Croc... Co?

V následujících týdnech vám přineseme spoustu receptů, ve kterých se bude jako jediný spotřebič, který budete pro přípravu receptu potřebovat, vyskytovat crockpot (čti krokpot) neboli slow-cooker (= pomalý vařič). Pokud tento termín slyšíte poprvé, seznamte se prosím ;-) I když to na první pohled nevypadá, crockpot je jedním z nejekonomičtějších a zároveň nejzdravěji potraviny připravujících spotřebičů, jaký si můžete do domácnosti pořídit. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, zůstane natrvalo ve vaší kuchyni. Sami pak začnete s crockpotem experimentovat.
Elektrický crockpot je rozdělitelný na 3 díly - vnější plášť s ohřevným tělesem, kameninová nádoba různých velikostí a poklice. Na vnějším plášťi jsou obvykle 2 otočné ovladače nebo několik tlačítek a malý displej. Oboje slouží k jedinému - nastavení provozní teploty a času. Podstatný fakt - ať již nastavujete provozní teplotu otočným knoflíkem nebo tlačítky, nikdy nepřestoupí 93oC, tzn. bod varu. Doma dáváme přednost tlačítkovému modelu (máme dva - 6,5litrový a 4litrový), kde je jednoduchou infografikou pod tlačítky naznačena intenzita volené teploty (v našem případě 74oC/85oC/93oC). Jak tato digitální, tak i "analogová" varianta, vám zaručí to podstatné - v pokrmech připravovaných v tomto "pomalém hrnci" zůstane nepoměrně více živin než při jakémkoliv jiném způsobu tepelné přípravy. Druhý otočný knoflík, popř. tlačítka + a - pak slouží pro nastavení času přípravy pokrmu. Jak si sami domyslíte, příprava jídla při uvedených teplotách nutně znamená delší dobu přípravy. Pokud potřebujete připravit šťavnatý steak pro nečekanou návštěvu, pak na crockpot zapomeňte - na to potřebujete 12 a více hodin! V případě, že máte dostatek času a maso společně s kořením a trochou vody vložíte do crockpotu ráno po probuzení, stačí jen nastavit střední teplotu, 12 hodin a večer jen dávat na talíř a poté přijímat gratulace ;-) Manželka velmi oceňuje fakt, že se připravované jídlo se nemusí hlídat. Pokrm se tak připravuje v podstatě sám během vašeho spánku či pobytu v práci.
Mimo maso rozpadající se na vidličce, "eintopfy" a nejrůznější zeleninové pokrmy je crockpot geniálním spotřebičem na přípravu neskutečně lahodných a výživných vývarů!!! Seženete-li hovězí kosti na polévku od vašeho bio-farmáře, zalejte je několika litry vody, přidejte bobkový list, nové koření, celý černý pepř, nastavte crockpot na 14-16 hodin na nižší teplotu. Přibližně v polovičce času přidejte pár lžic kvalitního jablečného octa (pomůže vytáhnout z kostí ještě více živin) a na závěr, po zcezení, jen dochuťte solí, popř. dalším kořením. Získáte několik litrů blahodárné tekutiny, která nejenom chutná, ale dodá vašemu tělu to, po čem touží - spoustu minerálů (vápník, hořčík, draslík, atd.), vitamínů (rozpustných v tucích), esenciálních mastných kyselin glycinu a prolinu, chondroitin sulfátu a glukosaminu (znáte ty reklamy s dědečky radostně skákající ze schodů? ;-), bílkovin (kolagen). Na českém trhu se začínají objevovat crockpoty pod různými značkami - stačí se podívat na velké elektro e-shopy, popřípadě zajít k některému z elektro-specialistů. Značka, kterou jsme si oblíbili my, americká CuisinArt, se k nám zatím nedováží, ale dá se sehnat např. na německém klonu Amazon a i s dopravou vás vyjde levněji než některé lepší značky na českém trhu.

Hlavní výhody vaření ve slow-cookeru:
1) skvěle chutnající a vysoce výživné pokrmy díky "vaření" při nízkých teplotách
2) úspora času - stačí vše vložit do slow-cookeru, okořenit, přidat sklenku vody, nastavit časovač a pak se věnovat jiné činnosti - připravovaný pokrm se vám nepřipálí, šťáva se z něj nevyvaří (stále jsem překvapený, že suroviny zaleji pár deci vody a za pár hodin je z ní půl litru lahodného sosu...) 
3) ekonomický - ve srovnání např. s elektrickou troubou, i při podstatně delším čase spotřebuje slow-cooker jen zlomek energie
4) čištění - dovaříte a keramickou vnitřní nádobu s poklicí buď opláchnete pod teplou vodou (nulové připáleniny) nebo vložíte do myčky
5) přenosnost a využitelnost v průběhu celého roku - uklidit jej, popř. vzít si jej kamkoliv s sebou můžete - i když pochybuji o tom, že by váš slow-cooker skončil nevyužitý ve sklepě ;-)

 

          

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn