Jakou barvu má zdraví? V. Červenou

 

A je tu poslední část mini-seriálu o barvách ovoce a zeleniny, tentokrát o barvě červené. Předchozí díly:

I. díl - OranžováII. díl - Zelená, III. díl - Fialová/modrá, IV. díl - Bílá/hnědá

 

Červená barva je obvykle u ovoce a zeleniny synonymem pro vysoký obsah antokyaninů, lykopenu a beta karotenu, silných antioxidantů chránících naše srdce, DNA, prostatu u nás mužů a působící v prevenci proti rakovině. Platí to přibližně u třech čtvrtin ovoce a zeleniny, kterou v západním světě konzumujeme. Zde jsou někteří typičtí i méně známí zástupci:

 

rebarbora

Pamatujete na ten zvláštně chutnající koláč s drobenkou a kousky zeleno-červené natě, který dělali naše babičky? Tak to jste ochutnali rebarboru, nízkokalorickou (21 kalorií na 100g) zelenou listovou zeleninu, která začíná zažívat comeback. Je výborným zdrojem vitamínů skupiny B, červenější odrůdy pak rovněž vitamínu A a celkově jsou i velmi dobrým zdrojem vitamínu K, tolik potřebného v prevenci neurodegenerativních onemocnění jako např. Alzheimerovy choroby...

 

červená řepa

O červené řepě jsme toho myslím napsali dostatek ;-) Zkuste jí ochutnat čerstvou jako jednu ze surovin ve vašem ranním, čerstvě připravenén džusu (pozor - v čerstvém stavu obsahuje poměrně velké množství šťavelanů a tak stejně jako v případě džusů nebo smoothie z čerstvé kapusty nebo špenátu doporučujeme přidat vápník nebo kombinaci vápník/hořčík ve formě potravinového přípravku, který na sebe velkou část šťavelanů naváže a vy je následně vyloučíte ve stolici). Vařenou pak jako přílohu, třeba nastrouhanou společně s jablky ;-)

  

rajčata

Dostupná prakticky po celý rok, rajčata patří mezi stálice v našem jídelníčku. Společně s bramborami a lilky patří mezi hlavní zástupce "lilkovitých" a jsou některými výživovými směry zatracovány, hlavně kvůli vysokému obsahu lektinů, látek, které si rostliny vytvářejí jako přirozenou obranu proti škůdcům, které je napadají. Ty mohou způsobit zažívací problémy a konzumované ve velkém množství pak např. syndrom propustnosti střev. Nadměrná konzumace lilkovitých je rovněž spojována ze stejného důvodu s výskytem akné, popř. artritidou. Díky obsahu fytochemikálií ze skupin flavonolů, flavononů, karotenoidů a glykosidů bychom je ale neradi zatratili - 1-2 rajčata v salátu společně s okurkou a paprikami dodají tělu takovou dávku antioxidantů, že se podle nás tělo i s lektiny zdárně popere! Lykopen obsažený v rajčatech je lépe přístupný po tepelné úpravě, proto doporučujeme střídat konzumaci syrových a tepelně upravených rajčat.

 

brusinky

Trochu opomínané ovoce, které se bohužel na pultech našich obchodů vyskytuje především v podobě se spoustou přidaného cukru... Přitom i trpkou chuť naše tělo čas od času potřebuje... Brusinky jsou známé především svým pozitivním vlivem na naše močové ústrojí, které dokáží ochránit lépe než jakýkoliv komerčně vyráběný lék.

 

papaya

Zásobárna vitamínu C - dejte si jeden středně velký kousek a máte na 2 dny "vystaráno" - obsahuje totiž přibližně 225% DDD!!! Navíc obsahuje zažívací enzym papain, který účinkuje podobně jako bromelain v ananasu. Jednotlivé výzkumy ukazují vliv konzumace papayi na následující oblasti našeho zdraví - ochrana kardiovaskulárního systému, podpora zažívání, protizánětlivý efekt, podpora imunity, ochrana proti revmatické artritidě, ochrana proti makulární degeneraci a v kombinaci s pitím zeleného čaje pak ochrana prostaty. 

 

maliny

Jeden hrnek malin vám dodá přes 40% DDD vitamínu C, stejně tolik manganu a přes třetinu denní dávky vlániny. Patří mezi ovoce známé svou antioxidační a protizánětlivou silou. Poslední dobou získávají na oblibě i díky objevu dvou látek, "malinových ketonů", rheosminů a glykosidického flavonoidu tilirosidu. Obě dvě látky se ukazují jako velmi účinné ve snižování nadváhy a tím pádem i problémů vyskytujících se u pacientů s cukrovkou typu 2. A navíc chutnají jako něco nadpozemského v jakékoliv úpravě ;-)  

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn