-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:

Již jste pravděpodobně slyšeli o tom, že cukry jsou něco, co bychom si měli držet od těla.
Zatímco se dá říci, že "není cukr jako cukr", stále platí, že cukr má všeobecně převážně negativní účinky na naše zdraví - to ostatně vyplývá i ze série našich článků "Proč tloustneme a tloustneme".
Pokud bychom měli účinky cukru shrnout v jedné větě, pak vězte, že je vysoce návykový, podporuje proces stárnutí, vede k obezitě, je spojován se stavy deprese a potlačuje náš imunitní systém.
A jestli jste si nevšimli, cukr je všude... Hlavně pak v prakticky všech průmyslově zpracovaných potravinách (částečně právě díky tomu, že sami výrobci jsou si vědomi jeho návykovosti a je v jejich zájmu, abyste se stali na jejich produktech závislí...).
I pokud jste se skutečně rozhodli udržovat od cukru zdravý odstup, není to jen o tom, že se budete vyhýbat zpracovaným potravinám. Cukr se skrývá za spoustou exotických jmen, se kterými výrobci potravin postupem času přišli, aby vás ukonejšili v domnění, že ve skutečnosti ta či ona potravina CUKR neobsahuje. Někteří z nich zašli tak daleko, že své produkty nabízejí jako "zdravé" nebo minimálně jako obsahující "zdravé sladidlo"... Nenechte se ale napálit. Níže uvádíme přehled jmen, pokud kterými se s oblibou cukr ukrývá...
- třtinový cukr
- hnědý cukr
- kukuřičný sirup
- třtinová šťáva
- cukrová šťáva
- dehydrovaná třtinová šťáva
- galaktóza
- agáve nektar
- agáve sirup
- karamelizovaný cukr
- fruktóza
- koncentrát z ovocné šťávy
- maltodextrin
- maltóza
- mannitol
- melasa
- sukróza
- sorbitol
- karobový sirup
- laktóza
- rýžový slad
- glukózo-fruktózový sirup
- hroznový cukr
- javorový sirup
- med
- ovocné džusy z koncentrátů
- glukóza
- ethyl maltol
- datlový cukr
- dextran
- ledová poleva
Jak sami vidíte, některé z názvů jsou skutečně zákeřné. Ať se již jedná o slovní spojení s původní surovinou (řepa nebo třeba datle jsou přeci zdravé, ne?), některé "pocházejí z přírody", jako např. med, javorový sirup, ovocné šťávy... (tím pádem musejí být zdravé, ne?) a některé jsou aktivně nabízeny jako zdraví podporující produkty (agave sirup)... Další se skrývají za vědeckými, popř. latinskými názvy.
Zdravé množství přírodně se vyskytujícího cukru (v ovoci a zelenině) je samozřejmě prospěšné. I když fruktóza (v ovoci se vyskytující cukr) nikterak neovlivňuje glykemický index, jeho nadměrná konzumace (= konzumace velkého množství ovoce) může vést k nabývání na váze a následným zdravotním problémům. Tato poznámka míří především k dospělým jedincům s minimem pohybu. Jim bychom doporučili nahradit část konzumovaného ovoce zeleninou a u ovoce se pak soutředit na to obsahující méně cukrů a velké množství antioxidantů (např. citrony, limetky, veškeré bobuloviny). Na opačném spektru jsou pak (pohybově aktivní) děti a adolescenti, kterým naopak konzumace většího množství ovoce nedělá problémy.
Více informací o dobrých vs. špatných cukrech najdete v našem článku zde.
Dejte si čas a předtím, než hodíte jakoukoliv potravinu do nákupního košíku, podívejte se na její složení. Pokud najdete v nutričních hodnotách položku cukry/sacharidy, podívejte se detailní složení a zjistěte si, pod jakým názvem je tam cukr ukrytý. A následně se rozhodněte, zda vám konzumace toho konkrétního produktu stojí za ty případné zdravotní problémy...
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.