TOP10 “zdravých” potravin, které byste NIKDY neměli jíst, díl. VI

Další díly

Umělá sladidla

Umělá sladidla typu Aspartam, Acesulfam-K nemají žádné kalorie a tak by člověk automaticky předpokládal, že nahrazení cukru těmito sladidly povede k nižšímu kalorickému příjmu a tím pak k hubnutí. Omyl. Mimo všechny další vedlejší účinky konzumace umělých sladidel bylo jasně prokázáno, že nepřímo přispívají k růstu obezity! Nevěříte? Pak čtěte dále. Detailněji se budu věnovat pouze dvěma nejrozšířenějším, Aspartamu a Acesulfamu-K, ale i ta další rozšířenější (sacharin, sukralóza a další) mají stejné účinky na vaši snahu pomocí umělých sladidel zhubnout… Ještě dodávám, že sladidla se základem extraktu z březové mízy (Xylitol), popř. stévie do této kategorie nespadají.

 

Umělá sladidla a jejich vliv na tělesnou hmotnost

Zapomeňte na vše, co vám bylo ohledně umělých sladidel řečeno. Studie jasně ukazují, že jejich konzumace vede ke zvýšení chuti k jídlu, zvýšení nutkání konzumace karbohydrátů (= v tomto případě zaměnitelné za “cukrů”) a stimulaci ukládání tělesných tuků (= nabírání na váze). Tím, že přijmete cokoliv, co je tělem vnímáno jako sladké a to následně nedostane odpovídající kalorie (= 4 kalorie z každého gramu cukru), totálně jej zmatete a narušíte hned několik metabolických procesů. Tělo se navíc poté, co zjistí, že jim ze sladkého žádné kalorie nedodáte, bude snažit extrahovat kalorie ze všeho ostatního. U nejpoužívanějšího umělého sladidla Aspartamu navíc dochází k výraznému nárušení správní produkce inzulinu a leptinu, dvou hormonů regulujících metabolismus. Inzulin všichni známe a tak jen dodám, že leptin je také znám jako “hormon nasycení” a jeho výrazná převaha nad ghrelinem (hormon “hladu”) vede k tomu, že máte chuť vyjíst celou ledničku…

 

V litru nealkoholického nápoje s aspartamem je 56 mg metanolu!

 

Aspartam (E951)

Patří do skupiny neurotoxinů a potenciálních karcinogenů. Podívejte se na etiketu kteréhokoliv nízkoenergetického (“dietního”, “light”) nebo “bez cukru” nápoje, jogurtu, energy drinku, žvýkaček nebo bonbónů a je velká pravděpodobnost, že na ní Aspartam najdete. Věděli jste, z čeho se vlastně Aspartam skládá? Mimo 40% kyseliny aspartové, která dala produktu jméno, je to z 50% fenylalanin a 10% metanol. Asi všichni ještě máme na paměti moravskou metanolovou aféru…

Metanol vzniká z aspartamu nejen v trávicím traktu, ale k rozkladu aspartamu dochází i v plastové láhvi s takto slazeným nápojem při vyšších teplotách (nad 30°C). Tehdy zhruba 10% metanolu oxiduje v těle, resp. v játrech na kyselinu mravenčí (neškodná) a formaldehyd. Jelikož je formaldehyd sám o sobě jedem (karcinogen a látka poškozující sítnici oka), něco takového jako “doporučenou denní dávku” nikde nenajdete. Uvádí se ale, že bezpečné množství (rozuměj “bez vedlejších následků”) je kolem 7,8 mg denně. A víte kolik metanolu se vytvoří z 1 litru dietní verze (resp. slazeného aspartamem) nealkoholického nápoje v teple? Kolem 56 mg!!!

 

Acesulfam-K

Sůl draslíku obsahující methylen chlorid, známý karcinogen. Chemicky je tedy odlišný od Aspartamu, ale dosti často jej najdete v těch samých produktech. Dlouhodobá expozice vede k nevolnostem, bolestem hlavy, změnám nálad, poškozením jater a ledvin, poškození zraku a rakovině. Dalším z vedlejších účinků konzumace Acesulfamu-K je hypoglykémie, tzn. opačný a rovněž patologický proces, než ten, kvůli kterému všechna umělá sladidla vlastně vznikla… Ze všech umělých sladidel je navíc Acesulfam-K jedno z nejméně prozkoumaných, co se vedlejších účinků týče. Ty studie, které máme k dispozici spojují konzumaci Acesulfamu-K s hned několika typy rakoviny!

 

Závěrem se tedy nabízí se důsledně vyhýbat těmto sladidlům nejen u sebe ale i u potravin, které kupujeme dětem. Schválně se podívejte, jaká sladidla výrobce používá u žvýkaček bez cukru, resp. vhodných ke žvýkání po jídle... 

 

Reference:

Saccharin and aspartame, compared with sucrose, induce greater weight gain in adult Wistar rats, at similar total caloric intake levels

Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn