​Mikrovlnky v našich životech aneb sušit psy zakázáno ;-)

Ne, nezpůsobí vám rakovinu a neochudí jídlo o živiny.

"Pokaždé, když dám jídlo do mikrovlnné trouby, moje spolubydlící se vyděsí a odejde z pokoje. Říká, že to není jen únik radiace, ale že ničí živiny v potravinách a dělá je karcinogenní. To nemůže být pravda, že ne? "
—Lucas Shaw

Přestože rychlé vyhledávání na Googlu přinese spoustu děsivých prohlášení, že mikrovlnné trouby jsou škodlivé pro jídlo a/nebo pro lidské zdraví, závěry podobných výzkumů se nedají nalézt. Mikrovlnky jsou v domácích kuchyních, v kuchyňkách kanceláří, hotelových pokojích, letadlech, samoobsluhách, a ano, i v restauracích po celá desetiletí. A přesto mikrovlnné troubě mnoho lidí nedůvěřuje. Možná, že to z důvodu použití slov jako “nuke” a “zap” (v angličtině jsou výrazy spojeny s nukleárními zbraněmi zhruba ve stylu “ohřej si jídlo v Černobylu”), či protože rádiové vlny na rozdíl od plynového plamene nebo žhnoucích cívek elektrického sporáku jsou neviditelné, když jídlo ohřívají. Můžete si myslet, že to zní jako kouzlo, ale ne - je to fyzika.

A tak jsem se obrátila na Health Physics Society (=nezisková organizace, která podporuje bezpečnost záření ve vědecké, lékařské, výzkumné, průmyslové a technické oblasti) kvůli rychlokurzu zaměřeného na mikrovlnky, které jsou formou elektromagnetického záření. Mají přece vlny elektrické a magnetické energie pohybující se společně v prostoru, stejně jako rádiové vlny, které jsou méně výkonné.

"Mikrovlny mají dvě vlastnosti, které jim umožní být použity ve vaření: Jsou absorbovány potravinami a projdou skrz sklo, papír, plast a podobné materiály" uvádí internetová stránka. "Mikrovlny jsou vyráběny v mikrovlnné troubě elektronovou trubicí zvanou magnetron. Mikrovlny se odrazí tam a zpět do prostoru, dokud nejsou absorbovány potravou. Mikrovlny způsobují, že molekuly vody v potravinách vibrují.”

A čím více takových molekul vody vibruje, tím více tepla (neboli tepelné energie) vytvoří. Toto teplo je to, co vlastně vaří jídlo, což je důvod, proč potraviny s vysokým obsahem vody (jako  např. čerstvá zelenina) mohou být uvařené rychleji než jiné potraviny.

Jak se postoj k výživě mění, protože mikrovlnné trouby vaří jídlo rychleji a jen s malým množstvím tuku nebo vody, potraviny udrží více živin než jiné formy vaření. V roce 2010 Food Politics blog uvádí, jak situaci vidí výživová poradkyně Marion Nestle:

“Jezte vařenou i nevařenou zeleninu a vitamíny se o sebe postarají sami. Pokud jídlo vaříte, je vaření v páře skvělé a vaření mikrovlnami je lepší pro zachování aktivity vitamínů. Většina vitaminů je tepelně stabilních, ale pokud zajímáte zvláště o vitamin C, syrová forma vždy vyhrává.”

Nyní výživa stranou: Skutečně z mikrovlnek uniká radiace? Technicky ano, ale nebuďte tím znepokojeni. Mikrovlny jsou neionizující forma záření: Jejich frekvence je tak nízká, že nemají dostatek energie k poškození DNA v našich buňkách. Jiné zdroje neionizujícího záření zahrnující infračervené lampy,  udržují jídlo teplé v restauracích, teplo v rádiových přijímačích, televizorech a obrazovce počítače, na kterou teď právě zíráte.

Mikrovlny (které ztratí intenzitu velmi rychle) se můžou uvolnit z mikrovlnné trouby po velmi krátkou dobu.

