TOP10 “zdravých” potravin, které byste NIKDY neměli jíst, díl. IV

Další díly

Konvenčně zpracované maso a masné produkty

Další z našich oblíbených témat. Jak víte, sami propagujeme vyváženou stravu, která zahrnuje i maso (méně pak masné produkty). Často slýcháváme “všeho s mírou”. S tím se dá všeobecně souhlasit. Až do okamžiku, kdy se budeme bavit o potravinách, které nám vyloženě škodí. A pro maso a masné produkty na pultech našich obchodů platí to samé, co pro margaríny nebo produkty z nefermentované sóji. Než “s mírou”, raději vůbec ne. A s přihlédnutím k sílícímu vlivu “ancestrálního” hnutí (= jezte to, co jedli naši předci), kdy jsou často jednotlivá doporučení vytržena z kontextu a marketingově překroucena jsem se rozhodl zařadit konzumaci masa do TOP10 žebříčku. 

 

Kvalita, kvalita a zase kvalita

To platí všeobecně pro všechny živočišné produkty - nebetyčné rozdíly mezi vejci z klecových chovů a volného odchovu, mlékem v 1 ltr UHT krabici a tím od "grass-fed" krav jsme psali mnohokrát. U masa a masných produktů platí totéž. A ten rozdíl je natolik velký, že z našeho pohledu patří masa z komerčně chovaného zvířete do škatulky NE, NIKDY a maso z eko chovu pak do škatulky ANO, PRAVIDELNĚ, i když s dodatkem jednou až dvakrát týdně.  

 

Co nejvíce a co nejrychleji

Všechny komerční chovy bez výjimky dávají zelenou efektivitě - za co nejkratší dobu a co nejlevněji vykrmit jatečný kus na správnou váhu. Nejlevněji v tomto případě není jen o krmivu, ale i prostoru nutnému k chovu, využití podpůrných látek (růstové hormony, preventivně používaná antibiotika), atp. Věděli jste, že  kuře koupené v nejbližším supermarketu žilo přibližně 5 týdnů a za celou dobu nepoznalo, co je to noc (kuřata chovaná v halách tímto způsobem jsou pod neustálým umělým osvětlením)? Zeptejte se nějakého malého farmáře na dobu chovu u něj. Obvykle se nedozvíte číslo nižší než 2 měsíce. A o nějakém umělém osvětlení nemůže být ani řeč. Podobně je tomu u všech ostatních druhů hospodářských zvířat.     

 

Nejenom krmivo, ale komplexní přístup k chovu

Hippokratovo “Nechť je strava tvým lékem” platí nejenom pro nás, lidi. A toto není jediná paralela. Stejně tak platí, že vliv stresu má škodlivý dopad na zdraví. Zkuste si sami tipnout, jaký vliv budou mít následující 2 scénáře na kvalitu masa:

  • hovězí maso pocházející z “kdysi-telete”, které bylo po 1 dni odděleno od matky a ve stísněných podmínkách je vykrmováno směsmi kukuřice, sóji, siláží, preventivně proočkováno antibiotiky a nadopováno růstovými hormony
  • hovězí maso pocházející z “kdysi-telete”, které zůstalo s matkou po celou dobu kojení na pastvě a následně spásalo trávu na pastvě/bylo dokrmováno senem

Které maso bude asi chutnější a výživnější?

A u farmářů, kteří to s kvalitou produkovaného masa myslejí skutečně vážně, můžete s jistotou počítat i s tím, že pastviny jsou nedotknuté pesticidy a herbicidy. Obě skupiny látek se ve velkých dávkách dostávají do rostlin a v pak následně v menších dávkách i do masa zvířat, které rostliny konzumují. A zkuste si tipnout, odkud se přenesou následovně? Nic z tohoto - zbytky pesticidů, herbicidů, růstových hormonů a dalších nežádoucích látek na cedulce “složení” nenajdete.   

