-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Další díly
Obvykle si názvy svých článků vymýšlím sám, ale tento slogan firmy Nestlé mi přišel natolik absurdní, že jsem si jej dovolil "vypůjčit". Pokud totiž pod pojmem "lepší snídaně" vnímáte tak jako já něco zdravého, co vám dodá energii alespoň do oběda a dlouhodobě nepoškodí vaše zdraví, pak konzumací sortimentu firmy Nestlé dosáhnete přesného opaku. Na jednu zdravou surovinu přidají dvě až tři vyložené nezdravé, po rychlém vyplavení inzulinu dojde k hypoglykemii (cítíte se hladovější, než před porcí "lahodných cereálií"), usazení nadbytečných cukrů ve formě triglyceridů (pravidelnou konzumací produktů Nestlé se stáváte potenciálním kandidátem pro natáčení jiné reklamy - francouzské gumárny Michelin...) a z dlouhodobého pohledu vás Nestlé posouvá jako klienta i k jeho "big pharma" divizi, produkující mimo jiné léky na diabetes, Alzheimera a další civilizační choroby. Dokonalé perpetuum mobile, že? Začnete s jejich Chocapic cereáliemi a skončíte na MetaNX (lék na diabetes produkovaný firmou PamLab, kterou vlastní Nestlé). A než doberete poslední krabičku MetaNX, je více než pravděpodobné, že na Chocapic nebo Cini Minis učiníte závislými Vaše děti...
1x (ráno) miska "lahodných cereálií", 1x (dopoledne) kapsle MetaNX pro management cukrovky II. typu, obojí vyrobeno Nestlé...
Rada pro reklamu (www.rpr.cz), potažmo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (www.rrtv.cz) je v pozici mrtvého brouka. Když si nikdo nestěžuje na to, že kapsle JAR do myčky neumyjí týden zaschlou špínu, kdo by si stěžoval na reklamu, která vede k poškození zdraví, že? Hlavně, že inzerenti platí... Konec úvodu (a stesků) a teď již k jednotlivým důvodům, které mne vedou k závěru, že reklama na produkty Nestlé (snad s výjimkou balené vody...) by měla být zakázána, podobně jako tomu je u tabákových výrobků.
karbohydrátový Harvey
Cukry, cukry a zase cukry (jako voda, voda a zase voda v Houstonu těchto dnů...) - to je základ většiny produktů Nestlé. Bez ohledu na to, zda se jedná o škroby z obilovin nebo jednodušší cukry (sacharóza, glukóza, glukózo-fruktózový sirup), ranní snídaní ála Nestlé docílíte jediného - extrémní produkci inzulinu, které vyprodukuje vaše slinivka, aby se s vysokou koncentrací krevní glukózy vypořádala. Jen velmi malá část je okamžitě využita na tvorbu energie, další glukóza je ve formě glykogenu uložena v játrech a svalech (pokud jste si před snídaní nezaběhali či jinak glykogenové zásoby nevyčerpali, není kam glykogen ukládat...) a zbytek putuje ve formě trigyceridů (tuků) především do abdominální oblasti. Velké zásoby tuku v abdominální oblasti ("pneumatička", vyšší obvod pasu - říkejte tomu, jak chcete) jsou spojovány s nadváhou/obezitou, potažmo s většinou civilizačních chorob. Korelace mezi množstvím abdominálního tuku a hladinou CRP (C-reaktivní protein) jako markeru, který je dnes částí odborné veřejnosti pokládám za důležitější při stanovení rizika kardiovaskulárních onemocnění pokládán za důležitější, než hladiny cholesterolu...
A jak jsou na tom jednotlivé hlavní cereálie Nestlé s celkovým obsahem karbohydrátů?
- Cini Minis 73,3g/100g produktu
- Nesquik 75,6g/100g produktu
- ChocaPic 73,6g/100g produktu
Jen pro doplnění - Nestlé propočítává vše na "dávku", kterou určilo na 30g produktu - pak samozřejmě celkové množství karbohydrátů vypadá opticky příznivěji. Sami se zamyslete - skutečně Vám vydrží balení 450g/30g = na 15 dnů??? Spotřebujete celé balení za 4-5 dnů? Pak vězte, že jste "Nestlé snídaní" vyčerpali mnou doporučené denní množství karbohydrátů (80-100g) a to ještě v pochybné kvalitě...
"celozrnné" neznamená "celé zrno"
Cochrane institut zveřejnil před nedávnem velkou meta-studii, která určitě firmám typu Nestlé radost neudělala. Její závěr je nekompromisní - celozrnné cereálie nemají na vznik kardiovaskulárních chorob žádný pozitivní účinek - alespoň ve srovnání s kombinací produktů z vymleté mouky. Zde je pozadí trochu jiné, než v případě nejrůznějších potravinových doplňků vs. celých potravin. U nich se totiž ukazuje, že i přes snahu některých výrobců použít sloučeniny s maximální biodostupností bez ohledu na vyšší cenu a případně i v přípravku zkombinovat podstatné vitamíny/minerály/fytoživiny (vápník/vitamín D/vitamín K pro doručení vápníku do pevných tkání nebo třeba kurkumin s piperinem pro maximální biodostupnost), jejich preparáty selhávají při porovnání se "skutečnými" potravinami obsahujícími zmíněné látky. Klasickým příkladem je porovnání účinnosti kurkuminu (hlavní účinná látka v kurkumě) oproti celé kurkumě s odstraněným kurkuminem (CFT = curcumin-free turmeric). I když je skutečně kurkumin tou nejúčinnější látkou v kurkumě, je jen jedním z 14 identifikovaných kurkumidoidů a oněch 13 dalších účinností samostatný kurkumin porazilo! Napodobit komplex často několika stovek účinných látek prostě nelze. U obilovin vidím problém (částečně) jinde. Bez ohledu na to, co si myslím o kvalitě a "celosti" použitých surovin firmou Nestlé, je diametrální rozdíl mezi trávením celého zrna (potažmo vloček) a jemně namleté celozrnné mouky. Křivka vyplavování glukózy do krve je u celého zrna pozvolnější, náš organismus musí vynaložit více energie na kompletní natrávení - nejenom karbohydrátů. Rozdíl mezi Cini Minis a doma "přes noc" připravenou kaší z ovesných vloček, skořice a trochy medu je z pohledu vlivu na naše zdraví jednoznačný...
Šestka "laskomin" od Nestlé...
vláknina
Další z "manter" výrobců cereálií. Můžete je kombinovat třeba s beta-glukany a tvrdit o produktu, že je to nejlepší, co můžete udělat pro své srdce (Nestlé...), ale podobný výrok nemůže být dále od pravdy. Ve skutečnosti existují desítky druhů ovoce a zeleniny (a luštěnin), které všechny obiloviny z pohledu obsahu vlákniny porazí na hlavu! Co si vyberete? Jeden druh cereálií Nestlé konzumovaný každé ráno nebo zvolíte některou z níže zmíněných dobrot, která vede před Nestlé produkty nejenom v obsahu vlákniny?
Vybrané suroviny a jejich obsah vlákniny (zdroj: Dr. Axe)
celozrnná mouka + cukr + skořice/čokoláda + .... 15 dalších "nezbytných" přísad...
Nemám nic proti skořici. Sám tohoto super-koření konzumuji denně 2-3 čajové lžičky v ranním tučném kafču. Nemám ani nic proti kvalitní čokoládě (kvalitní = 75% obsahu kakaové hmoty a více) - celá rodina "ujíždí" na 100% kakaové hmotě z Čokoládoven Troubelice. Co mi vadí na produktech Nestlé? Podívejte se níže na fotografie složení několika "lahůdek" z jejich sortimentu. Nevadí Vám ty fosforečnany, palmové oleje, glukózo-fruktózové sirupy, aromata, všechny ty "-oly" (alkoholové cukry)? A přijde Vám vzhledem k prokázatelné prospěšnosti konzumace skořice či kvalitní čokolády obsah v řádech zlomků jednotek procent (ve "skořicových" Cini Minis je 0,3% objemového procenta skořice....) jako něco, co stojí vůbec za úvahu? Nechávám na posouzení čtenářů...
Chocapik - složení
Cini Minis - složení
Co dodat závěrem? Gigant typu Nestlé patří a bude patřit mezi firmy investující více do reklamy na své produkty než do zvyšování jejich kvality. Je na každém z nás, abychom si nezávisle zjišťovali informace (jakékoliv médium akceptující peníze za reklamu Nestlé nezveřejní jedinou informaci, která by šla proti zájmům Nestlé akcionářů), při nákupu potravin četli namísto energetických hodnot vlastní složení a dali přednost svému zdraví před pohodlností přípravy - podlehnout instantnosti přípravy ála Nestlé "nasypej do misky a zalij UHT mlékem" si vybere svou daň v budoucnu.
Zdroje:
- Cochrane Review: Whole grain cereals for cardiovascular disease (http://www.cochrane.org/CD005051/VASC_whole-grain-cereals-cardiovascular-disease)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.