Podle FDA’s Center for Devices and Radiological Health, které upravuje bezpečnost mikrovlnných trub, je množství radiace jakéhokoli přístroje vyrobeného po roce 1971 po celou jeho životnost 5 miliwattů na čtvereční centimetr zhruba dva centimetry od mikrovlnné trouby. To jen v případě, že se radiaci podaří dostat se za kovové dveře lemované síťovinou, které mikrovlny zastaví. Výrobci také musí použít západku dveří, která při uvolnění automaticky vypne mikrovlny. “Ale odkud přichází téma rakoviny?”, zeptá se chytře přítelkyně. Měla štěstí, protože jsem právě objevila důvod tématu v časopise Nutrition Action Newsletter, publikovaným Center for Science in the Public Interest (=Centrum pro vědu ve veřejném zájmu), organizace spotřebitelů pro bezpečnost potravin. V dubnu 2005 je uveřejněn Davidem Schardtem článek s titulem “Mýty mikrovln” na základě nepodloženého výzkumu, který vedl švýcarský chemik Hans Hertel ke konci 80. let. Ten s dalšími sedmi vegetariány 7 měsíců v hotelu, kde konzumoval mléko a zeleninu připravenou v mikrovlnné troubě i jinými způsoby. Podobný výzkum vedl americký vědec William Kopp, který v roce 1996 napsal článek o výzkumu v Sovětském svazu v dobách studené války o nebezpečích mikrovlnného záření. I přesto, že Sovětský svaz na krátkou dobu mikrovlnné trouby zakázal, v dnešní době žádný takový zákaz neexistuje nikde na světě. “Důkaz”, že potraviny ozářené v mikrovlnné troubě jsou spojeny s rakovinou, se tak smrskne pouze na prohlášení Hanse Hertla a Williama Koppa.

Výzkum Dr. Jamese Feltona z UC Davis Cancer Center, vedený v dobré víře, přichází s opačným závěrem. “Grilování nebo smažení drůbeže může vytvářet heterocyklické sloučeniny, které mohou způsobit rakovinu.” Schardt vysvětluje: “Když Felton a jeho kolegové vložili maso na krátkou dobu do mikrovlnky a následně slili šťávu, před tím, že maso začali grilovat, většina prekurzorů možných karcinogenů byla odstraněna společně se šťávou. 

Schardtův článek rovněž vyvrací další mýty o mikrovlnkách, včetně bezpečnosti použití různých fólií, nádobek a balení. Navíc dává skvělé tipy na vaření, znovu ohřívání a rozmražování potravin. Užitečná věc. 

Zdroj: takepart.com

Výše uvedený článek vychází z blogu Jane Lear. Je dobré mít víc informací o věci, jejíž přínosy a negativa se stále diskutují. Názor i postoj k užívání mikrovlky si udělejte sami. 
U nás doma jídlo v mikrovlnné troubě nevaříme. Snažíme se upřednostňovat jiné způsoby přípravy jídla. Znovu ohřívání jídel je u nás eliminováno díky naší snaze uvařit vždy jen tolik, kolik sníme hned po připravení jídla. K rozmražování masa využíváme náš slow-cooker (pomalý hrnec), kde se maso přirozeně a pomalu rozmrazí při zachování všech živin. Takže u nás se mikrovlnka docela fláká:-)

A na závěr pro zlehčení, resp. zasmátí se nad lidskou hloupostí. Víte, proč se v návodech na použití u mikrovlnek na konci uvádí něco jako "není určeno pro sušení živých zvířat"? Celé je to spojené se soudním případem z poloviny 80. let minulého století, kdy jedna Australanka vyhrála soud nad jedním z výrobců mikrovlnných trub. Rozhodla se totiž po procházce se svým psíkem, při které oba zmokli, usušit svého čtyřnohého miláčka v mikrovlnce. Milá paní dala svou hloupost veřejně najevo žalobou výrobce, který ve svém návodu na použití mikrovlnky neuvedl výslovně, že mikrovlnka není určena pro sušení živých zvířat. Světe div se, paní zmíněný soud vyhrála. Mrkněte se do svého návodu na použití ;-)

 

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés