-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0

Další díly
Umělá sladidla
Umělá sladidla typu Aspartam, Acesulfam-K nemají žádné kalorie a tak by člověk automaticky předpokládal, že nahrazení cukru těmito sladidly povede k nižšímu kalorickému příjmu a tím pak k hubnutí. Omyl. Mimo všechny další vedlejší účinky konzumace umělých sladidel bylo jasně prokázáno, že nepřímo přispívají k růstu obezity! Nevěříte? Pak čtěte dále. Detailněji se budu věnovat pouze dvěma nejrozšířenějším, Aspartamu a Acesulfamu-K, ale i ta další rozšířenější (sacharin, sukralóza a další) mají stejné účinky na vaši snahu pomocí umělých sladidel zhubnout… Ještě dodávám, že sladidla se základem extraktu z březové mízy (Xylitol), popř. stévie do této kategorie nespadají.
Umělá sladidla a jejich vliv na tělesnou hmotnost
Zapomeňte na vše, co vám bylo ohledně umělých sladidel řečeno. Studie jasně ukazují, že jejich konzumace vede ke zvýšení chuti k jídlu, zvýšení nutkání konzumace karbohydrátů (= v tomto případě zaměnitelné za “cukrů”) a stimulaci ukládání tělesných tuků (= nabírání na váze). Tím, že přijmete cokoliv, co je tělem vnímáno jako sladké a to následně nedostane odpovídající kalorie (= 4 kalorie z každého gramu cukru), totálně jej zmatete a narušíte hned několik metabolických procesů. Tělo se navíc poté, co zjistí, že jim ze sladkého žádné kalorie nedodáte, bude snažit extrahovat kalorie ze všeho ostatního. U nejpoužívanějšího umělého sladidla Aspartamu navíc dochází k výraznému nárušení správní produkce inzulinu a leptinu, dvou hormonů regulujících metabolismus. Inzulin všichni známe a tak jen dodám, že leptin je také znám jako “hormon nasycení” a jeho výrazná převaha nad ghrelinem (hormon “hladu”) vede k tomu, že máte chuť vyjíst celou ledničku…
V litru nealkoholického nápoje s aspartamem je 56 mg metanolu!
Aspartam (E951)
Patří do skupiny neurotoxinů a potenciálních karcinogenů. Podívejte se na etiketu kteréhokoliv nízkoenergetického (“dietního”, “light”) nebo “bez cukru” nápoje, jogurtu, energy drinku, žvýkaček nebo bonbónů a je velká pravděpodobnost, že na ní Aspartam najdete. Věděli jste, z čeho se vlastně Aspartam skládá? Mimo 40% kyseliny aspartové, která dala produktu jméno, je to z 50% fenylalanin a 10% metanol. Asi všichni ještě máme na paměti moravskou metanolovou aféru…
Metanol vzniká z aspartamu nejen v trávicím traktu, ale k rozkladu aspartamu dochází i v plastové láhvi s takto slazeným nápojem při vyšších teplotách (nad 30°C). Tehdy zhruba 10% metanolu oxiduje v těle, resp. v játrech na kyselinu mravenčí (neškodná) a formaldehyd. Jelikož je formaldehyd sám o sobě jedem (karcinogen a látka poškozující sítnici oka), něco takového jako “doporučenou denní dávku” nikde nenajdete. Uvádí se ale, že bezpečné množství (rozuměj “bez vedlejších následků”) je kolem 7,8 mg denně. A víte kolik metanolu se vytvoří z 1 litru dietní verze (resp. slazeného aspartamem) nealkoholického nápoje v teple? Kolem 56 mg!!!
Acesulfam-K
Sůl draslíku obsahující methylen chlorid, známý karcinogen. Chemicky je tedy odlišný od Aspartamu, ale dosti často jej najdete v těch samých produktech. Dlouhodobá expozice vede k nevolnostem, bolestem hlavy, změnám nálad, poškozením jater a ledvin, poškození zraku a rakovině. Dalším z vedlejších účinků konzumace Acesulfamu-K je hypoglykémie, tzn. opačný a rovněž patologický proces, než ten, kvůli kterému všechna umělá sladidla vlastně vznikla… Ze všech umělých sladidel je navíc Acesulfam-K jedno z nejméně prozkoumaných, co se vedlejších účinků týče. Ty studie, které máme k dispozici spojují konzumaci Acesulfamu-K s hned několika typy rakoviny!
Závěrem se tedy nabízí se důsledně vyhýbat těmto sladidlům nejen u sebe ale i u potravin, které kupujeme dětem. Schválně se podívejte, jaká sladidla výrobce používá u žvýkaček bez cukru, resp. vhodných ke žvýkání po jídle...
Reference:
Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.