Dýňový koláč

Základní verze dýňového koláče, tak jak jej doma děláme my. Výběr dýně necháváme na Vás ;-) Stále jsou k dostání dýně celé, někdo možná sežene i hotové dýňové puré v plechovkách a nebo si dovolím upozornit na novinku našeho partnera, mrazírny Agro Jesenice, která zrovna uvedla dýňové kostky (400g) do svého sortimentu - hledejte v mrazících boxech "každého dobrého prodejce" ;-)

Počet porcí: 
12
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
2
šálek
vlašské ořechy
10
kus
Medjool datle
800
gram
kokosové mléko
dvě 400ml plechovky
1
polévková lžíce
med
0.5
kávová lžička
vanilkový extrakt
1.5
šálek
dýňové puré
0.5
šálek
med
2
kávová lžička
zázvor
čerstvý, strouhaný
0.5
kávová lžička
kardamon
mletý
1
kávová lžička
dýňové koření
2
kus
vejce
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Nemáte-li připravené koření na dýňový koláč, pusťte se nejprve do jeho přípravy. Smíchejte 3 polévkové lžíce mleté skořice, 2 čajové lžičky mletého zázvoru, 2 čajové lžičky muškátového oříšku, 1 a 1/2 čajové lžičky mletého nového koření a 1 a 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku. Získáte tak přibližně 5 polévkových lžic dýňového koření, ze kterého použijete jen 1 čajovou lžičku a zbytek uchováte ve vzduchotěsné nádobě pro další využití.
Jako druhý krok si připravíte krustu. Oříšky (můžete použít i lískové či mandle) umelte v mixéru najemno. Medjool mandle vypeckujte, zalijte horkou vodou, po cca 10 minutách slijte a v mixéru je rozmixujte na kaši. Do kaše postupně vmíchávejte oříškovou drť do hustoty tužší pasty. Dle potřeby ji můžete naředit vodou. Pastou vytřete kruhovou pečící formu na cheesecake tak, aby na dně i po stranách (do ztracena) byla alespoň 2-4 milimetrová vrstva. Nejlepší je na to použít silikonovou stěrku. Troubu rozehřejte na 200°C a krustu pečte po dobu cca 15 minut do mírného zhnědnutí.
Nyní si připravíme dýňové puré - to můžete koupit již hotové, ale lze jej vyrobit i z celé dýně či zmražených dýňových kostek Agro (). Dýni rozpůlíme, lžící odstraníme pecky, položíme do pekáče na pečící plech řezem dolů a pečeme při 200°C přibližně 45 minut. Lžící vydlabeme upečenou dužinu a v mixéru umixujeme do jemna. Zmražené dýňové kostky pouze rozmístníme na pečící papír a upečeme do měkka - 20-25 minut by mělo stačit. Následně opět umixujeme do jemna.
Hotové dýňové puré můžete rovnou nechat v mixéru. Přidejte veškeré koření, půl šálku medu, vejce a obsah jedné plechovky kokosového mléka. Vše důkladně umixujte, obsah nalijte do pečící formy s krustou a pečte nejprve na 200°C po dobu 15 minut, snižte teplotu trouby na 180°C a pečte dalších 15 minut. Vyndejte z trouby a nechejte důkladně zchladnout.
Na závěr si připravíme kokosový krém na ozdobení. Jednu důkladně zchlazenou plechovku (ideálně přes noc v chladničce) vyklopte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a lžíci medu a metličkou vyšlehejte.
Důkladně vychlazený dýňový koláč nakrájejte a každý kousek ozdobte lžící kokosového krému.

Dobrou chuť!
 

Doba na přípravu: 
45
Doba vaření: 
90
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
postupem času vychytaný a upravený "vlastní" recept
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn