3-dálové kičrí

Navazujeme tímto na dnešní článek představující loupané, půlené luštěniny, tzv. dály a přicházíme s mňamkou, kterou si oblíbíte.

Počet porcí: 
6
porcí
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
100
gram
rýže
co nejkvalitnější, ideálně basmati
30
gram
moong dal
loupané, půlené mungo fazole
30
gram
masoor dal
loupaná, půlená červená čočka
30
gram
chana dal
loupaná, půlená cizrna
6
kus
česnek
6 stroužků
1
kus
zázvor
2cm kousek
0.5
šálek
koriandr
zelený, nasekaný
0.5
šálek
cibule
jemně nasekaná
1
kus
brambora
nakrájená na malé kostičky
1
kávová lžička
kurkuma
1
kávová lžička
chilli
1
kávová lžička
indický kmín
neboli džíra
1
kávová lžička
Garam Masala
směs koření, k dostání v prodejnách se zdravou výživou
1
kus
chilli paprička
volitelně, čerstvá, najemno nasekaná
ghee
sůl
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Opláchněte všechny dály i rýži pod studenou tekoucí vodou. Dály namáčejte každý zvlášť alespoň 30 minut, ideálně hodinu či více. Vařte každý dál i rýži podle doporučeného času do měkka.
Do mixéru vložte zelený koriandr, kousek zázvoru a stroužky česneku - umixujte na pastu a odložte.
Na mírném plameni zahřejte ghee a na něm smažte cibuli do zlatava. Přidejte připravenou zázvorovo-česnekovou pastu a duste přibližně 1 minutu Přidejte garam masalu, kurkumu, džíru a chilli papričky a duste dalších 30 sekund.
Zalijte trochou vařicí vody a přidejte zcezený chana dál. Duste přibližně 25-30 minut. Přidejte masoor dál, moong dál, rýži a duste dalších 10 minut. Přidejte najemno nakrájemné brambory a pod pokličkou duste zbylých 15-20 minut.
Kontrolujte obsah vody a v případě potřeby přilijte trochu vařicí vody. Na úplný závěr dosolte a podávejte teplé, s bohatou oblohou ze zeleniny.

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
75
Doba vaření: 
45
Zdroj: 
inspirace od našich indických přátel, postupně upravováno pro naše jazýčky ;-)
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn