zmíněné minerály a fytonutrienty.

Kokosový cukr je vyráběn ve dvou krocích:

  • začíná se naříznutím poupat květů kokosové palmy a sběrem vytékající tekutiny (mízy)
  • nasbíraná tekutina je následně využitím tepla (většího či menšího) vaporizována a výsledkem je krystalická hmota, kokosový cukr

 

Je kokosový cukr výživnější než stolní cukr?

Jednoznačně. Když nic jiného, pak ve srovnání s řepným cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem obsahuje (objemově) čtvrtinu minerálů a živin. Narozdíl od těchto dvou sladidel tedy kokosový cukr neobsahuje “prázdné kalorie”.

 

Kokosový cukr a jeho glykemický index

Glykemický index (GI) měří, jak moc zvýší konkrétní potravina hladinu krevní glukózy (resp. glukózy v krevním séru). Čisté glukóze bylo přiděleno číslo 100. Pokud má nějaká potravina glykemický index 50, znamená to, že zvedne hladinu krevní glukózy na poloviční úroveň oproti čisté glukóze.

Filipíny jako jeden z největších vývozců produktů z kokosových ořechů, resp. filipínské ministerstvo zemědělství zadalo oficiální studii na zjištění glykemického indexu kokosového cukru.

 

Glykemická odezva na konzumaci kokosového cukru

V některých oficiálních zdrojích i v marketingových materiálech některých výrobců se můžete dočíst, že kokosový cukr má glykemický index na úrovni čísla 35, což by jej řadilo mezi sladidla s velmi nízkou reakcí inzulinu. Pro porovnání - stolní (řepný) cukr má glykemický index kolem 60.

Problém v tomto závěru vidím v několika rovinách. Jednak ve faktu, že jediná studie přicházející se závěrem “kokosový cukr má GI 35” využila vzorek pouhých deseti (!) zkoumaných objektů. To mi přijde pro tak důležitý závěr jako velmi malý počet. Další dilema vidím v tom, že výroba kokosového cukru se díky své podstatě (v principu se jedná o ruční výrobu) liší nejenom výrobce od výrobce, ale troufám si tvrdit, že i dávka od dávky u jednotlivých výrobců.

Nevím proč autoři využili právě toto porovnání. Myslím, že podstatně přínosnější by bylo porovnání kokosového cukru a stolního cukru, jež by měl kokosový cukr nahradit.

Celkově se mi výsledky studie jeví jako nepřesvědčivé a mám za to, že jedním z důvodů proklamovaného nízkého GI může být obsah inulinu (nerozpustná vláknina obsažená v kokosovém cukru) - to by ale měla potvrdit nějaká z dalších studií. A jsem si jistý, že cukrovarnická lobby k tomu výrobce kokosového cukru dříve či později donutí.

 

Houstone, máme problém…

Ač to prodejci kokosového cukru nijak výrazně nezmiňují, kokosový cukr obsahuje poměrně velké množství fruktózy. I zmíněných 71% sukrózy se totiž rozpadá na stejný poměr glukózy a fruktózy. A tím se kokosový cukr řadí takřka na úroveň stolního cukru. Fakt, že je (stolní cukr) jen prázdnou kalorií a má vysoký GI, je jen špičkou ledovce. Čím dál tím více se mluví o obsahu fruktózy jako hlavním problému nadkonzumace cukru. A je to především díky rozdílné, nepřímé a složitější metabolizaci fruktózy (viz níže). Glykemický index měří glukózu jako takovou a fruktózu pomíjí. Narozdíl od glukózy, kterou může využít prakticky každá buňka v našem těle (jako zdroj energie), fruktóza putuje přímo do jater, kde je následně metabolizována.

Podle Dr. Josepha Mercoly zvýšená konzumace fruktózy stojí za zvýšeným krevním tlakem, zvýšenými triglyceridy a LDL, vyčerpáním vitamínů a minerálů z našeho těla a druhotně zvyšuje odolnost vůči inzulinu a náchylnost k obezitě.

