-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Jak se ukazuje, stále nejsou obecně doceněné přínosy konzumace různých oříšků a semen. Proto i jejich konzumace je spíše nárazová. Uvažujme však pouze o konzumaci těchto potravin bez jejich dalších úprav typu smažení a solení. Dnes se krátce zastavíme u přínosů sladkých mandlí.
Konzumace sladkých mandlí vám dodá psychickou pohodu, mladistvější vzhled a už 10 kousků tohoto potěšení vám doplní potřebné minerály, vitamíny, antioxidanty a zdravé tuky.
Mandle jsou skvělou alternativou, pokud přecházíte na opravdu zdravou stravu. Hitem poslední doby je RAW strava, tedy živá "syrová" strava, která také hodně pracuje právě s mandlemi. Proč?
Mandle dodají tělu mnohem více vápníku než mléko a mléčné produkty. Jsou výborným doplňkem při zlepšení kvality vlasů, nehtů a pokožky. Kromě vápníku vás obohatí také množstvím vitaminu E, manganu, mědi, vitaminu B2, fosforu, hořčíku, draslíku.
Mandle mají vysoký obsah mononenasycených tuků, stejný typ zdraví prospěšných tuků, které se nacházejí v olivovém oleji a které byly spojeny se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Pět velkých epidemiologických studií na člověku zjistilo, že konzumace mandlí je spojena s nižším rizikem onemocnění srdce.
Studie zveřejněná v časopise British Journal of Nutrition naznačila, že pokud jsou některé potraviny, podporující snížení hladiny cholesterolu tak jako mandle, kombinovány se zdravým způsobem stravování, celkové přínosy pro organismus jsou vyšší.
Mandle nejen snižují nárůst hladiny cukru v krvi po jídle, ale také dodají antioxidanty, které odstraní jisté množství volných radikálů v těle. Snížení výkyvu hladiny cukru v krvi po jídle pomáhá chránit proti diabetu a kardiovaskulárním onemocněním.
V případě konzumace těhotnými, pomáhají zdravé výstavbě kostí plodu už před porodem. Po porodu pomáhají maminkám ke zlepšení tvorby mateřského mléka.
Při alergii na laktózu je možné vyrobit z mandlí mandlové mléko, které je výborným doplňkem i tam, kde problémy s kravským mlékem nejsou.
Nesmíme zapomenout na zásadotvorný efekt mandlí v našem těle. Vzhledem k častému překyselení organismu mohou být mandle první pomocí v tomto případě.
Pozitivní přínos mandlí zvyšuje i jejich obsah vlákniny.
Jak připravit mandlové mléko
25 dkg bio mandlí rozdrťte v mixéru, poté přelijte jedním litrem vlažné vody (převařené) a nakapejte šťávu z půlky citronu. Vložte na pár hodin do ledničky. Poté rozmixujte a přeceďte přes jemné plátýnko.
Nebo zkuste k přípravě mandlového mléka rovnou využít bio mandlovou mouku.
Přípravu mandlového mléka i mandlové mouky z kvalitních bio mandlí jsme ukazovali v našich video příspěvcích zde: mléko, mouka.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.