Salát z pečené řepy s avokádem a pomerančovým octem

I když je část surovin tepelně upravená, je tento salát velmi lehký (na zažívání), zasytí vás a dodá velké množství živin - vitamínů, minerálů, přírodních nitrátů pro zdraví vašeho srdce a zdravých tuků z avokáda a olivového oleje. Zkuste jej a zamilujete si ho ;-) 

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
4
kus
červená řepa
čerstvá
3
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
2
polévková lžíce
červený vinný ocet
0.5
kávová lžička
směs italského koření
0.25
kávová lžička
sůl
čerstvě mletý černý pepř
špetka
2
polévková lžíce
pomerančová kůra
2
polévková lžíce
pomerančová šťáva
2
kus
avokádo
zralé
0.3
šálek
čerstvý koriandr
jemně nasekaný
0.3
šálek
feta sýr
volitelně
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Předehřejte troubu na 180°C. Červenou řepu důkladně omyjte (pokud má nevzhlednou slupku, pak ji oloupejte) a nakrájejte na srpečky o tlouštce cca 3-5 mm. Smíchejte nakrájenou řepu s 1 lžící olivového oleje, italskými bylinkami, 1 lžící octa, trochou soli a pepře a pečte na pečícím papíru po dobu cca 45 minut - řepa by měla být "al dente". Nechejte vychladnout. Smíchejte pomerančovou kůru s pomerančovou šťávou, 2 lžícemi olivového oleje, lžící octa, osolte a opepřete. Avokádo vypeckujte, nakrájejte na srpečky. Na talíře připravte část pečené řepy, srpečky avokáda, zalijte připraveným pomerančovým octem a na závěr posypejte pomerančovou kůrou, jemně nasekaným koriandrem, popř. trochou rozdrobené fety.

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
45
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
již neznámý, neustále vylepšovaný ;-)
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés