Jakou barvu má zdraví? IV. Bílou/hnědou

 

Jsme zde se předposledním dílem mini-seriálu o barvách ovoce a zeleniny. V tomto krátkém článku se budeme věnovat bílé/hnědé. Předchozí díly:

I. díl - OranžováII. díl - Zelená, III. díl - Fialová/modrá

 

I když bílá nepatří do spektra duhy, nelze na tuto barvu ovoce a zeleniny zapomínat a zatracovat ji. Většina z nich je velmi bohatá na fytochemikálie, z minerálů musíme zmínit  draslík a všeobecně se dá říci, že bílé, popř. světle hnědé ovoce a zelenina dokáží pomoci se snížením celkového cholesterolu, stabilizací krevního tlaku a jsou vhodné pro pacienty s diabetem. Níže najdete několik příkladů, z nichž většina patří mezi lokálně pěstované a tím pádem "stálice" v našem jídelníčku.

 

datle

Velmi bohatý zdroj vitamínu B5, podporují vitalitu, soustředění. I přesto, že jsou velmi kalorické (velký obsah cukrů), zkuste je zařadit do jídelníčku. Ráno si s nimi můžete "dosladit" smoothie a pokud si vezmete jednu datli před spaním, zafunguje jako účinný uspávací prostředek ;-)

 

hrušky

Jedna středně velká hruška vám dodá čtvrtinu doporučeného množství vlákniny a s ní i měď, vitamín C a vitamín K. I když hrušky neobsahují žádné Omega-3 mastné kyseliny (synonymum pro antioxidant a protizánětlivý účinek), díky obsahu antokyaninů a flavonolů mají podobný účinek. Zároveň se postupem času ukazuje jejich pozitivní vliv při prevenci cukrovky typu B, jejich protirakovinné účinky a ochranné vlastnosti pro vaše srdce.

 

banány

Vysoký obsah vitamínu B6, C, manganu, draslíku a vlákniny z nich činí kandidáta na ideální svačinku - nejenom pro děti, ale i pro sportovce. Pokud vám nějaké banány budou doma přebývat, zkuste je oloupat, nakrájet na kolečka, vložit do plastové misky s hermetickým zavíráním, popř. do ZipLoc sáčku a nechat je zmrazit. Budete pak mít kdykoliv k dispozici základ pro vaše smoothie! A ještě ušetříte za led ;-)

  

květák

100 gramů této často opomíjené zeleniny vám dodá 75% DDD vitamínu C - tím bych mohl skončit a přeskočit na česnek ;-) Snad ještě dodám, že neexistuje část lidského těla, pro kterou by nebyl dodán důkaz prospěšnosti konzumace květáku - je výborný pro detoxikaci, plný antioxidantů, protizánětlivých látek, podporuje činnost srdce, gastrointestinálního traktu, atd., atd.

 

česnek

Přemýšlím nad tím, jaké procento z vás jej miluje a kolik z vás jej nemůže ani cítit. Ano, česnek je v některých životních situacích zakázanou zeleninou, ale díky bohu za ty "ostatní chvilky" ;-) Největší obsah manganu ze všeho ovoce a zeleniny, velmi dobrý zdroj selenu, fosforu a mědi. Přírodní antibiotikum schopné bojovat jak proti virům, tak i baktériím, protizánětlivé účinky kdekoliv ve vašem těle, balzám pro vaše srdce... Poslední výzkumy navíc ukazují, jak důležitou roli hraje česnek v metabolismu železa v našem těle. Jak jsme se již několikrát zmínili, biodostupnost/vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů je velmi nízká a tak apelujeme především na vegetariány - zařaďte do své stravy česnek! 

 

cibule

Zde bych mohl označit komentář přidaný k česneku a použít zkratek CTRL+C a CTRL+V... Navíc si v případě cibule přidejte její vysoký obsah vitamínů B6 a B7, manganu, pozitivní vliv na pleť, kosti a chrupavky a dostanete další nutriční bombu, kterou u nás koupíte kdykoliv a kdekoliv. Zkuste ochutnat i méně tradiční varianty (červená, bílá, šalotka, sladká, ...) a zařadit ji i do studené kuchyně -  guacamole s červenou cibulí, rajčatový salát s bílou cibulí, sardinky se šalotkou ;-)

 

V úplně posledním díle, na který se můžete těšit příští týden, se těšte na červenou ;-)  

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn