-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Patříte mezi ty, kteří si myslí, že proti osteoporóze můžete úspěšně bojovat pitím mléka a konzumací jogurtů? Abych otázku ještě více upřesnil? Krabicového UHT mléka a nízkotučných jogurtů? Pokud jste na naše stránky nenarazili dnes poprvé a toto je první článek, který ode mne nebo Veroniky čtete, asi již máte jasno.
I když patří vápník mezi základní stavební prvky naší kosterní soustavy, aby došlo k jeho plnému využití osteoblasty (buňky kostní dřeně), je zapotřebí mimo jiné:
- dostatek vitamínu D, hormonu, který naše tělo syntetizuje z UV-B záření a pro jeho tvorbu potřebuje dostatek cholesterolu - dostatečné hladiny vitamínu D (v krevních testech značený jako 25-hydroxyvitamín D) jsou nezbytně nutné pro správné vstřebání vápníku ze stravy
- dostatek vitamínu K2, který zabezpečí, že se vápník bude usazovat, tam kde má (v kostech) - jeho kritický nedostatek vede k usazování v měkkých tkáních, což vede ke kornatění tepen/ ateroskleróze a to pak následně k vyššímu riziku srdečního infarktu
Vápník má v těle i svého antagonistu, hořčík. Vysoké množství dietetického vápníku v kombinaci s nedostatkem vitamínů D a K2 a chronickým nedostatkem hořčíku situaci ještě zhoršuje. Hořčíku máme všeobecně ve stravě málo a i to malé množství ještě více redukujeme stresem, resp. tím, co jako stres pokládáme.
Průřez zdravou kostí (vlevo) a kostí postiženou osteoporózou (vpravo)
Teď již k tomu, co mají švestky společného s prevencí osteoporózy ;-) V České republice je řídnutím kostí postiženo 15 % mužů a 33 % žen ve věku nad 50 let a 39% mužů a 47% žen nad 70 let (1). Studie zveřejněná v British Journal of Nutrition (2) zkoumala právě pro kosti ochranný vliv sušených švestek a přišla s překvapujícími závěry.
Tento 12-měsíční klinický pokus na 160 ženách v postmenopauzálním věku s diagnózou pokročilé osteoporózy přišel nejenom s potvrzením pozitivního vlivu, ale i s návrhem třech různých mechanismů podporujících závěry studie. Ženy v průběho studie konzumovaly buďto 100 g sušených švestek nebo 75 g sušených jablek (křížal), společně s 500 mg vápníku a 400 I.U. vitamínu D (poznámka VyváženéZdraví.cz - osobně si nejsme jisti, zda tak mizivé množství vitamínu D nějak studii ovlivnilo - z našeho pohledu je při kritickém nedostatku vitamínu D konzumovat minimálně 3.000 I.U. denně…) ve formě potravinového doplňku (3). Ženy konzumující sušené švestky pak měly na závěru pokusu výrazně vyšší hustotu kostí (měřeno v loketní kosti a v jednom z obratlů) ve srovnání s kontrolní skupinou konzumující křížaly i s vlastním stavem hustoty kostí na začátku pokusu!
Konzumace 9 sušených švestek denně jako nejlepší prevence osteoporózy!!!
"Příroda vytvořila sušené švestky jako ovoce s unikátní výživovou kompozicí", řekl Dr. Arjmandi, vedoucí výzkumu z Florida State University (společná studie s vědci z San Diego State University ). “Za 15 let mého výzkumu jsem se nesetkal s podobným ovocem. Výzkum jasně naznačuje, že konzumace sušených švestek napomáhá k regeneraci kostní tkáně u osob postižených její ztrátou.”
Další studie navíc naznačují, že sušené švestky mají pozitivní vliv na zdraví srdeční soustavy a zažívání:
- management tělesné váhy - pomáhají při redukci či udržování hmotnosti tím, že zrychlují pocit nasycení, jejich konzumace nevyvolá zvýšenou koncentraci glukózy v krevním séru a vyšší koncentrace hormonů ovlivňujících náš apetit (4)
- konzumace sušených švestek rovněž vede ke snížení LDL cholesterolu v krvi (5)
- podpora zažívání - v léčbě mírné až středně obtížné zácpy jsou účinnější, než psyllium (6)
- patří mezi potraviny s nižším glykemickým indexem (GI) a díky tomu jsou schopny zasytit nás rychleji, než potravina s vysokým GI a to navíc bez negativního efektu prudkého zvýšení glukózy v krevním séru a následné sekreci inzulinu (7)
A jak tedy zní doporučení VyváženéhoZdraví? Zařaďte sušené švestky do vašeho jídelníčku! Ideálně v dávce 9 kusů denně, která se jeví jako ideální. Pokud vám samotné švestky nechutnají, rozmixujte si je na kaši, kterou zamíchejte třeba do plnotučného živého jogurtu. Budete-li je konzumovat samostatně, zkuste tak činit při jedné ze svačin - cukry ve švestkách jsou mixem glukózy, fruktózy a sacharózy a především fruktóza si zaslouží, aby byla trávena samostatně ;-)
Reference:
(1) Statistické údaje o osteoporóze
(2) British Journal of Nutrition / Volume 112 / Issue 01 / July 2014, pp 55 - 60
(3) British Journal of Nutrition (2011), 106, 923–930.
(4) Furchner-Evanson A, Petrisko Y, Howarth L, Nemoseck T, Kern M. Type of snack influences satiety responses in adult women. Appetite. 2010;54:564–569.
(5) Gallaher CM, Gallaher DD. Dried plums (prunes) reduce atherosclerosis lesion area in apolipoprotein E-deficient mice. British Journal of Nutrition. 2009;101(2):233–239.
(6) Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, Brown K, Rao SS. Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2011;33:822–828.
(7) Foster-Powell, K., Holt, S.H.A., Brand-Miller, J.C. International table of glycemic index and glycemic load values. The American Journal of Clinical Nutrition. 2002.76:5-56.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.