-
Zveřejnil:
Anonymní (neověřeno) - Komentáře: 0
-
Štítky:
Ke zdravému životnímu stylu přispívá především dostatek aktivního pohybu, spánku a konzumace zdravých potravin. Nedostatek či porušení těchto zásadních požadavků je také jednou z příčin překyselení organismu, neboli porušení tzv. acidobazické rovnováhy.
Co je to acidobazická rovnováha
Jedná se o dynamickou rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami uvnitř organismu, o rovnováhu mezi jejich tvorbou a vylučováním. Porucha rovnováhy ve prospěch kyselin se označuje jako acidóza, porucha ve prospěch zásaditých látek v těle jako alkalóza.
V podstatě je to kombinace mechanismů zabezpečujících, aby tělesné tekutiny (zejména krev) nebyly příliš kyselé ani příliš zásadité. Lidský organismus funguje optimálně, když jsou tělesné tekutiny chemicky neutrální.
Co může způsobit kyselý organismus
Překyselení organismu čili acidóza vzniká zpravidla v souvislosti s životním stylem. Zejména nevhodné složení stravy, stres, kouření a nadměrné pití alkoholu jsou příčinou mnoha negativních důsledků. Porušení acidobazické rovnováhy má vliv na fungování celého těla. Projevuje se únavou, tlakem v oblasti žaludku, případně střevními potížemi. Překyselením se ztrácí pružnost červených krvinek, které tuhnou a obtížně procházejí kapilárami, což má za následek zhoršené zásobování orgánů a tkání kyslíkem. Stěny cév pak tuhnou a obranně si tvoří záplatu z cholesterolu.
Příčiny překyselení organismu
Zvýšená spotřeba kyselých perlivých nápojů, uspěchané denní tempo a nevhodné složení stravy. Rychlé žvýkání jídla vede k nedostatečné tvorbě slin, které normálně pomáhají k alkalizaci přijímané stravy. Dalšími příčinami je nadměrné užívání léků, nikotin, cukr, alkohol, nahromaděné napětí a všemožné jedovaté zplodiny životního prostředí.
Nevhodné potraviny
Chemicky upravovaná strava, náhražky, konzervy, instantní hotovky a hlavně potraviny způsobující v těle kyselou reakci a kvašení. Trvalé překyselení je také způsobeno nedostatkem vitamínů, enzymů a stopových prvků obsažených v ovoci a zelenině. Příčinou překyselení je také přílišná konzumace masa, uzenin, těstovin, mléčných výrobků, vína, vajec, ryb, čokolády, černého čaje, což jsou všechno kyselinotvorné potraviny.
Vhodné potraviny
K vyrovnání či potlačení účinků kyselinotvorných potravin by jídelníček měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, saláty k jídlu, zeleninové polévky, sušené ovoce v müsli, chléb s ředkvičkami a pažitkou. Dále je vhodný celer, rajčata, maliny, hrušky, houby, květák, kapusta, brokolice, mrkev, zázvor, špenát, okurky, ořechy, hlávkový salát, olivy, med, česnek, cibule a překvapivě také citrón nebo plzeňské pivo.
Nejvhodnější metodou je dlouhodobě dbát o své tělo a to nejen zdravou stravou, ale užitečnými tipy, které přináší magazín o zdraví Vitalitis.cz. Acidobazická rovnováha vám dopřeje nejen schopnost lépe odolávat neduhům, ale také se budete lépe cítit, když váš organismus bude ve správné harmonii.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.