Většina ovoce obsahuje fruktózu. I proto se jí říká také ovocný cukr. V konzumaci celého ovoce (i ve fromě smoothie) není až takový problém. Jednak s ním do těla dostanete rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a především - nezkonzumujete jí tolik. Odhaduje se, že přímou konzumací ovoce naše tělo v průměru přijme kolem 15 gramů fruktózy denně. To je jen zlomek oproti 73 gramům (průměrná spotřeba v USA) fruktózy, přijmuté ve formě ovocných džusů a sladidel (především všudypřítomného a velmi levného glukózo-fruktózového sirupu)!

 

Kokosový cukr a marketing

Sukróza (sacharóza) je složena z 50% fruktózy a 50% glukózy. Na internetu můžete najít u některých prodejců prohlášení o tom, že kokosový cukr téměř neobsahuje fruktózu (o jejím nadužívání jsme psali například zde) a skládá se ze 70-80% ze sukrózy. Ale chybí tam informace, že z ní je polovina fruktózy! Pokládám taková tvrzení spíše za marketingový trik fungující na potenciální zákazníky, kteří se v biochemii neorientují. Je také možné, že se v ní neorientují ani někteří prodejci. S přihlédnutím k výše uvedenému tak kokosový cukr obsahuje takřka stejné množství fruktózy jako stolní cukr. A jak víte z mnoha našich článků, fruktóza je ve skutečnosti překonvertována na glukózu - nejprve poslouží jako prvotní zdroj doplnění glykogenových zásob a z nich je prostřednictvím neoglukogeneze zpětně rozložena na glukózu. Na tu následně reaguje inzulin a dostáváme se tím k podobným reakcím jako v případě nadměrné konzumace stolního cukru, glukózo-fruktózového sirupu, atp… Následky již znáte - metabolický syndrom, obezita, cukrovka a srdeční onemocnění.

 

Nabídka kokosového cukru se na českém trhu postupně rozšiřuje a s ní klesá i jeho cena - můžete jej koupit nejenom v obchůdcích se zdravou výživou, farmářských trzích, ale postupně se dostává i do maloobchodních řetězců.

Kokosový cukr není narozdíl od kokosového oleje a kokosové vody žádnou superpotravinou. Výhody kokosový cukr ale nepopiratelně nabízí. Díky výrobnímu procesu se více blíží přírodnímu sladidlu a obsahuje více živin.

Pokud bych měl kokosový cukr zařadit na škálu všech nám známých sladidel, asi bych jej umístnil na úroveň kvalitního medu.

Žebříčku tak i nadále bude dominovat stévia a potažmo manuka med, který ale díky své ceně a účinkům patří spíše do kategorie léčiv. I pro kokosový cukr proto platí stejná pravidla, jako pro med - konzumujte jej opatrně a třeba právě v kombinaci se stévií - jak to děláme i my ;-) 

Chcete-li kokosový cukr vyzkoušet poprvé či s ním zkušenosti již máte, můžete ho koupit se slevou i u našeho nového partnera společnosti Fair Made s.r.o. v praktickém kilovém balení či 300 g balení anebo tento cukru pouze vyzkoušet díky nabídce 4 g balení.  

 

Reference:

Coconut-derived D-xylose affects postprandial glucose and insulin responses in healthy individuals (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259296/)

Inulin and oligofructose: what are they? (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10395607)

Effects of high performance inulin supplementation on glycemic control and antioxidant status in women with type 2 diabetes. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23641355)

Sugar components of coconut sugar in Indonesia. (http://www.cabdirect.org/abstracts/19930319960.html)

Coconut-derived D-xylose affects postprandial glucose and insulin responses in healthy individuals (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259296/)

Sugar May Be Bad But This Sweetener Is Far More Deadly (http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/sugar-may-be-bad-but-this_b_463...)

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn