TOP10 “zdravých” potravin, které byste NIKDY neměli jíst, díl. III

Další díly

Sója

Pokud jsem vás v předchozím dílu nepotěšil, protože jsem nepodpořil vaši konzumaci oblíbeného margarínu, pak touto částí asi vyvolám ještě více nelibosti. Sója a produkty z ní byly od sametové revoluce jednou z mála možností pro ty, co se zřekli masa a potřebovali nutně nějakou náhražku. A tak se levné sójové kostky začaly objevovat na talířích mnoha domácností. Obvykle předem namáčené ve směsích sojové omáčky, Magi a/nebo worcesterové omáčky, aby byl navozena jakási chuť masa. Postupně přibývaly další a další produkty - samotné boby, sójové mléko, tofu… A když prodeje začaly klesat, přišla na řadu propaganda a silné argumenty pro konzumaci soji. U některých produktů tato mediální masáž zabrala, u některých ne. Sójové kostky sice stále najdete na pultech různých obchodů, ale nedá se to srovnat s nabídkou tofu a sojového mléka. Nerozporuji určité výhody konzumace sójových produktů - jde spíše o to, že nikdo z propagátorů nezmiňuje zdravotní rizika. Rizika, která z mého pohledu vysoce převažují nad možnými pozitivy konzumace sóji.

 

Ano, ale…

Rakovina prsu - exituje poměrně velké množství studií dokazujících pozitivní účinky bioflavonoidů obsažených v sóje při prevenci rakoviny prsu. Nezpochybňuji je. Co ale zpochybňuji, je slepá aplikace výsledků založených na zkoumání především asijské populace (ženy žijící v Japonsku, Číně, popř. ženy asijského původu) a nikoliv těch v Evropě a Americe. Navíc pro prevenci rakoviny prsu existují další přírodní prostředky - kurkumin, vitamín D, sulforafany v brokolici, atd.

Cukrovka - sójové produkty fungují při snižování hladiny krevního cukru. U zdravých jedinců. To ale již zastánci sóji nedodají. Zatím totiž vědci tápou při stanovení jasných důvodů, proč sója podobně nepůsobí u těch, kteří již cukrovku diagnostikovanou mají. A upřímně - v prevenci cukrovky jde především o to, jakých potravin se vyvarovat. Pokud se u cukrovky II. typu těmto potravinám úspěšně vyhýbáte, snižování hladin krevního cukru řešit nemusíte - není totiž co snižovat. Jestli již cukrovku máte, pak je zde celá škála přírodních medikamentů, která vám ve vaší snaze snížit krevní cukr výrazně pomůže (opět, společně s vynecháním potravin, které krevní glukozu zbytečně navyšují).
 
Průjmy - užívání produktů ze sóji s obsahem sójové vlákniny redukuje průjmy u kojenců ve srovnání s kravským mlékem. Alespoň podle některých studií - další staví kravské mléko jako základ kojenecké výživy na roveň sóje. 

Neschopnost štěpit galaktózu, jednu z molekul mléčného cukru (galaktosemie), popř. laktózu, mléčný cukr jako takový (zděděná či nezděděná laktózová intolerance) - i v těchto případech se jeví sójové mléko jako vhodnější varianta ke kravskému mléku. K tomu bych snad jen dodal, že bych v případě kojenců (tento a předchozí odstavec o průjmech) konzumaci sójových kojeneckých "formulí" zakázal.  

Vysoký cholesterol - některé ze studií ukazují na to, že sójový protein dokáže snižovat celkový cholesterol i LDL cholesterol. K tomu lze opět dodat - a některé studie to popírají. Narozdíl od dalších dietetických doporučení, kde je vliv na celkový/HDL/LDL cholesterol nepopiratelný.

Zmírnění menopauzálních příznaků - konzumace sóji pomáhá při návalech horka, jednomu z příznaků přicházející menopauzy. Nepomáhá ale při zmírnění dalších nepříjemných příznaků - vysychání vaginální sliznice nebo pocitů svědění. Na zmírnění příznaků menopauzy asi neexistuje jeden přípravek, který by vyřešil vše, ale vhodnou kombinací několika z nich lze bez vedlejších účinků nástup menopauzy zmírnit. Častým problémem je však u menopauzy přebytek estrogenu, resp. nedostatek progesteronu, což konzumace přílišného množství fytoestrogenů obsažených v sóje může ještě zhoršit.

 

...zhoubné bujení se do 90 dnů po konzumaci prakticky neobjeví. Postačí ale zdvojnásobit čas...

 

Pozor!

GMO - odhaduje se, že zhruba 90% (některé zdroje uvádějí až 96%) celosvětové produkce sóji je z geneticky modifikovaných semen. Na jednu stranu si můžeme gratulovat, že pro tektokrát úřední šimlové v Bruselu zapracovali a rozhodnutí zakázat v Evropě pěstování sóji z “Roundup-ready” osiva upravených firmou Monsanto bylo uvážlivým krokem (co by za to Američané dali - ti se teď vypořádávají se snahou Monsanta vymazat jakékoliv zmínky o původu semen…). Uvědomte si ale, že produkce sóji v Evropě je ve srovnání s tou ve Spojených státech minimální a zákaz platí pouze na pěstování, nikoliv na dovoz sóji pro přímou konzumaci a produktů z nich. Pokud si myslíte, že se do České republiky dostávají jen produkty z oněch 4-10% z geneticky nemodifikovaného zbytku, pak navrhuji sundat si růžové brýle…  O možných účincích konzumace GMO potravin jste jistě slyšeli. Já jen dodám, že díky lobby firem jako je Monsanto nebo DuPont se až teď dozvídáme, že i když jsou geneticky modifikované potraviny na trhu již více jak 40 let, doposud bylo publikováno pouhých 21 kontrolovaných studií (tzn. zveřejněných a následně posouzených skupinou jiných nezávislých vědců). K tomu se navíc můžete dočíst i to, že většina studií probíhala po dobu 90 dnů a obvykle s negativními zjištěními (= GMO konzumace je neškodná). Zajímavostí je, že zhoubné bujení se do 90 dnů po konzumaci prakticky neobjeví. Postačí ale zdvojnásobit čas poskytnutý pro studii a níže se můžete podívat na to, co krmení GMO potravinami dělá s laboratorními krysami…

Fytoestrogeny - zde si dovolím využít pasáž z již dříve napsaného článku na toto téma (kompletní článek najdete zde): Sója v jakékoliv podobě je obrovským zdrojem všech tří složek uvedených výše (především pak lektinu), ale i fytoestrogenů (typ fytátů), které působí jako zhouba na náš hormonální systém. Teď dotaz cíleně na vás, chlapi. Rostou vám prsa? Tvoří se vám tukové “polštářky” v podpaží (Američané pro to používají poetický výraz “love handles”…)?  Mrkněte se do trenek, jestli neprožíváte to, co náš největší myslitel v opačném gardu. A nebo přestaňte jíst cokoliv ze soji!!! A dotaz na naše drahé polovičky. Dělá vám problém otěhotnět nebo máte rozhozené “vaše dny”? Stejná rada - zkuste vyřadit z jídelníčku soju. Mimo “zženšťování” nás chlapů, menstruační problémy a infertilita u žen stojí sója i za dalšími problémy - rakovinou močového měchýře, nárůstem Alzheimera, atp…  A u dětí a mladistvých má dopad konzumace sójových výrobků dopad ještě horší - za sojové náhražky mateřského mléka bych stavěl ke zdi a střílel bez soudu. Doby, kdy se ze soji lidé v dobách nouze snažili připravovat možné i nemožné jsou tytam. Množství fytoestrogenů přijímaných s každým soustem něčeho ze sóji je skutečně enormní a následky takového počínání jsou nedozírné. Při svých přednáškách uvádím jako “perličku” výsledky studie na paštunských kmenech v Afghánistánu, kterým Spojené národy po dobu 5 let jako humanitární pomoc dodávaly velké množství sóji. Po oněch 5 letech jedna ze studií zaevidovala posun nástupu puberty u paštunských slečen o 3 roky a nebylo výjimkou, pokud se u některých z nich začalo objevovat pubické ochlupení v 7 letech…  

Enzymy - sójový protein, stejně jako jakýkoliv jiný, musí umět naše tělo natrávit na jednotlivé aminokyseliny. K tomu potřebujeme alfa-glaktosidázu, enzym, který toto rozštěpení zajistí. Podobně jako v případě intolerance na laktózu (mléčný cukr) ale většině populace tento enzym chybí. Jeho nepřítomnost pak způsobuje lidem konzumujícím nefermentovanou sóju zažívací problémy, plynatost, nadýmání a další…

Sójový protein - i přes všechny množící se důkazy o všeobecné škodlivosti produktů ze sóji se i nadále objevuje sójový protein v celé řadě produktů, kde je nějaká ta bílkovina hlavní složkou, především pak u preparátů na nárůst svalové hmoty. I přes fakt, že konzumace sójového proteinu je spojována s následujícími problémy:

  • alergická rýma
  • astma
  • rakovina prsu (!)
  • cystická fibróza
  • rakovina dělohy
  • hypothyroitida
  • nemoci ledvin
  • rakovina močového měchýře
  • a další…

 

Upozornění - vše výše uvedené (snad s výjimkou GMO) neplatí pro produkty z fermentované sóji připravovaných tradičním způsobem. Zde mám na mysli především tempeh (dovážený z Japonska), natto (lze koupit na objednávku v obchodem odebírajících zboží z CountryLife) a miso (opět to dovážené z Japonska). 

 

Sója vyvolávala, a ještě nějakou dobu bude vyvolávat, bouřlivou diskuzi. Nepopírám, že jsme sami neprošli “sójovým obdobím”, jen bylo možná kratší a méně intenzivní (našim dětem naštěstí nikdy k srdci sója nepřirostla). To, že ale někteří lidé i nadále pokládají sóju za naprosto bezpečnou potravinu, pokládám za zarážející. A speciálně pak u majitelů obchodů se “zdravou výživou” (sójová mléka jsou i nadále v převaze nad těmi z oříšků nebo z jiných obilovin) a výživových/fitness poradců.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn