Živá voda, mrtvá voda

Pokaždé, když zveřejníme nějaké instruktážní video (naposledy v tomto týdnu s recenzí na automatický výrobník těstovin Ariete Pastamatic), dostáváme desítky dotazů, co že to stojí na pozadí na naší kuchyňské lince. Už jsem si dokonce nastavil částečně automatickou odpověď, kdy se mi po napsání kódové zkratky "vvoda” doplní text o ionizátorech vody Chanson ;-) Přístoj Chanson testujeme více jak rok, a to k naší úplné spokojenosti a proto jsme se domluvili s majitelem firmy ŽiváVoda.cz na bližší spolupráci, včetně výhod pro Vás, naše čtenáře!

 

Téma acidobazické rovnováhy vyvolává neustále bouřlivé diskuze. A postačí k tomu i odkaz na glosu Pavla Maurera na ČRo1 o živé a mrtvé vodě. Opět se s námi pustil do diskuze jeden z čtenářů argumentující velmi úzkým spektrem pH, ve kterém se pohybuje naše krev. Ano, pH krve se skutečně pohybuje mezi 7,35 až 7,45 a jakýkoliv výkyv pod či nad tuto hranici znamená přímé ohrožení života. Naštěstí má naše tělo dostatek mechanismů, jak si s podobným problémem poradit - jako “nárazníkové” orgány slouží především plíce a ledviny. Tak je tomu u zdravých osob. Máte-li kompromitovanou funkci jednoho z těchto orgánů, může být pro vás dlouhodobá konzumace silně kyselinotvorných (potažmo i zásadotvorných potravin problémem). Pokud bych měl jmenovat jednu konkrétní nemoc, která se s “překyselením” pojí, pak to bude jednoznačně rakovina. I velká část alternativních přístupů k její léčbě je zaměřena právě na odstranění kyselinotvorných potravin a zvýšení konzumace zásadotvorných. Odborná veřejnost se sice dohaduje stylem “slepice/vejce”, a to zda slabě kyselé prostředí lokální tkáně (nikoliv krve, ale konkrétního místa, kde dojde k tvorbě displazického ložiska) vede ke vzniku rakoviny či zda rakovina sama způsobuje kyselost. Podle mého je pravda někde uprostřed. A podíváte-li se na níže uvedenou tabulku acidobazické pozice jednotlivých potravin, bude Vám jasno, na které straně se nachází ty námi preferované…

 

Vzhledem k tomu, že pitný režim patří bezpochyby na úroveň pevné stravy (přijmeme-li fakt, že tekutiny by měly být součástí potravinové pyramidy, pak co se týče “porcí”, dokonce všechny ostatní složky převažuje), pak pokládáme za zdraví prospěšné pít zdravé tekutiny s pH od 7,0 do 8,5. Hodnoty pH kolem 7,0 má klasická kohoutková voda, balená kojenecká či pramenitá voda, zatímco většina minerálních vod dosahuje pH vyššího - právě díky obsahu minerálů. Hledáte-li řešení, při kterém nebudete závislí na donášení vody v láhvích (a následném odnášení prázdných láhví do tříděného odpadu… třídíte, že? ;-), pak je pro Vás řešení v podobě ionizátoru Chanson to pravé! Tímto všeobecné představení končím, protože pro Vás připravujeme video-recenzi modelu, který sami používáme ;-) Mezitím se můžete podívat na stránky ŽiváVoda.cz, kde najdete hned několiv řešení (poddřezové, na kuchyňskou linku či integrované v kohoutku).

 

Mohlo by Vás zajímat:

Zásadité diety: pro a proti, I. část

Zásadité diety: pro a proti, II. část

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn