Jakou barvu má zdraví? III. Fialovou/modrou

Pokračujeme v našem mini-seriálu o barevnosti ovoce a zeleniny, tentokrát modrou/fialovou. 

Dva předchozí díly najdete zde:
I. díl - Oranžová
II. díl - Zelená

Většina z nás si při vyslovení těchto barev představí jen borůvky a lilky, ale seznam je podstatně delší ;-) Celkově platí, že 76% ovoce a zeleniny v těchto barvách duhy jsou silné antioxidanty (zpomalují proces stárnutí) a obsahují látky prospěšné pro naše srdce, zdraví cév a kognitivní funkce mozku.

 

černý/červený rybíz

Vysoký obsah anthokyaninů v černém rybízu dokáže pomoci v boji proti rakovině, stárnutí, zánětům a neurologickým onemocněním. Především černá varianta rybízu je na "žebříčku antioxidace" hodně vysoko - podle ORAC (oxygen radical absorbance capacity) je na 4. místě mezi ošemi myslitelnými druhy ovoce! 100g čerstvého rybízu vám dodá 300% DDD vitamínu C, velkou dávku vitamínu A, beta-karotenu, zeaxantinu a kryptoxantinu, dalších významných antioxidantů. Nezanedbatelný je rovněž obsah železa - 100g rybízu vám jej dodá cca 20% denní potřeby.

 

granátová jablka

Vláknina (12% DDD na 100g) asi není to nejpodstatnější, co pro vás mohou granátová jablíčka udělat. Obsahuje fytonutrienty nazvané Granatin B a Punikalagin, které společně s obsaženými taniny dokáží velmi úspěšně snižovat riziko srdečních onemocnění, zlepšit krevní oběh a bojovat proti rakovině. Pokud chcete zpomalit viditelné znaky stárnutí, pak zařaďte granátové jablko do vašeho jídelníčku!

 

borůvky

Vypisovat všechny pozitivní účinky konzumace borůvek by bylo na samostatný článek a tak jen "letem světem". Quercetin, kemferol, myricetin, taniny, beta-karoten, lutein, zeaxantin - to jsou jen některé ze silných antioxidantů, které vám do těla borůvky dodají. Mimo to mají borůvky schopnst regulovat hladinu krevního cukru, takže jsou vhodný doplňkem stravy u diabetiků.

 

lilek

Slupka lilku je přímo nabitá antokyaniny, které mají pozitivní účinky při boji proti stárnutí, prevenci rakoviny, prevenci zánětlivých procesů, atp. Najdete v nich prakticky celou škálu vitmanínů B komplexu, mangan, měď, železo, draslík a další stopové prvky.

 

endivie

Vysoký obsah inulinu a vlákniny pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru a LDL cholesterolu u pacientů s cukrovkou a obézní populace. Endivie je zároveň výtečným  zdrojem vitamínu A a beta-karotenu, celé škály B-komplexu, manganu, mědi, železa a draslíku.

 

červené zelí

V této tradiční zelenině najdete fytochemikálie thiokyanáty, indole-3-carbinol, lutein, zeaxantin, sulforafane a isothiokyanáty - velmi silné antioxidanty, které pomohou při protekci rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty a zároveň redukují LDL cholesterol v krvi. 100 gramů zelí vás zároveň naplní zhruba 61% DDD vitamínu C. Červené zelí je oproti jeho bílé variantě cca 4krát silnější, co se antioxidační kapacity týče (hodnota ORAC). Mimo standardní rozsah minerálů a vitamínů u něj najdete vysoké hodnoty vitamínu K (63% DDD na 100g). Pokud chcete předejít neurodegenerativním chorobám jako např. Anzheimer nebo Parkinson, zařaďte červené zelí do vašeho jídelníčku.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés