Vápník a vitamíny D/K2 - spojené nádoby

Další díly

Tentokrát ve slíbeném čase přináším poslední část mini-seriálu o vápníku a souvislostech jeho metabolismu a distribuce v těle. Vápník samozřejmě plní důležitou úlohu při stavbě našich kostí a zubů, ale tam jeho funkce ani zdaleka nekončí. Je důležitý i pro svalovou kontrakci, vasodilataci, nervové přenosy, mezibuněčnou signalizaci a tvorbu hormonů. Narozdíl od některých jiných minerálů je schopno naše tělo vápník v krevním séru účinně regulovat a tak i při výrazných změnách ve způsobu stravování nedochází k jeho výrazným výkyvům - při jeho nedostatku si naše tělo jednoduše “sáhne do zásob” a uvolní část vápníku z kostí a dalších tělních tkání. 99% vápníku je uloženo v kostní tkáni a zubech. Kosti neustále procházejí procesem “remodelace” (možná znáte ze seriálu “Sběratelé kostí” ;-), kdy je určité množství vápníku z kostí uvolněno a další vápník do kostí naopak dodán. Rovnováha mezi těmito procesy nastává v období dospělosti. U dětí a adolescentů převažuje dodaný vápník před tím odčerpaným a naopak u starších osob, především u žen po menopauze, dochází k převaze úbytku vápníku a k vzniku osteoporózy.

 

Vitamín D

Pokud byste se podívali na nutriční tabulky některých potravin, zjistíte, že vitamín D se přirozeně vyskytuje ve spoustě potravin bohatých na vápník. Např. v mých oblíbených sardinkách nebo v mléce. Zde bych opět rád zdůraznil nebetyčný rozdíl mezi krabicovým UHT mlékem, které pokládám za zdraví škodlivé, a živým nepasterovaným mlékem. Mléko od krav pasoucích se volně na pastvě a nedokrmovaných směsmi obsahuje mimo vysokého množství vitamínu D i spoustu dalších vitamínů, minerálů a enzymů prospěšných pro naše tělo! Podle nových průzkumů i obstojné množství nejsilnějšího antioxidantu glutathionu, o kterém bych rád napsal v příštím týdnu. Přítomnost vápníku a vitamínu D v potravinách není čistě náhodná. Vitamín D hraje společně s vitamínem K2 klíčovou roli v distribuci vápníku v těle. A protože se tyto dvě živiny v přirozené potravě vyskytují v ideálním poměru, nemohu než doporučit přijímat je v potravě právě tímto způsobem a nikoliv formou potravinových doplňků. Pokud již nějaký potravinový doplněk s vápníkem užíváte, ujistěte se, že obsahuje dostatečné množství vitamínu D - přibližný poměr a množství, ke kterému se kloním já, je 3.000 mg vápníku na 4.000 IU vitamínu D

 

Vitamín K2

Vlastní objev působení vitamínu K2 a především pak jeho role v distribuci vápníku a udržení jeho hladiny tam, kde jej nejvíce potřebujeme - v našich kostech. Při této úloze vitamín K2 úzce spolupracuje s vitamínem D a rovněž hořčíkem. Jakákoliv výrazná nerovnováha mezi těmito čtyřmi živinami pak může nepříznivě ovlivnit stav, v jakém se naše kosti nacházejí. A nejenom naše kosti - příliš vysoká suplementace vápníkem je spojována díky následné nižší biodostupnosti vitamínů D, K2 a hořčíku se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění! Vitamín D a vitamín K2 jsou jako “spojené nádoby” - výrazný nadbytek jednoho z nich způsobí nedostatečnost/nedostupnost toho druhého. Jak jsme již několikrát uvedli, vitamín D, který je schopno naše tělo asimilovat a vytvářet ze slunečního záření je jeden z vitamínů, kterého lidé v našich zeměpisných šířkách mají nedostatek (Skandinávci jsou na tom samozřejmě ještě o poznání hůře…).  Pokud tedy berete vitamín D jako potravinový doplněk, určitě byste neměli zapomínat na vitamín K2!!! Doktorka Kate Rheaume-Bleue, uznávaná expertka na problémy spojené s nedostatečností vitamínu K2, doporučuje na každých 1.000 IU vitamínu D suplementaci 100 až 150 mikrogramů vitamínu K2.

 

Bílkoviny

Jako jediná ze tří makrosložek hraje podstatnou roli v absorbci a distribuci vápníku a protože jaksi nezapadá do vzorce minerály/vitamíny, dovolím si ji zařadit na konec. Vysokobílkovinná strava nepatří mezi mnou podoporované. Především díky známému faktu, že bílkoviny nelze narozdíl od cukrů a tuků využít pro tvorbu energie - bílkoviny v potravě jsou v rámci metabolismu využity jako stavební prvky pro naše tělo. A strava založená na velkém množství bílkovin může narušit rovnováhu vápníku v těle. Fakt, který by měli vzít v potaz především ti z vás, kteří se věnují bodybuildingu. V okamžiku, kdy se snažíte “rozbít svaly” intenzivním cvičením, je strava s převahou bílkovin žádoucí - tělo je využije pro jejich obnovu (= růst). Pokud ale s bodybuidingem skončíte, popřípadě si naplánujete dlouhodobou přestávku (delší, než 1-2 týdny), měli byste adekvátně upravit i vaše stravovací návyky.

Dovolte mi toto krátké poohlédnutí uzavřít krátký a praktickým typem. Jak jsme se již v několika článcích zmínili, vitamín K2 je jednou z živin, která může chybět především vegetariánům - obsahují jej totiž především potraviny živočišného původu (rostlinná strava obsahuje vitamín K1, který je pro tělo rovněž důležitý, nicméně plní jinou roli, než vitamín K2). Jednou z mála potravin rostlinného původu, která obsahuje vysoké množství vitamínu K2 je natto. Natto, společně s dalšími fermentovanými produkty (mj. kysané zelí, tvaroh) obsahuje vitamín K2 v tělu nejpřijatelnější formě MK-7. Jelikož se ale jedná o potravinu, která je doma především v Japonsku (receptů na správnou přípravu na internetu zase tak moc nenajdete) a navíc při domácí přípravě využijete sójové boby (základní surovina) z geneticky modifikované suroviny, je tato příprava z mého pohledu velmi diskutabilní. I proto se jeví jako velmi pozitivní náš “objev”, že natto se dá za velmi příznivou cenu (kolem 40Kč za 100g) objednat u firmy CountryLife a podle všeho i ve všech bio-obchůdcích, které od CountryLife nějaké zboží objednávají. Natto se vyrábí na objednávku a obvyklá doba dodání je 2-3 dny. Vřele doporučujeme našim čtenářům natto vyzkoušet!

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn