-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Po žebříčku "Čistých 15" pro letošní rok přicházím i s protipólem - dvanácti druhy ovoce a zeleniny, které dle Environmental Working Group patřily mezi ty s nejvyšším zbytkovým množstvím dusičnanů a dalších látek, které by v potravinách být neměly.
Zajímavým zjištěním oproti předchozím letem je především pokles jablek na žebříčku. Ještě v roce 2014 okupovala jablka s přehledem první místo, v roce 2015 klesla na druhou pozici a jak si můžete všimnout, letos se umístnila na čtvrtém místě. Jahodám již druhý rok po sobě patří nelichotivá 1. pozice. Za přibližně 3 týdny budu mít k dispozici příruční měřič obsahu dusičnanů v ovoci/zelenině/masu a tak mne osobně mrzí, že již nestihnu otestovat obsah v jahodách z Kunratic, popř. z Loun :-(
Doporučení pro koupi a konzumaci tuctu špinavců je nasnadě. Pokud můžete, volte odrůdy "od maminky", "od souseda", popř. z farmářských trhů - jen se raději ústně ubezpečte, že se skutečně jedná o bio kvalitu bez použití průmyslových hnojiv a postřiků. Vzorky pro stanovení žebříčku EWG odebíralo z centa poživatelné části a tak Vám prosté omytí octovou vodou či zásaditou vodou z přístroje Chanson nepomůže tolik, jako v případě "Čistých 15" od blíže neidentifikovatelného pěstitele.
Níže přiložený žebříček doporučuji stáhnout (pravým tlačítkem myši zvolit "uložit"), vytisknout, přichytit na ledničku a do doby, než si jej zapamatujete nazpamět využívat jako vodítko, co nakoupit na trhu a co v nejbližším obchodě ;-)
A zde máte přímý link na stažení žebříčku v PDF formátu: https://www.dropbox.com/s/a84hi7toq8z9hr4/Tucet%20spinavcu%20%282017%29.pdf?dl=0
Od příštího měsíce se pak můžete těšit na pravidelné testy ovoce a zeleniny - ještě nejsem rozhodnutý, zda se dám cestou "rajčata ze všech dostupných obchodů/trhů" či "kompletní sortiment Kauflandu" - zkusím pro Vás čtenáře připravit anketu, ať toto mé dilema rozhodnete Vy ;-) Tak jako tak - pokud nechcete přijít o žádný z testů, nejjednodušší cestou pro Vás bude "lajknout" náš FB profil, který využívám jako 100% zrcadlo všech mých článků a receptů a najdete na něm i spoustu užitečných informací navíc (tzv. bleskovky ze studií)!!!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.