Jak se dostat do formy s čokoládou

 

Tmavá čokoláda je něco, bez čeho si nedokáži svůj jídelníček představit. Nedělá mi problém odpustit si všechny ostatní komerční sladkosti. Tímto automaticky vynechávám mnou připravovné muffiny, které miluje celá rodina a vzpomínají na ně známí, kteří je měli možnost ochutnat :-) Ovšem nepřidat si do ranního smoothie trochu drti z kakaových bobů nebo 2-3 "čtverečky" kvalitní čokolády do mé kávy? Ne... 

Asi vás to překvapí, ale (KVALITNÍ) čokoláda má nejenom pozitivní účinky na vaše zdraví, ale podle posledních výzkumů vám může pomoci vytvarovat vaše tělo a dostat se do formy! Níže popisuji některé z posledních uveřejněných výzkumů na téma využití čokolády v případech touhy po sladkostech a vliv čokolády na kardiovaskulání kondici. 

Tady by se hodilo pro neznalé vysvětlit, že kvalitní čokoláda obsahuje v prvé řadě minimálně 70% kakaové sušiny. Na trhu najdete i varianty s 85%, 90% i 99%.

 

Čokoláda jako lék při touze po sladkém

Čokoláda patří poslední dobou mezi oblíbené objekty výzkumníků a každou chvílí se tak objeví nová studie, která se účinky čokolády, drtě z kakaových bobů, kakaového prášku nebo kakaového másla zaobírá. A všechny závěry, speciálně v případě tmavé čokolády, potvrzují její přínosy: od zvýšení mitochondriální biogeneze (tvorba energických zdrojů v buňkách) až po podporu krevního oběhu a fukcionality kardiovaskulárního systému. Poslední z těchto studií navíc přichází s hypotézou, že konzumace čokolády může pomoci při hubnutí díky její schopnosti potlačit chuť, hlavně pak na jiné sladkosti a zvýšit pocit nasycení.

Výzkumníci v této studii porovnávali účinky mléčné a tmavé čokolády na chuť k jídlu a příjem energie při dietě, kde účastníky neomezovali množstvím přijmuté stravy. Všichni účastníci studie byli na začátku zváženi a zaznamenán jejich bazální metabolismus. Následně jim bylo ráno podáno 100g čokolády (jeden den mléčné, druhý den tmavé) a k obědu jim byla podána pizza se sýrem a šunkou formou "jezte, kolik sníte". Pizza byla záměrně nakrájena na různě velké kousky tak, aby je účastníci nemohli lehce spočítat a záměrně tak ovlivnit výsledky. Po podání čokolády byli účastníci dotázáni na to, jak jim chutnala a po dobu 5 hodin (před, v průběhu a po skončení "pizzového" obědu) jim byla každých 30 minut měřena úroveň bazálního metabolismu. Rovněž byli po skončení oběda otázáni na subjektivní hodnocení toho, jak jim pizza chutnala.
A jaké byly závěry? Ve "vychutnání si" mléčné nebo tmavé čokolády nebyl shledán žádný významný rozdíl. Ale v případě tmavé čokolády byl zaznamenán podstatně rychlejší pocit nasycení, menší pocit hladu a snížená konzumace pizzy, než tomu bylo v případě testů s mléčnou čokoládou. Po konzumaci tmavé čokolády byla průměrná konzumace pizzy o 17% nižší!
Výzkumníci navíc dodávají: "Hodnocení touhy po čemkoliv sladkém bylo výrazně nižší v celém průběhu testu po ranní konzumaci  tmavé čokolády".
Takže pokud je před vámi náročný nebo potenciálně nezdravý oběd (nebo kombinace obojího...), zkuste si dát pár hodin předem 100g tmavé čokolády! 

Odkaz na originál studie "Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake"

 

Čokoláda a kardio

Výzkumníci rovněž zjistili, že již jedna dávka flavan-3-olu, základního polyfenolu nacházejícího se v kakaovém másle a kakaovém prášku, zvyšuje jak systemickou cirkulaci, tak i mikrocirkulaci, což jsou dva důležité determinanty kardiovaskulární kondice, fyzického výkonu (speciálně pak toho zátěžového) a zdraví obecně. Dříve dokonce někteří účastníci “bodybuilding” soutěží jedli před tím, než se dostali na pódium, právě čokoládu - aby jim vystoupily žíly a oni tak vypadali na pódiu lépe ;-)

Osobně nejsem velkým příznivcem studií na laboratorních zvířatech (přeci jen nejsme "velké myši”). Musím ale zmínit jednu ze zveřejněných studií účinků polyfenolů na hlodavcích, kdy 32 zvířat bylo rozděleno do dvou skupin; jedna byla "krmena" pouze vodou a druhá vodou s rozpuštěnými flavan-3-oly - vše po dobu 4 dnů. Flavan-3-olová skupina měla po skončení testů všechny pozitivní aspekty krevního oběhu výrazně lepší, především pak produkci nitridu dusnatého (N.O.), který zvětšuje cévy a tím umožňuje větší průtok krve a dále pak rychlost červených krevních destiček. Markery zvýšeného metabolického výkonu (krevní tlak, tep) se rovněž mírně zvýšily, ale to není nic překvapivého - stejně tak se děje při zátěži formou cvičení...

Z toho vyplývá, že polyfenoly v čokoládě pomohou vašim cévám v tom, aby pracovaly efektivněji a pokud je vaše tělo přijme před cvičením, pomohou vám snížit stres vyvinutý na kardiovaskulární systém a zvýšit vaši výkonnost. Hlavně pokud si takříkajíc naložíte maximum a vaše tělo potřebuje distribuovat spoustu kyslíku a živin do pracujících svalů, jelikož jsou to právě cévy, které do svalů tyto složky distribuují.

Odkaz na originál studie "Alteration of the Systemic and Microcirculation by a Single Oral Dose of Flavan-3-Ols"

 

Příště, až se rozhodnete "dát si trochu do těla", zkuste si přidat do vašeho proteinového šejku přidat pár lžiček bio kakaa a nebo do vašeho smoothie rozmixovat hrst kakaových bobů či drti! Mňam ;-)

Je nám navíc potěšením oznámit vám navázání spolupráce s rodinnou firmou Čokoládovna Troubelice rodiny Bačíkových! Poprvé jsme se s nimi setkali na veletrhu Evolution v Praze na jaře letošního roku a od té doby spolu čile komunikujeme a objednáváme naši tolik oblíbenou tmavou čokoládu a kakaové boby. Rodina Bačíkových se zázemím v Ekvádoru si sama kakaové boby (a další produkty z této lokality) dováží, zde v Čechách praží a vyrábí čokoládu různých druhů. Čím mne pan Bačík doslova vyrazil dech je fakt, že se při náhodném dotazu na atesty na plísně a těžké kovy vytasil s vytištěnými reporty s velmi aktuálním datem - něco co se mi do té doby nikdy nestalo! Obvykle se výrobci spoléhají na to, že tento krok za ně udělá producent a jelikož mají Bačíkovic v Evádoru část rodiny, ani bych se tomu nedivil. Nicméně pan Bačík si nechává pravidelně zhotovovat atesty zde v ČR. Více informací o firmě Kakaové produkty najdete v sekci "partneři".  Vzhledem ke vstřícnému postoji rodiny Bačíkových jsou naši čtenáři PRVNÍ v historii firmy, kdo může využít dodatečnou slevu na celý sortiment !!! Více o ní v sekci "akce".

A návdavkem pár informací od zasvěcených, slečny Bačíkové, spolumajitelky Čokoládovny Troubelice zde v samostatném článku ;-)

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn