Jsou vejce zdravá?

 

Někdo má rád volská vejce se šunkou, někdo smažená, někdo na hniličku a někdo natvrdo. Zdá se však, že někteří lidé si nejsou jisti, zda vůbec vajíčka jíst. 

Už celé roky jsou vejce zmiňována v palcových titulcích každých pár měsíců - jednou ve studii zmiňující jejich přínos pro výživu, podruhé jsou uváděny žloutky jako potenciální příčina kardiovaskulárních onemocnění. Nyní vědci říkají, že sníst jedno vejce denně (bez šunky) je v pořádku a není spojeno se zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody. To je super!

 

Co je vlastně problém?

V posledním výzkumu vědci znovu prošli řadu studií provedených v období mezi lednem 1966 a červnem 2012. Všechny studie zkoumaly souvislost mezi konzumací vajec a rizikem ischemické choroby srdeční a mozkové mrtvice. Navíc, všechny studie byly prospektivní, což znamená, že následovali lidi během jejich života a neohlíželi se na jejich stravovací návyky ohledně vajíček v minulosti. Ukázalo se, že u lidí bez diabetu nebyl zjištěn žádný vztah mezi jídlem obsahujícím jedno vejce denně a ischemickou chorobou srdeční či mrtvicí. Na druhé straně byla pro diabetiky vysoká spotřeba vajec (jedno vejce denně) spojena se zvýšeným rizikem onemocnění srdce. A to i přesto, že výzkumníci říkají, že se nedívali na dostatečné množství studií s diabetickými pacienty, aby mohli vyvodit konečný závěr. 

 

Je to správné?

Možná. Výzkumníci opravdu udělali své domácí úkoly a podpořili svá tvrzení s odůvodněním, proč vejce nemusí být spojena s vyšším rizikem pro ischemickou chorobu srdeční nebo cévní mozkovou příhodu. Za prvé, některé výzkumy naznačují, že snížení množství cholesterolu v naší stravě díky menšímu počtu vajec nesníží vlastně riziko kardiovaskulárních onemocnění. Místo toho  jíst stravu, která celkově obsahuje nízké množství nasycených tuků a cholesterolu, může být lepší cesta ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Autoři studie také poukazují na to, že konzumace vajec podporuje tvorbu vyšších LDL i HDL částic cholesterolu, které by mohly ve skutečnosti chránit před aterosklerózou. Existují důkazy, že konzumace potravin bohatých na bílkoviny (jako jsou vejce) namísto sacharidů by mohla snížit riziko ischemické choroby srdeční. Dokonce i dávka vitaminu D ve vejcích může pomoci udržet na uzdě kardiovaskulární onemocnění.

Tato zjištění podporuje řada dalších výzkumů, které naznačují, že u ne-diabetických mužů a žen jedno vejce denně není spojeno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Některé současné výzkumy démonizují vejce tím, že signalizují, že konzumace vajec je jen problém pro lidi s již zvýšeným rizikem srdečního onemocnění.

Samozřejmě, že autoři studie připouštějí, že se mohlo jednat o chybu v měření spotřeby vajec a jiných stravovacích návyků. Je proto rozhodně třeba udělat další výzkum o vlivu vysoké spotřeby vajec u diabetiků a lidí se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění.

Ti, kteří se obávají o svůj příjem cholesterolu, by mohli zvážit  možnost jíst jen bílky. Pro všechny ostatní jedinou otázkou je: smažená, sázená nebo sunny-side up?

Zdroj: Greatist

 My osobně konzumujeme vejce ve větším než doporučeném množství. Mladší syn vejce na všechny způsoby přímo miluje a manžel si dává 2 žloutky do ranní kávy každodenně déle než rok. Podle testů, které si sám pravidelně dělá, je jeho celkový cholesterol, LDL, HDL i triglyceridy konstantně ve "zdravém pásmu" a ten nejdůležitější poměr, HDL versus triglyceridy, se neustále zlepšuje. 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés