Lněná semínka proti LDL cholesterolu

V Journal of Nutrition se objevila nová studie potvrzující pozitivní vliv konzumace Omega-3 mastných kyselin z našeho oblíbeného zdroje - lněných semínek.

Lněná semínka hrají posledních 5.000 let důležitou roli nejenom v naší stravě, ale i díky obsahu vlákniny ve stoncích lnu, ze které se dá celkem primitivním způsobem připravit vlákno a z něj následně i tkanina. Oblečení ze lněné látky zažívá společně s konopným a přírodním bavlněným vláknem opětovný boom - hlavně díky velmi dobré snášenlivosti na kůži těch, kteří trpí alergickými reakcemi na nové typy vláken, připravených často chemickou cestou. Ze zdravotního hlediska pak je konzumace lněných semínek vyzvedávána hlavně v souvislosti se snižováním rizika rakoviny prsu a prostaty. Nejnovější studie Canadian Center for Agri-Food Research pak ukazuje na vliv látek obsažených v lněném semínku na podporu zdraví kardiovaskulární soustavy.

Lněná semínka jsou velmi bohatá na Omega-3 mastné kyseliny - obsahují jich dvakrát více než jakákoliv tučná ryba (losos, makrela, sardinka, sleď). Jsou zároveň jiného typu - zatímco Omega-3 mastné kyseliny, které najdeme v rybách, resp. rybím oleji jsou především kyseliny s delším řetězcem, EPA a DHA, v lněném semínku najdete kyselinu s řetezcem kratším - kyselinu alfa-linoleovou (ALA). Lněná semínka navíc obsahují velké množství vlákniny, specificky pro ně pak tzv. lignany. Ty se dokáží navázat na receptory estrogenu a zablokovat tak jeho schopnost být jedním ze spolufaktorů vzniku rakoviny prsu či prostaty (při výrazné disbalanci mezi estrogenem a progesteronem u žen, popř. estrogenem a testosteronem u mužů). Lignany rovněž dokáží nastartovat produkci tzv. globulin vážícího pohlavního hormonu (SHBG). Ten reguluje množství estrogenu tím, že jeho nadbytek na sebe naváže a my jej z těla vyloučíme. 

Jak se ukázalo na výsledcích nejnovější studie, mletá lněná semínka, stejně jako čistý extrakt lignanů ve formě potravinového doplňku (300 mg denně), dokáží účinně snížit hladiny LDL cholesterolu. Ve dvojitě slepé studii provedené v nemocnici S. Bonifáce ve Winnipegu (Kanada) došlo navíc u pacientů s hypertenzí u snížení systolického tlaku o 15 mm rtuťového sloupce, resp. 7 mm u diastolického tlaku - to vše při pravidelné denní konzumaci 30 g mletých lněných semínek!!!

 

Nová studie

Byla provedena na pacientech s klinicky významnou chorobou periferálních arterií, kdy většina z nich byla aktivními uživateli statinů (skupina drog snižujících LDL cholesterol - bohužel i HDL cholesterol a navíc s neuvěřitelným množstvím vedlejších účinků…). Pacientům byla naordinována dieta sestávající se mj. z 30 g mletých lněných semínek a hladina lipidů v krevní plasmě byla měřena na začátku studie a následně pak po 1, 6 a 12 měsících.
Lněná semínka u těchto pacientů pomohla snížit hladinu LDL cholesterolu o 15% a to již po 1 měsíci! Výsledek na konci studie se ale výrazně nelišil od výsledků po 1 měsíci a tak je z mého pohledu konzumace lněných semínek jen jedním z arzenálu, který je nutno pro snížení LDL cholesterolu (specificky pak sLDL cholesterolu), triglyceridů a dalších markerů, jejichž zvýšené hodnoty naznačují vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, nasadit…

 

Tipy:

  • mletá/drcená lněná semínka kupujte v menších baleních, které dokážete zpracovat během 1-2 týdnů - podléhají oxidaci, kterou zpomalíte tím, že semínka budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v temnu a chladu
  • celé lněná semínka lehce namelete na mlýnku na kávu - ve verzi s mlecími kameny; tříštivý kávomlýnek je na poměrně pevná lněná semena neúčinný
  • zkuste přidat 1-2 čajové lžičky do přírodního bílého plnotučného jogurtu a dát si je takto k snídani - jen pro doplnění - tento recept je jedním ze základů alternativní léčby (i prevence) rakoviny Johanny Budwig, známé německé bylinkářky (1908-2003)!!!
  • přidejte 1-2 lžičky namletých semínek do ranního smoothie
  • posypejte namletými semínky salát nebo podušenou zeleninu - docílíte tím slabě oříškové chuti

Reference:
Edel AL, Rodriguez-Leyva D, Maddaford TG, et al. Dietary flaxseed independently lowers circulating cholesterol and lowers it beyond the effects of cholesterol-lowering medications alone in patients with peripheral artery disease. J Nutr. 2015 Apr;145(4):749-57.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn

Komentáře

Obrázek uživatele Martin Novotný

Martin Novotný

Dobrý den Karle, dle mého je zapotřebí rozlišovat mezi typy fytoestrogenů, isoflafony v sóje a lignany ve lněných semínkách. Zatímco u isoflavonů je tato role dostatečně známá, u lignanů tomu tak není, resp. na jejich vliv na estrogenovou dominanci se neukazuje. Dle mého to má i co dělat s dávkování - zatímco u některých jedinců se konzumace sóji a produktů z ní může pohybovat v řádech stovek gramů denně (přičteme-li sójové mléko, pak až na kilogramy/litry denně), u lněných semínek se jedná o jednotky, maximálně desítky gramů (1 lžička lněných semínek = cca 4-5g). Mezi fytoestrogeny patří mj. také trans-resveratrol, antioxidant ve slupkách hroznového vína a slyšel jste někdy o podobném varování? Sóje se prostě vrací zpět snaha lobbistů prosadit jí jako univerzální potravinu/superpotravinu a i díky masivnímu využití při potravinových krizích řízených Společností národů (Somálsko, Afghánistán, Haiti) pak máme i dostatečný "vzorek" na pozorovnání a vyhodnocení... Co mne v případě lněných semínek tíží více je skutečnost, že se konverze ALA na EPA/DHA ukazuje u některých osob jako extrémně nízká - zatím se neví, zda v tom hraje roli genetika či jiné okolnosti.

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn

Obrázek uživatele Martin Novotný

Martin Novotný

S resveratrolem v tekuté podobě bych byl opatrný - sklenka toho nejkvalitnějšího denně postačí ;-) A ještě malá poznámka, co se příjmu EPA/DHA, potažmo libovolného fytonutrientu - poslední dobou se ukazuje čím dál tím více, že suplementace izolovanou účinnou látkou není ani zdaleka tak účinná, jako konzumace v rámci komplexu "celé potraviny". Klasickým příkladem je kurkumin. Poslední kontrolované studie ukazují, že při srovnání účinků kurkuminu ve formě potravinovového doplňku, konzumace čerstvé kurkumy a kurkumy zbavené kurkuminu (CFT - curcumin-free turmeric) skončil potravinový doplněk na třetím místě - i CFT díky obsahu dalších kurkuminoidů měla lepší výsledky. Vztaženo na Omega-3 - doplňování (ideálně ve formě oleje z tresčích jater) bych doporučil jen lidem, kterým nevoní rybina (konzumace tučných ryb), nejedí vejce/nekonzumují mléčné (fermentované) produkty, veganům a potažmo i vegetariánům.    

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn