-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:

11. Suplementy na hubnutí téměř nikdy nefungují
Na trhu existují stovky různých prostředků slibující úspěchy v hubnutí. Problém je v tom, že téměř nikdy nefungují. Ve svých marketingových prohlášeních často dokazují zázračné výsledky na konkrétních osobách - foto před a po je nejčastější variantou. Někdy se hodí i doporučení nějaké známé osobnosti. Jaká je ale realita? Podobné prostředky ve skutečných studiích neobstojí. Je přece logické, že pokud by existoval nějaký “zázračný” prostředek, jistě by se firma pyšnila oficiální studií již při reklamě.
I produkty s jistými výsledky mají tyto výsledky příliš malé na to, abyste při jejich užívání zaznamenali nějaký opravdu znatelný rozdíl. Téměř vždy existuje nějaké ALE, které reklama nezmiňuje a které nenajdete otevřeně zmíněné ani na oficiálních webových stránkách s detaily o produktu. Účinky těchto prostředků na organismus nejsou obecně příznivé, protože případný úspěch je často jen dočasný. Omezení v potravě, které je při užívání doporučováno, většina uživatelů nedrží po zbytek života. A tak po vysazení diety i suplementu samotného velmi často dochází k jo-jo efektu, naše tělo si takový výkyv pamatuje a při naší příští snaze o zhubnutí může přebytečná kila držet úporněji.
Pravdou zůstává, že jediným způsobem, jak účinně zhubnout, je změna životního stylu.
12. Zdraví neodráží jen naše váha
Lidé se zaměřují příliš mnoho jen na snížení/zvýšení tělesné hmotnosti. Skutečné zdraví se odráží na organismu mnohem více než jen v naší hmotnosti. Mnoho obézních lidí je metabolicky zdravých, zatímco lidé s normální váhou mají stejné metabolické problémy, které spojujeme s obezitou. Sledovat úporně jen svoji tělesnou hmotnost může tedy být kontraproduktivní. Zdraví je možné zlepšit, aniž by docházelo k hubnutí a naopak.
Také se ukazuje, že místo, kde se hromadí v našich tělech tuk, je důležité. Tuk v břišní dutině (viscerální tuk), je spojen s metabolickými problémy, zatímco tuk pod kůží je většinou kosmetický problém. A tak bychom se měli zaměřit spíš na snižování viscerálního tuku - tuk na jiných místech našemu zdraví tolik neubližuje.
13. Kalorie se počítají, ale nemusíte je nutně počítat
Kalorie jsou důležité - to je fakt. Obezita je vlastně přebytečně akumulovaná energie, usazující se ve formě tělesného tuku. To ale neznamená, že lidé potřebují sledovat a počítat kalorie tak, jak to často můžeme vidět v populárních pořadech v televizi.
Přestože počítání kalorií funguje u mnoha lidí, existují i další postupy, které je možné dělat za účelem hubnutí, aniž by bylo nutné kalorie vůbec registrovat. Například konzumace většího množství bílkovin vede k automatickému omezení kalorií a významnému snížení hmotnosti. A to bez snižování příjmu kalorií. Často se ukazuje, že mnoho lidí s nadváhou nemá dostatečné množství přijatých bílkovin ve stravě.
Pamatujte si, že bílkoviny samy o sobě navodí pocit zasycení na delší dobu než je tomu u sacharidů. Jak už jsme vícekrát zmiňovali, přehnaný příjem bílkovin také není tou správnou cestou. Proto stačí na bílkoviny pravidelně myslet, ale jejich konzumaci nepřehánět.
14. Lidé s vysokou hladinou krevního cukru a/nebo diabetem 2. typu by neměli jíst vysokosacharidovou stravu
Po celá desetiletí bylo odborníky doporučováno jíst stravu s nízkým obsahem tuku a s obsahem sacharidů kolem 50-60% kalorií. Překvapivě bylo toto doporučení směrováno i na lidi s diabetem 2. typu, kteří takové množství sacharidů jíst nemohou. Lidé s diabetem 2. typu jsou odolní vůči inzulínu a tak po konzumaci jakýchkoliv sacharidů výrazně stoupne hladina cukru v jejich krvi. Z tohoto důvodu je třeba, aby byla hladina cukru v krvi udržována na nízké úrovni pomocí léků.
Pokud tedy někdo těží z nízkosacharidové stravy, jsou to právě lidé s diabetem. V jedné studii došlo při dodržování nízkosacharidové stravy pouze za 6 měsíců u 95,2% pacientů ke snížení nebo úplnému vysazení léků na udržení hladiny cukru v krvi.
Přestože některá doporučení se pomalu mění, mnoho “mainstreamových” organizací po celém světě stále navrhuje diabetikům jíst vysokosacharidovou stravu.
15. Tuk vás nedělají obézními
I dnes, po všech různých studiích dokazujících opak, je tuk často viněn ze způsobování obezity, protože gram tuku obsahuje více kalorií než gram bílkovin či sacharidů. Nicméně toho není zásadní informace. Lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem tuku (a malým množstvím sacharidů), ve skutečnosti sní méně kalorií, než lidé na nízkotučné, vysokosacharidové stravě.
Je to jako se vším ostatním, co se výživy týká - záleží na celku. Ano, přílišné množství tuku i přílišné množství sacharidů může způsobit obezitu. Ovšem vše záleží i dalších složkách stravy a vlastně hlavně na našem celkovém životním stylu.
16. Nezdravé jídlo může být návykové
V angličtině se výstižněji používá “junk food” právě pro jídlo, které nám nejvíce ubližuje. Zhruba za posledních 100 let se jídlo výrazně změnilo. Lidé konzumují více než kdy předtím spoustu vysoce zpracovaných potravin. I technologie zpracování potravin se staly komplikovanější. Potravinoví specialisté našli způsoby, jak učinit jídlo přitažlivějším. U některých potravin je tak mozek zaplaven dopaminem, který je pro konzumenty jakousi odměnou. Při přívalu dopaminu se cítíte příjemně. V podstatě jde o stejný mechanismus, jako funguje u drog. Z tohoto důvodu se někteří lidé stávají závislými na jídle a zcela ztrácí kontrolu nad svou spotřebou jídla.
Mnoho studií, zaměřujících se na tento jev, skutečně zjistilo podobné účinky na lidský organismus u některých nezdravých potravin jako mají drogy. Cestou tedy je, se co nejvíce vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám a preferovat potraviny “jednodruhové”, tzn. takové, kde není ve složení více složek.
17. “Zdravotním tvrzením” na obalech produktů nevěřte
Lidé se v současné době snaží stále více přemýšlet o svém zdraví. Toho jsou si výrobci potravin dobře vědomi a tak přinášejí na trh potraviny s prohlášeními o jejich pozitivním přínosu na zdraví. Dělají to přidáním zavádějících označení na obaly potravin jako “celozrnné”, “nízkotučné”, “se stévií”, “s čerstvým ovocem”, "plné čerstvého mléka" apod. Tyto informace jsou téměř vždy zavádějící s cílem přimět zákazníky, aby si mysleli, že nákupem takového produktu dělají pro sebe (a své děti) správnou věc.
Z mého pohledu je více než jasné, že produkt, který uvádí na obale, že je zdravý, velmi pravděpodobně není. Skutečně kvalitní potraviny takové označení přece nepotřebují.
18. Čistým rostlinným olejům je nutné se vyhýbat
Ano, ale je třeba zdůraznit, že jde o rostlinné oleje nejvíce používané v kuchyni při vaření, a tedy i o oleje, které najdeme v regálech supermarketů v největším zastoupení. Rostlinné oleje jako sójový, slunečnicový a řepkový olej jsou pro tyto účely vyráběny pomocí rafinace. Vypadají lépe, jsou čiré a tzv. bez zápachu. Ovšem takový olej byl během výroby vystaven vysokým teplotám a jeho výživová hodnota je nižší než u nerafinovaných, za studena lisovaných olejů. Zároveň obsahují velké množství Omega-6 mastných kyselin, které jsou pro náš organismus vysoce prozánětlivé. O poměru Omega-6 a Omega-3 mastných kyselin jsme již psali několikrát (ideálně 1:1).
Jen připomenu tento poměr právě u těchto 3 nejčastěji používaných olejů v českých kuchyních.
řepkový 2,8 : 1
slunečnicový 68 : 0 (nemá žádné Omega-3 mastné kyseliny!)
sójový 7,5 : 1
Studie ukazují, že tyto oleje mohou způsobit oxidační stres, LDL lipoproteiny v těle zoxidují a potenciálně přispějí ke vzniku srdečních onemocnění.
19. “Organické” nebo “bezlepkové” nerovná se vždy zdravé
Organické i bezlepkové jídlo se stává stále více populární. Nicméně prohlášení, že je něco organické či bezlepkové, samo o sobě neznamená, že je potravina zdravá. Např. vysoce zpracované potraviny mohou být z organických složek. Ovšem jejich zpracování hodnotu celého jídla degraduje. Stejně tak bezlepkový muffin, který projde procesem vysokého zpracování, může být pro zdraví horší než jeho lepková varianta připravená doma. Když se chcete stravovat bez pepku, raději kupujte potraviny z přirozeně bezlepkových surovin, než ty z "deproteinované přeničné mouky"...
Pravda je, že organický cukr je stále cukr a bezlepkové vysoce zpracované potraviny nejsou zdravé potraviny.
20. Obviňovat nové zdravotní problémy ze starých potravin nedává smysl
Srdeční choroby se staly problémem zhruba před sto lety. Epidemie obezity začala kolem roku 1980 a epidemie diabetu 2. typu následovala brzy po ní. Jedná se o největší zdravotní problémy na světě, a zdá se, že strava má s nimi hodně co do činění. Z nějakých prapodivných důvodů začaly úřady, zabývající se zdravím, obviňovat z těchto problémů potraviny jako je červené maso, vejce a máslo. Ale tyto potraviny lidé konzumují tisíce let, zatímco zmíněné zdravotní problémy jsou poměrně nové. Nedávalo by větší smysl obvinit nové zvyky ve stravování, resp. všechny vysoce zpracované potraviny, přidaný cukr, rafinované obiloviny a rostlinné oleje?
Proto uvažovat o dlouho konzumovaných potravinách jako o problému nedává smysl.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.