Kvalitní čokoláda - vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

 

Vysvětlení pojmu kvalitní čokoláda

Základem kvalitní čokolády jsou  kakaové boby a kakaové máslo. Kakaové máslo má výraznou typickou „čoko“ vůni a proto není zapotřebí přidávat do čokolád další aromata. Čokoláda by měla být slazená přírodním sladidlem a v případě mléčné a bílé čokolády by měla obsahovat plnotučné sušené mléko bez přidání jiných látek.  V dnešní době se bohužel běžně do čokolád přidávají jiné rostlinné tuky (např. velmi diskutovaný palmový olej), lecitin, bílý cukr, látky zvýrazňující chuť a aroma.  V případě našich čokolád používáme na slazení ztuhlou třtinovou šťávu, která je nerafinovaná a přirozeně obsahuje melasu.

 

Co je kakaový podíl a je pravda, že čím vyšší procento, tím je čokoláda kvalitnější?

Kakaový podíl se vyjadřuje procenty a označuje procentuelní podíl „kakaových součástí“ po odečtení ostatních „nekakaových“ složek a právě tady je „zakopaný pes“. Kakaovými součástmi se rozumí kakaová drť, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky. Je velký rozdíl, jestli se k výrobě čokolády použijí kakaové boby, které přirozeně obsahují cca polovinu kakaového másla, nebo zda se použije kakaový prášek, který obsahuje cca 10% kakaového másla a pak je zapotřebí přidat jiný rostlinný olej. Takže ne vždy jsou procenta ukazatelem kvality čokolády.  Vždy je zapotřebí si přečíst složení, abychom zjistili, jaké složky byly použity. V případě použití jiných rostlinných olejů by mělo být na obalu vždy zřetelně vyznačeno upozornění:“ Vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“.

 

Vyšší jakost výrobků podle vyhlášky

Hořká čokoláda obsahuje nejméně 43% celkové kakaové sušiny a nejméně 26% kakaového másla. Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 30% celkové kakaové sušiny a nejméně 18% mléčné sušiny a nejméně 4,5% mléčného tuku.

 

Druhy čokolád z Troubelic

Všechny naše čokolády splňují požadavky vyšší jakosti včetně bílých čokolád, které mají o 10% vyšší kakaový podíl  než jsou požadavky na vyšší jakost u čokolády mléčné.

 

Procenty je vyznačen obsah celkové kakaové sušiny (kakaový podíl)

Hořké čokolády nabízíme ve 3 variantách – 75%, 83% a 100%. Mléčné čokolády máme 40% pro děti a 51% pro labužníky. V nabídce máme 2 druhy bílé čokolády – bílá čokoláda a bílá čokoláda se spirulinou, obě obsahují 40% kakaového másla.

 

Čokoláda jako lék…

Poslední dobou jsou velmi doporučované kakaové boby, které obsahují hořčík a vápník a další cenné látky. V alternativní medicíně se kakaové boby používají jako zdroj energie, doporučují se při únavě a vyčerpanosti, na zlepšení nálady, při depresích a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Je zapotřebí zdůraznit, že při jakémkoliv onemocnění a zdravotních komplikacích je nutno vždy předem konzultovat i užívání kakaových bobů s ošetřujícím lékařem.

Blahodárné účinky kakaových bobů a nápoje využívali již staré indiánské kmeny. Např. aztécký náčelník  Montezuma, který pil nápoj z bobů jako afrodiziakum a  jako prostředek k nesmrtelnosti.  Jestli je to pravda nebo ne, se už musíme přesvědčit každý sám ;-)

Jitka Bačíková

Čokoládovna Troubelice

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn