-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Extra panenský olivový olej (EVOO) patří od samého začátku mezi preferované zdroje tuků (patří mezi mononenasycené, i když obsahuje i část nasycených MK) a jak jsme se již několikrát zmiňovali, poslední dobou se potvrzuje, že je vhodný i pro lehkou tepelnou úpravu.
Složka olivového oleje zabije rakovinové buňky do 30 minut a zdravé buňky nechá nedotčené - a to bez ohledu na typ rakoviny! Příznivé účinky olivového oleje má pravděpodobně na svědomí především fenolická sloučenina oleokantal. Výzkumníci z Rutgers University, Hunter College a Monell Chemical Senses Center popsali její účinky v novém vydání Molecular & Cellular Oncology žurnálu na rakovinových buňkách prostaty, prsu a slinivky.
Složka olivového oleje zabije rakovinové buňky do 30 minut a zdravé buňky nechá nedotčené - a to bez ohledu na typ rakoviny!
Buňky rakoviny se otráví vlastními splodinami
To se podle všeho nestalo pouze díky přirozenému procesu buněčné “sebevraždy” (apoptóze), která za normálních podmínek trvá 16 až 24 hodin. Oleokantal totiž u nádorových buněk aktivuje enzymy, které tento proces spouští, a to napadením jejich lyzozomů – „buněčných smetišť“. A to do 30 minut. Za 24 hodin pak Oleokantal dokázal zlikvidovat 100% rakovinových buněk!
„Myslíme si, že oleokantal by mohl vysvětlovat nižší výskyt rakoviny ve Středomoří, v jehož kuchyni je spotřeba olivového oleje vysoká,“ napsal pro deník Medical Daily výzkumník David Foster. „A je také možné, že jeho čistá forma (s vysokým obsahem účinné látky) bude využita terapeuticky.“
Již předchozí studie ukázaly, že oleokantal z EVOO fuguje jako silný antioxidant a jako ne-steroidní protizánětlivý prostředek. Rovněž ochraňuje mozek tím, že rozkládá beta-amyloidy, spojované s Alzheimerovou chorobou.
Jak vybírat správný EVOO?
I díky špatné sezoně oliv v Itálii a Španělsku dochází k nešvaru, který je i v Čechách na denním pořádku - šizení a nastavování levnějšími oleji - oříškovým, sojovým a řepkovým. Poslední testy komerčně dostupných EVOO na americkém trhu ukázaly, že přes 60% olejů nesplňuje kvality pro klasifikaci EVOO a plných 31% vykazovalo známky silné oxidace! A jak tedy při výběru?
- dívejte se na datum spotřeby nebo ještě lépe na datum sklizně - EVOO by měl být co nejčerstvější, ideálně do 2 let od sklizně
- dusík namísto kyslíku - známkou kvality EVOO je trik, který používají někteří jeho producenti - po stočení do láhví je před zazátkováním odčerpán kyslík z prostoru mezi EVOO a zátkou a nahrazen netečným dusíkem - to umožní delší skladování EVOO bez zhoršení kvality (za předpokladu skladování v chladu a temnu, až do okamžiku otevření)
- tmavá skleněná láhev nebo kovový kanystr - jak jsem uvedl výše, olivový olej podléhá oxidaci a jelikož jsou některé složky v EVOO obsažené světlo-senzitivní, kvalitní oleje nenajdete v průhledné plastové láhvi, ale v temném skle, popř. kovovém kanystru
- D.O.P. certifikovaný italský EVOO - pokud kupujete EVOO s označením země původu Itálie, pak na obalu hledejte označení D.O.P., které značí, že použité olivy brostly, byly zpracovány a EVOO vyrobeno v Itálii - skutečně kvalitní producenti EVOO investují do této ochranné známky, aby se jasně odlišili od (z jejich pohledu) výrobců nižší kvality ze Španělska, Řecka nebo Tuniska
- Bio-Hellas - touto známkou jsou označeny řecké EVOO v nejvyšší možné kvalitě - známka je certifikací zavedenou EU
- určitou známkou kvality může být i certifikace pro severoamerický trh prostřednictvím North American Olive Oil Association (http://www.naooa.org/sealprogram) - na uvedených stránkách najdete konkrétní EVOO, které v roce 2014 získaly nebo obhájily tuto certifikaci
- zapomeňte na “výhodný nákup” - skutečně kvalitní EVOO je náročný na výrobu a něco i stojí, dostat jej na pulty českých prodejen - dostanete kvalitu, jakou si zaplatíte…
- vyhýbejte se “light” verzím EVOO - jsou vysoce rafinované a nemají s “extra virgin” moc společného
- pozor na oleje s nápisy "pomace" nebo "sensa" - jedná se o olivové oleje lisované z pokrutin, tzn. ze zbytků po lisování extra panenského olivové oleje a za využití chemických látek
Reference:
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.