Vše výše uvedené si můžete prohlédnout na jednoduchém přehledu - mixu pozitivních i negativních látek nacházejících se běžně v červeném mase. Sami se rozhodněte, zda si příště tu “hovězí plec bez kosti z masokombinátu XY za neuvěřitelných 159 Kč” nebo “chlazené kuřátko za neuvěřitelných 47,90 Kč za 1 kg” dopřejete každý druhý den nebo si dáte jednou týdně maso z úplně jiného zdroje a úplně jiné chuti a výživových vlastností.

Které a jak často?

Máte-li poblíž nějakého farmáře chovajícího drůbež, prasata nebo skot přirozeným způsobem, vřele doporučujeme promluvit si s ním o jeho možnostech přímé dodávky. Budete možná překvapeni vstřícností - eliminací celého dodávkového řetězce totiž nedojde k tak výraznému zdražení masa a i když si farmář připočte ke každému kilu vyšší marži, než s jakou jej prodá masokombinátu nebo třeba na farmářském trhu (často se zde platí nekřesťanské nájmy), stále vám maso prodá levněji než kdokoliv jiný.

Doporučujeme využít i tzv. bedýnkový prodej, kdy v ceně kolem 1.500 - 2.000 Kč pořídíte přibližně 10 kg mixu masa. Jednak vás takto vyjde v průměru 1 kg levněji a hlavně budete moci vyzkoušet i kusy masa, které jste doposud nevyzkoušeli.

 

Nemáte-li jasné informace o původu masa, volte co nejlibovější.

 

K nejnižší ceně masa se dopracujete, pokud se vás sejde více a budete schopni nasmlouvat s farmářem celý kus nebo půlku (prasete, býčka). Tímto způsobem fungují v Americe celé komunity, které si zamluví u farmáře konkrétní kus dlouho dopředu a farmář má tak jistotu odbytu. U nás prozatím podobný systém funguje u pěstitelů ovoce a zeleniny.

Výhodou přímého kontaktu s farmářem je fakt, že vše výše uvedené (kvalita krmiva, zacházení se zvířaty, atp.) můžete kdykoliv sami zkontrolovat. Farmář, který nemá černé svědomí, vás kdykoliv rád přijme a na pastvu vás pustí. Tak to děláme i my v případě farmy BioVavřinec. Další z možností je zkusit nějaké maso koupit na farmářských trzích. Pokud jste doposud jedli pouze maso z hypermarketů a místních obchodů, pak i za obvykle vyšší cenu se tento chuťový experiment vyplatí. 

Když se již rozhodnete dát si maso někde v restauraci, pak bych se řídil doporučením, které dáváme klientům všeobecně - pokud jste si jisti původem masa, nebojte se tučnějších částí. Nejste-li si jisti původem masa (pokud vám například číšník není schopen říci, odkud maso, které si chcete z menu objednat, pochází), pak volte co nejlibovější kus - velká část zbytkových herbicidů, pesticidů, antibiotik nebo např. růstových hormonů se usazuje právě v tuku a tak je lépe se těmto částem u masa nejasného původu raději vyhnout. 

Z “červeného” masa dávejte přednost grass-fed hovězímu před vepřovým. Přeci jen je prase všežravec a s výjimkou některých pasteveckých plemen živících se především spásáním trávy (např. černosrstá vietnamská plemena prasat dorůstajících maximálně 80 kg), skutečně sežerou cokoliv. A jak výše uvádím, “nechť strava je tvým lékem”… Do červeného masa někdo řadí i zvěřinu a tak se sluší zmínit i to, že občasné zařazení veterinářem prohlédnuté zvěřiny je výtečným obohacením jídelníčku

Z “bílého” masa pak volte spíše krůtí maso před kuřecím - bez ohledu na zdroj je z doposud neznámých důvodů krůtí maso více rezistentní na přejímání nežádoucích látek.  

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn