-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 2
-
Štítky:

K napsání tohoto článku jsem se chystal poměrně dlouho. Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo. O tom asi se mnou nikdo diskutovat nebude. Málo z nás ale chápe souvislosti spolupůsobení dalších minerálů, vitamínů a enzymů nutných k tomu, aby naše tělo v potravě dodaný vápník maximálně využilo. A do toho si připočítejme mediální “masírku” mlékárenského lobby, které s výraznou podporou Ministerstva zdravotnictví propaguje konzumaci “zdravých” mléčných produktů a UHT mléka… A jak tedy postupovat, abyste se nedočkali diagnózy pokročilá osteoporóza? Čtěte dále ;-) A jelikož se “téma vápník” nedá shrnout na jednu A4 stránku, dovolím si jej rozdělit na dvě části - hned zítra můžete očekávat pokračování ;-)
Zdroje vápníku
Každému z vás se asi na prvním místě vybaví mléko a mléčné produkty. I mně. Na co je ale důležité brát zřetel, je možná intolerance na mléčnou bílkovinu, kasein. Pokud máte po konzumaci komerčně vyráběných mléčných produktů alergickou reakci (od plynatosti až po vyrážky), vřele bych vám doporučil tyto produkty úplně z vaší stravy vyřadit a nasměrovat pozornost na živé mléko, resp. z něj doma vyrobené probiotické produkty, jogurt nebo kefír. Tím bych pro začátek s mlékem jako takovým skončil - minimálně do doby, než svou stravu kompletně vyčistíte. U většiny klientů se mi potvrdilo, že tímto krokem se zbaví i intolerance na kasein (a na jiné alergeny). A další zdroje vápníku?
Kapusta jako jedna z místních superpotravin. Dejte přednost dušené nebo vařené v páře. Eliminujete tak část folátů v kapustě obsažených, které paradoxně brání vstřebávání vápníku a dalších pro tělo důležitých minerálů. Pokud si z čerstvé kapusty chcete připravit smoothie (směle do toho!). Pak bych doporučoval přidat nějaký levný vápník ve formě doplňku, který na sebe část folátů naváže. Ano, je to tak trochu “nošení dříví do lesa”, ale je nutné si uvědomit, že kapusta není (ani náhodou) jen o vápníku a tak se tento krok určitě vyplatí. Jeden šálek dušené kapusty vám dodá přibližně třetinu doporučené denní dávky.
Kadeřávek, pro nějž platí prakticky vše výše napsané o kapustě. Není tak běžný jako klasická kapusta. Protože jsme jednoznačně pro co největší variabilitu stravy, vhoďte jej do nákupního košíku pokaždé, když na něj v obchodě narazíte ;-)
Špenát, pro který opět platí to, co pro kapustu. Ideální je samozřejmě čerstvý a bio - upravit si jej následně můžete libovolně. Pokud si budete vybírat mezi “opraným baby špenátem” a “neopraným bio špenátem”, volte bio variantu - trocha té práce navíc s omytím vás nezabije a máte jistotu, že se s tím dobrem do vás nedostanou i pesticidy a herbicidy, které jsou při dnešním stylu zemědělství všudypřítomné.
Sardinky, výborná svačinka “do kapsy”. Z jedné plechovky do sebe dostanete opět více jak třetinu DDD. Zkuste najít variantu v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě (= vyhněte se těm v “rostlinném oleji” - obvykle to bývá ten nejpodřadnější, vysoce prozánětlivý olej). Pokud obsah zcedíte (platí pro všechny varianty) a rozmačkáte jej vidličkou s jedním avokádem, máte výtečnou a super zdravou pomazánku! Navíc se smícháním s avokádem zbavíte rybího odéru a tak si pomazánku můžete dopřát i uprostřed dne v kanceláři ;-)
Zde bych si dovolil s nudnou teorií pro dnešek skončit. Zítra bych se rád věnoval interakci vápníku s dalšími minerály, vitamíny a enzymy a úskalím, kterým budete chtě nechtě čelit pro maximální biodostupnost vápníku pro vaše tělo. Abych toto téma trochu odlehčil, přidám jeden recept, který by se hodil do arzenálu nejdiskutovanějšího "kuchaře" české scény (sorry, Zdeňku Polreichu…), Ládi Hrušky ;-) K přípravě nejlevnějšího a zároveň velmi dobře vstřebatelného vápníku potřebujete jen běžné kuchyňské vybavení a to, co vám zbyde po přípravě vaječné omelety = skořápky ;-) Půlka kávové lžičky vám dodá přibližně polovinu DDD a takto připravený vápník můžete například použít na výše uvedené smoothie ze zelené listové zeleniny.
Vápník ala Láďa Hruška
Při přípravě pokrmů z vajec schovávejte skořápky. Dal bych přednost vejcím z volného chovu - obsah vápníku je v nich vyšší než u vajec z velkochovů. Rozdíl je v některých případech nebetyčný - s vejci od malého zemědělce koupené na farmářském trhu někdy riskujete, že rozbijete spíše skleničku, o jejíž hranu se snažíte vejce rozklepnout, zatímco některé z těch koupených v hypermarketech se vám rozpadnou v ruce… Proč tedy z vejce za 4-5 Kč za kus nevyužít maximum? Navíc oproti komerčně vyráběným doplňkům vápníku získáte 90% vstřebatelnost a díky přítomnosti glukosaminu a kyseliny hyaluronové uděláte dobře vašim kloubům a šlachám - obě látky zvyšují pružnost a schopnost absorbovat nárazy ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Karel S
Opravdu zajímavé využití skořápek. Je tato suplementace vápníku bezpečná pro močové cesty, ledviny?
Karel S
Martin Novotný
Dobrý den Karle, ano, bezpečná je - s "ale", které platí u jakékoliv suplementace. A u vápníku pak díky synergii s vitamínem D, vitamínem K2 a hořčíkem dvojnásob. Problém totiž obvykle nebývá v nedostatečném příjmu dietetického vápníku, ale nesprávném poměru vůči výše zmíněným živinám, resp. jejich nedostatečnosti v potravě a nevyvážených potravinových doplňcích...
"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.
„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn