-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Navazujeme tímto na dnešní článek představující loupané, půlené luštěniny, tzv. dály a přicházíme s mňamkou, kterou si oblíbíte.
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
100 | gram | rýže | co nejkvalitnější, ideálně basmati |
30 | gram | moong dal | loupané, půlené mungo fazole |
30 | gram | masoor dal | loupaná, půlená červená čočka |
30 | gram | chana dal | loupaná, půlená cizrna |
6 | kus | česnek | 6 stroužků |
1 | kus | zázvor | 2cm kousek |
0.5 | šálek | koriandr | zelený, nasekaný |
0.5 | šálek | cibule | jemně nasekaná |
1 | kus | brambora | nakrájená na malé kostičky |
1 | kávová lžička | kurkuma | |
1 | kávová lžička | chilli | |
1 | kávová lžička | indický kmín | neboli džíra |
1 | kávová lžička | Garam Masala | směs koření, k dostání v prodejnách se zdravou výživou |
1 | kus | chilli paprička | volitelně, čerstvá, najemno nasekaná |
ghee | |||
sůl | |||
10 | dekagram | láska |
Opláchněte všechny dály i rýži pod studenou tekoucí vodou. Dály namáčejte každý zvlášť alespoň 30 minut, ideálně hodinu či více. Vařte každý dál i rýži podle doporučeného času do měkka.
Do mixéru vložte zelený koriandr, kousek zázvoru a stroužky česneku - umixujte na pastu a odložte.
Na mírném plameni zahřejte ghee a na něm smažte cibuli do zlatava. Přidejte připravenou zázvorovo-česnekovou pastu a duste přibližně 1 minutu Přidejte garam masalu, kurkumu, džíru a chilli papričky a duste dalších 30 sekund.
Zalijte trochou vařicí vody a přidejte zcezený chana dál. Duste přibližně 25-30 minut. Přidejte masoor dál, moong dál, rýži a duste dalších 10 minut. Přidejte najemno nakrájemné brambory a pod pokličkou duste zbylých 15-20 minut.
Kontrolujte obsah vody a v případě potřeby přilijte trochu vařicí vody. Na úplný závěr dosolte a podávejte teplé, s bohatou oblohou ze zeleniny.
Dobrou chuť!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.