Recepty

Pečená řepa s cizrnou, zátarem na jogurtovo-citronovém lůžku

Spotřeba červené řepy je v naší rodině extrémně vysoká a tak vždy uvítám nový recept, kterým bych rozšířil možnosti servírování této velmi zdravé zeleniny. Tentokrát jsem se nechal inspirovat receptem zveřejněným na stránkách Koření Sv. Antonína. I když tato plzeňská firma nenabízí koření v bio kvalitě (a já vím, co mi projde pod rukami ve zdánlivé bio kvalitě - koření plné pesticidů, plísní, s vysokým celkovým počtem mikroorganizmů, atp...), pravidelně u nich nakupuji - především ve směsích jsou nepřekonatelní!

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
30

Rajčatová polévka ála Jamie

Stává se vám poslední dobou, že přijedete ke známým/příbuzným a odjíždíte s plnou přepravkou rajčat? Letos byla úroda mimořádná (alespoň dle mé maminky...) a tak jste na tom možná podobně jako my. Saláty ála "šopák na 100+1 způsobů" jsou sice fajn, ale co si takhle připravit skutečně chutnou rajčatovou polévku? Já se nechal inspirovat receptem Jamieho Olivera - rajčatová polévka totiž není jen o rajčatech a zeleniny do ní přijde více, než si myslíte ;-)   

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
45

Veganský raw tatarák

Nejsem sice vegan, ale tatarák z hovězího bych si nikdy nedal, pokud bych si nebyl 100% jistý, že maso pochází z ověřeného zdroje. Snad přijde vhod tento recept, kde si nemusíte se zdrojem masa dělat žádné starosti ;-) Základem tohoto raw veganského receptu jsou totiž marinované žampiony a marinovaná řepa. Ještě pár poznámek k vlastní přípravě - mix lněného semínka s vodou přidávejte až nakonec po lžících, vždy řádně promíchejte a zastavte se v okamžiku, kdy bude konzistence celého "tataráku" taková, jakou si přejete.

Doba na přípravu: 
40
Doba vaření: 
0

Hovězí "po thajsku"

Dlouho "pilovaný" recept ;-) Po pokusech a omylech ustálený na této verzi, která chutná nejenom rodině, ale i spoustě známých, kteří měli šanci tuto manu ochutnat. Jen pár drobností k přípravě. "Limetkové listy" pravděpodobně seženete, pokud se budete pídit po "curry listech" - já osobně je kupuji zmražené v SAPA areálu na Praze - Libuši (balení cca 50 listů vyjde na 50Kč).

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
40

Marocký čočkový salát

Přemýšlíte, co připravit k jídlu v okamžiku, kdy teploty ve stínu stoupají nad 30°C? Co takhle osvěžující čočkový salát inspirovaný marockou kuchyní? Všechny použité suroviny jsou lehce dostupné a salát máte hotový do 20-30 minut. Dobrou chuť ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
20

Proti-rakovinové vánoční kuličky

Přiznám se, že tento recept jsem vyzkoušel jen jednou, ale natolik mi učaroval, že si nedovolím v této předvánoční době jej nesdílet ;-) Všechny suroviny jsou i v našich končinách volně dostupné a díky velmi nízké teplotě "pečení" nedojde k degradaci účinných látek v dobrůtkách a tak k faktu, že tyhle kuličky strčí Ferrero Rocher hravě do kapsy, i svými účinky tvrdí jejich (můj) název ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
30
Doba vaření: 
120

Dýňový koláč

Základní verze dýňového koláče, tak jak jej doma děláme my. Výběr dýně necháváme na Vás ;-) Stále jsou k dostání dýně celé, někdo možná sežene i hotové dýňové puré v plechovkách a nebo si dovolím upozornit na novinku našeho partnera, mrazírny Agro Jesenice, která zrovna uvedla dýňové kostky (400g) do svého sortimentu - hledejte v mrazících boxech "každého dobrého prodejce" ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
45
Doba vaření: 
90

Pečená máslová dýně s kapustou a madlovo-pekanovým parmezánem

Také u Vás pokračuje neustálé zásobování dýněmi z maminčiny zahrádky? Zkuste tento velmi chutný recept a nezapomeňte na mandlovo-pekanový parmezán! Nutriční droždí seženete ve prodejnách zdravé výživy a pokud ne, můžete zvolit pravý parmezán - obojí sice obsahuje přírodní glutamáty chemicky i svými účinky podobné bílému prášku přidávanému do jídel v čínské kuchyni, ale ta trocha ještě nikoho nezabila ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
25
Doba vaření: 
50

Salát z pečené řepy s avokádem a pomerančovým octem

I když je část surovin tepelně upravená, je tento salát velmi lehký (na zažívání), zasytí vás a dodá velké množství živin - vitamínů, minerálů, přírodních nitrátů pro zdraví vašeho srdce a zdravých tuků z avokáda a olivového oleje. Zkuste jej a zamilujete si ho ;-) 

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
45

Pampeliškový salát se sušenými rajčaty a makadamia "sýrem"

Smetánky lékařské jsou plné louky a tak proč si nepřipravit jako chutný salát? Tento je možná složitější na přípravu, ale výsledek stojí za to! A čím jsou listy pampelišky prospěšné? Přečtěte si dnešní článek věnovaný právě těmto nahořklým listům zde - http://www.vyvazenezdravi.cz/lekarna-za-humny-smetanka-lekarska ;-)

Kategorie receptu: 
Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
10

Stránky