2x9 důvodů, proč popíjet kombuchu II.

A jsme zde s druhou várkou devíti důvodů, proč popíjet kombuchu - prvních devět je na shlédnutí zde

10. Ateroskleróza
V klinickém testu na 52 aterosklerotických pacientech s vysokým cholesterolem kombucha snížila jeho hladinu na normální úroveň. V další studii na kachnách kombucha výrazně snížila hladinu LDL cholesterolu a zároveň zvýšila hladiny HDL cholesterolu a to vše za 10 dnů. Některé studie vykazují účinnost kombuchy na snížení celkového cholesterolu na úrovni 45-52%. Kombucha rovněž výrazně snižuje triglyceridy a LDL za současného zvýšení HDL cholesterolu.

11. Vysoký krevní tlak
Kombucha je používána při prevenci bolestí hlavy a závratí způsobených vysokým krevním tlakem. Byla rovněž doporučena pro léčbu vysokého krevního tlaku.

12. Chudokrevnost
Organické kyseliny v kombuše přeměňují trojmocné železité složky obsažené v rostlinách na dvojmocné železité iony. Tím více zpřístupňují železo obsažené v rostlinných zdrojích pro zpracování naším tělem. A vitamín C, který je v kombuše rovněž obsažen, absorbci železa ještě umocňuje. Z těchto důvodů výzkumníci doporučují konzumaci kombuchy především starším lidem a vegetariánům - kombucha pomůže při vstřebávání železa a zabrání jeho nedostatku.

13. Funkce jater
Konzumujeme-li játra různých zvířat, pitím kombuchy se chráníme před jejich toxicitou u zvířat předávkovaných acetaminofenem (Tylenolem). Výzkumníci nyní také zkoumají účinky kombuchy na zdraví našich jater.

14. Nervový systém
Kombucha obsahuje několik aminokyselin, metylxanthinové alkaloidy (kofein, theofylin a teobromin), kyselinu askorbovou (vitamín C) a vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové neboli vitamínu B9), nutných pro normální metabolismus nervového systému. Může pomoci s bolestmi hlavy, nervozitou, v prevenci epilepsie a depresí u starších lidí.

15. Astma
Denní popíjení kombuchy může pomoci pacientům s astmatem. Obsahuje velké množství teofylinu, látky rozšiřující bronchiální cesty. Léčebná dávka této látky je 0.18–1.0 gramů denně. Jen jeden šálek kombuchy jej obsahuje 1,44mg.

16. Problémy s klouby
Kyselina glukuronová v kombuše se mění v těle na glukosamin, chondroitin-sulfát a další polysacharidy a glukoproteiny spojované se správnou funkcí kloubů, chrupavek, kolagenu a kloubního mazu. Může rovněž zmírnit artritidu, reumatismus a dnu.   

17. Rakovina
Konzumace kombuchy byla spojena s nižším výskytem rakoviny. Výzkumníci věří, že zvyšuje protirakovinné obranné mechanismy imunitního systému. Může zabránit rakovinnému bujení v časných stádiích nádoru díky obsahu kyselin glukorunové, mléčné a octové, stejně tak jako svými antibiotickými složkami. Může mít protirakovinnový efekt speciálně u nádorů závislých na tvorbě hormonů.

Buněčné studie napovídají, že kombucha může být užitečná při léčbě rakoviny prostaty a její prevenci. Podobný účinek má i při léčbě rakoviny plic, osteosarkomu (rakovina kostí) a rakovině ledvin. 

18. Antibiotikům odolné infekce
Kombucha obsahuje silné antibakteriální látky, které bojují proti infekčním chorobám jako například záškrtu, spále, chřipce,  břišnímu tyfu a úplavici. Její celkově vysoká kyselost jí dělá efektivní v boji proti Helicobacter pylori, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus a Bacillus cereus. Kombucha byla navržena jako efektivní alternativa k syntetickým antimikrobiotikům, které se stávají stále více neefektivními.

Tolik k pozitivům popíjení kombuchy. Úctyhodný přehled, že? ;-) Jste odhodláni pustit se do domácí přípravy? Pokud ano, tak pojďme na to - jak krok za krokem postupovat naleznete v receptu zde ;-)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn