Ocet v kuchyni

Navazuji tímto příspěvkem na minulý týden. Tentokrát zůstaneme s octem v kuchyni:-)

Brambory s tmavými skvrnami
Brambory budou opět světlé, pokud při vaření přidáte do vody trochu octa. Nebojte se, nepřevezmou příchuť octa a skvrny zmizí. Loupané brambory ponořte do octové vody, aby neztmavly.

Cibule
Oloupanou cibuli před krájením položte do octové vody. Pak vás nebudou při krájení pálit oči, což je zvláště u agresivněji čpících variant velmi užitečné:-)

Červené zelí
Červené zelí uchová při vaření červenou barvu, pokud do vody přidáte jednu polévkovou lžíci octa.

Fritování
Pokud již fritujete, tak vězte, že ocet snižuje přijímání tuku fritovanými pokrmy. Postačí přidat 1-2 polévkové lžíce octa do fritovacího oleje. Také zápach tuku v kuchyni je při použití octa méně intenzivní.

Jablka, hrušky
Ovoce se nezbarví, pokud je po nakrájení nebo oloupání ponoříte do vody s octem.

Koláče
Koláče budou obvzlášť kypré, pokud do těsta přidáte několik kapek octa. Křehké těsto také nebude tak drobivé.

Květák
Květák chutná skvěle, pokud do vody přidáte několi lístků bylin. Jestliže kromě toho přilijete ještě několik kapek octa, zůstane květák krásně bílý.

Lednice
Jednou týdně vyčistěte lednici octovou vodou: jednak kvůli dezinfekci, jednak proti zápachu.

Ryby
Rybí zápach odstaníte, jestliže maso pokapete octem a citronem. 

Smažení sledi
Naložte sledě do octové vody. Při smažení se pak nerozpadnou.

Sýr
Pokud sýr zabalíte do šátku navlhčeného octovou vodou, zůstane v lednici déle čerstvý a chutný.

Telecí maso
Čerstvé maso oviňte šátkem navlhčeným v octu, aby zůstalo světlé.

Uchování drůbeže
Nemáte-li k dispozici lednici ani mrazničku, můžete drůbež a jiné potraviny, které se snadno kazí, ovinout šátkem navlhčeným v octu a uložit na chladném místě.

Vejce
Chcete-li zabránit praskání vajec při vaření, přidejte do vody několik kapek octa. Pokud vejce přece jen praskne, zabrání ocet vytékání bílku. 

Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés