-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
-
Štítky:
Další díly
Pokud patříte mezi pozorné čtenáře našich článků, asi již víte, že nejsme příznivci vegetariánské nebo veganské diety. Já sám jsem byl (před takřka 20 lety) vegetariánem a osobně jsem rád, že jsem postupně přešel na smíšenou “čistou” stravu - v oněch dobách jsem totiž neměl informace, které mám dnes. A nebylo to jen o tom, že bych se po informacích nepídil - některé z podstatných studií, ukazujících na úskalí stravy složené 100% z rostlinných zdrojů totiž ani nebyly na světě. Neberte prosím výše uvedené jako útok na tento výživový směr. Stále si myslíme, že vegetariánská strava pro vaše tělo lepší, než klasická česká kuchyně zkombinovaná s jídly u fast-foodu!!! Speciálně z krátkodobého pohledu dokáže přechod z této stravy na čistě rostlinnou s tělem skutečné zázraky - dochází k postupnému vyčištění organizmu od škodlivých látek, kterých se tělo při jakékoliv správně složené stravě velmi rádo zbaví. Problém ale nastává v dlouhodobém (= více jak 3-4 měsíce) hledisku. Hlavně pak pokud si nejste vědomi oněch nedostatků vegetariánské stravy . Může u vás dojít k jen velmi pomalu zvratným stavům, které se dotýkají především hormonálního systému (mj. díky poměrně velké spotřebě stravy ze sóji), tak i kritického nedostatku některých živin - nejenom že bio vstřebatelnost některých vitamínů a minerálů je řádově vyšší u živočišných zdrojů potravy oproti těm rostlinným (např. železa), ale u dalších z nich jsou jednoduše zdroje v rostlinném světě omezené. A pokud si těchto faktů jako vegetariáni nejste vědomi, berte prosím tuto sérii článků spíše jako dobře míněné rady, jak u vegetariánství zůstat a nepoškodit si tím zdraví…
Vegetariánská strava - čeho je dostatek a co chybí
Celkově se dá konstatovat, že vegetariánská strava je bohatá na uhlohydráty, n-6 vícenenasycené mastné kyseliny, vlákninu, karotenoidy, kyselinu listovou, vitamíny C a E a hořčík. Naopak se jí nedostává (kvalitních a plnohodnotných) bílkovin, nasycených mastných kyselin, n-3 vícenenasycených mastných kyselin, vitmínů A, B12, D3, zinku, železa a vápníku.
Vitamín B12
V této a následující části bych se rád věnoval vitaminu B12. Pokud jste někdy byli podrobeni kritice vašich stravovacích preferencí a to někým, kdo má alespoň základní povědomí o jednotlivých živinách, nejspíš jste vitamín B12 a jeho možný nedostatek ve vegetariánské stravě slyšeli jako první. Ano, platí to, že většina zdrojů vitamínu B12 “se hýbe”, tzn. pochází z živočišného světa. Je totiž především vytvářen konkrétními kmeny baktérií, které se nacházejí především v tělech živočichů nacházejích se výše v potravním řetězci. A proto potraviny pocházející od těchto živočichů (maso, mléko, vejce, ryby, mořské plody) patří mezi nejvýznamější zdroje vitamínu B12 pro člověka. Z výše uvedeného automaticky vyplývá, že lakto-vegetariáni (osoby, které mimo ovoce a zeleninu nezatracují ani mléko a mléčné produkty), ovo-vegetariáni (ovoce, zelenina, vejce), popř. lakto-ovo-vegetariáni jsou na tom z pohledu možného nedostatu vitamínu B12 lépe, než skalní vegetariáni, vegani, fruitariáni a atp.
Hlavními příznaky při nedostatku vitamínu B12 jsou neuropatie a megaloblastická anémie (chudokrevnost). Především u těhotných žen na vegetariánské stravě je četnost těchto příznaků alarmující - podle dostupných informací až 62%!!! Zde bych asi učinil vyjímku a apeloval na budoucí maminky - mějte na paměti, že se nejedná jen o vás, ale i o zdraví vašeho dítěte!!! I u ostatních skupin (děti, adolescenti, dospělí) se ale četnost výskytu nedostatku vitamín B12 pohybuje nad 25% a tak stojí za to se nad tím zamyslet…
To je pro dnešek vše a v pokračování se můžete těšit na přehled nejdůležitějších zdrojů vitamínu B12 z rostlinné říše ;-)
A jako vždy - pokud máte v okolí někoho, komu by mohl tento článek pomoci (= vegetariána ;-), budeme velmi rádi, pokud mu článek přepošlete nebo jej na něj upozorníte. Nemyslete jen na sebe!!!
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.