Nová zbraň proti Alzheimerově chorobě

O fungování kokosového oleje, popřípadě extraktu mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT oleje) jsme psali již mnohokrát. O účincích konzumace kokosové vody se ale doposud spíše psalo v souvislosti s její schopností jako elektrolytu a vhodnosti jejího využití namísto komerčních elektrolytů plných umělých sladidel. Já sám jsem si oblíbil kokosovou vodu s chia semínky při tréninku i závodech.

Nikdo ale otevřeně nemluví o nových zjištěních působení kokosové vody na pacienty s Alzheimerovou chorobou - působí totiž na samou podstatu choroby a bez vedlejších účinků. Na vyvinutí skutečně účinného léku na tuto neurodegenerativní chorobu bylo totiž vypsáno spousta grantů, ze kterých všechny velké farmaceutické velmi rády peníze na výzkum čerpají - přijít teď s něčím, co se pořádně nedá ani patentovat a tím pádem zpeněžit tak není ve “veřejném” zájmu…

 

 

Všimli jste si zajímavého faktu, že potravina, která léčí konkrétní orgán, má často velmi podobný tvar jako orgán samotný? Skořápka vlašského ořechu i vlastní ořech vypadá tak trochu jako lidský mozek a konzumace vlašských ořechů je pro zdraví mozku velmi prospěšná. Granátové jablko vypadá podobně jako vaječník. Mimo všeobecně prospěšné účinky granátového jablka na reprodukční zdraví obsahuje i vysoké množství bioidentického estrogenu, estronu ;-) A je tomu tak i u kokosového ořechu, který je tak trochu podobný lidské hlavě. MCT olej/kokosový olej a jeho využití společně s ketogenickou dietou přinášejí vynikající výsledky při léčbě autismu a dalších nemocí spojených s odumíráním či změnami mozkové tkáně:

  • zvýšení produkce ATP díky poskytnutí alternativy ke krevní glukóze díky MCT, tzv. ketonovým tělům 
  • dodávkou polyfenolů fungujících v mozku jako antioxidanty a v něm zlepšují cirkulaci krve a snižují zánětlivé procesy
  • potlačením amyloidního beta-plaku spojovaného s neurotoxicitou

Studie na buňkách, zvířatech, lidech i celých populacích dokazují, že konzumace potravin odvozených od kokosového ořechu může být přírodní alternativou k farmaceutickým přípravkům. To platí dvojnásob právě pro léky na neurodegenerativní onemocnění - působení velké části z nich totiž při bližším pohledu vypadá spíše na chemickou válku, než na léčebný proces. Jedním z důvodů je hematoencefalická bariéra, která je natolik pevná a nepropustná, že většině molekul chemických léků se jí překročit a působit přímo na mozek nepodaří. Dokonce ani přirozeně se vyskytující lipidy v krevním řetězci nemají šanci. A v tom tkví výjimečnost kyseliny kaprylové (C8H16O2), osmiuhlíkové kyseliny z MCT rodiny, kterou kokosový olej oplývá 1)

 

Kokosová voda a Alzheimerova choroba

A jak tedy kokosová voda, která je prakticky prostá jakýchkoliv tuků, funguje? Překvapivě stejnými mechanismy jako v případě jejích elektrolytických vlastností! Díky svým isotonickým vlastnostem (v kokosové vodě obsažené minerální látky lehce procházejí stěnami cév a následně i buděčnými membránami). V případě léčby a prevence Alzheimerovy choroby se až doposud vědci soustřeďovali především na vlastní strukturu mozku a působení nemoci na něj (neurosynapse, plak) a opomíjeli roli vody pro zdraví mozku, především pak dehydrataci jako faktor spojovaný s většinou chronických neurodegenerativních onemocnění. Kokosová voda může přispět k obnově hydratace mozkových tkání a s přihlédnutím ke čtvrtému skupenství vody objevenému Geraldem Pollackem (strukturovaná, tzv. EZ voda s negativním elektrickým nábojem) lze učinit závěr, že voda v tomto skupenství, která projde do mozkových tkání, funguje jako “baterie”, která absorbuje energii ze slunečního záření a zlepšuje tak energetickou produkci v mozku. Ta je následně spojena se zlepšením kognitivních funkcí.

Kokosová voda obsahuje již v jedné skleničce (250 ml) nezanedbatelné množství vitamínů a minerálů, mj. vitamínu C, B1, B2, B6, manganu, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a mědi (vše nad 5% doporučené denní dávky). Nedoslazovaná obsahuje necelé 3% cukru. Mimo další fytoživiny (enzymy, aminokyseliny) je bohatá na cytokyniny, látky modulující dělení rostlinných buněk a podle některých studií potenciální bojovníky proti stárnutí. Jedním z cytokyninů je i trans-zeatin, který je právě onou látkou působící hojivě na nervové tkáně a zabraňující usazování amyloid beta plaku, který poškozuje a zabíjí mozkové buňky:

“Zeatin se ukázal jako silný antioxidant a látka schopná ochránit buňky PC12 (skupina nervových buněk) před neurotoxicitou. Při pokusech na myších, u kterých byla pomocí skopolaminu vyvolávána nespavost se ukázal právě zeatin jako kontraindikační (potlačoval nespavost) 2). Zajímavostí je, že další studie prokázala, že trans-zeatin dokáže potlačit tvorbu acetylcholinesterázy 3) 4). To jen potvrzuje, že cytokyniny mohou být využity při léčebných procesech. Hladiny acetylcholinu (neurotransmitter) jsou u pacientů s Alzheimerovou chorobou hluboko pod hladinami zdravých jedinců a látky zvyšující působení acetylcholinesterázy jsou používány k simulaci symptomů Alzheimerovy choroby.”

Na enzym acetylcholinersterázu míří většina chemických léků na Alzheimerovu chorobu. Pokud je tento enzym úspěšně potlačený, zvýší se doba působení neurotransmiteru acetylcholinu, který je u pacientů s Alzheimerovou chorobou buď poškozený nebo nedostatečný.

Navíc studie ukázala na další potenciálně pozitivní vlastnosti kokosové vody u neurodegenerativních onemocnění - prostřednictvím zlepšení parametrů sledovaných u kardiovaskulárních chorob (např. krevní lipidy a krevní tlak):

“Pití kokosové vody má rovněž pozitivní účinky na hladiny lipidů v krevním séru a tkáních u laboratorních krys krmených stravou bohatou na cholesterol”. 5) Další ze studií zkoumala pozitivní vliv konzumace kokosové vody (C. nucifera) a nápoje zvaného “mauby” (Colubrina arborescens z čeledi řešetlákovitých) na kontrolu vysokého krevního tlaku. 6) Ukázalo se, že kombinací obou nápojů je účinek více jak dvojnásobný ve srovnání s oběma nápoji izolovaně.”

Jak jsem se již výše zmínil, není to první článek o kokosové vodě, který jsem napsal. O všeobecné prospěšnosti její konzumace si můžete přečíst více v článku zde. I přes fakt, že kokosová voda obsahuje 4-6% cukrů (Wikipedia uvádí 2,6%) jako směs glukózy, sacharózy a fruktózy, nejenom že je to méně, než většina komerčních elektrolytických nápojů na trhu, ale některé studie dokonce naznačují, že konzumace kokosové vody může být užitečným pomocníkem v boji s cukrovkou. 7) 8) Osobně bych diabetikům nic s mono- a disacharidy nedoporučil, ale pro jedince s neporušenou sensitivitou inzulinu je kvalitní (= neochucená a nedoslazovaná) kokosová voda výbornou alternativou k čisté vodě, minerálním vodám a bylinkovým čajům! Další ze studií staví kokosovou vodu nad statiny při úpravě hladiny lipidů v krvi! 9) A jelikož statiny a jejich neuvážené předepisování (stále častěji se setkávám s krevními testy klientů, kdy jediný parametr, který ošetřujícího lékaře z lipidového panelu zajímá, je celkový cholesterol - parametr, který prakticky nic neříká) přispívají k vyšším počtům diabetických pacientů, za jejichž nemoc mohou právě léky a jejich vedlejší účinky, kokosová voda by mohla tento obchod s naším zdravím ve výši 29 miliard dolarů (celosvětový obrat farmaceutických firem s léky na bázi statinů za rok 2012)…

 

Důkazy o působení kokosového oleje i kokosové vody jako medicinálního přípravku v prevenci a léčbě neurodegenerativních onemocnění se vrší. Kdy přestanou ti, co sedí na penězích z našich daní rozhazovat miliardy za něco, co za nás již příroda dávno vymyslela?

Za nás můžeme doporučit nákup kokosové vody u firmy Fair Made. Můžete využít i speciální slevu zde.

 

Reference: 
1) Wlaz´ P, Socała K, Nieoczym D, et al. (2012) Anticonvulsant profile of caprylic acid, a main constituent of the medium chain triglyceride (MCT) ketogenic diet, in mice. Neuropharmacology 62, 1882–1889.
2) Choi SJ, Jeong CH, Choi SG, et al. (2009) Zeatin prevents amyloid b-induced neurotoxicity and scopolamine-induced cognitive deficits. J Med Food 12, 271–277.
3)  Heo HJ, Hong SC, Cho HY, et al. (2002) Inhibitory effect of zeatin, isolated from Fatoua villosa, on acetylcholinesterase activity from PC12 cells. Mol Cells 13, 113–117.
4) Mirjana BCˇ, Danijela ZK & Tamara DL (2013) Acetylcholinesterase inhibitors: pharmacology and toxicology. Curr Neuropharmacol 11, 315–335.
5) Sandhya VG & Rajamohan T (2006) Beneficial effects of coconut water feeding on lipid metabolism in cholesterolfed rats. J Med Food 9, 400–407. 169.  
6)  Alleyne T, Roache S, Thomas C, et al. (2005) The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian Med J 54, 3–8.
7) Isabella F D Pinto, Railmara P Silva, Adriano de B Chaves Filho, Lucas S Dantas, Vanderson S Bispo, Isaac A Matos, Felipe A M Otsuka, Aline C Santos, Humberto Reis Matos. Study of Antiglycation, Hypoglycemic, and Nephroprotective Activities of the Green Dwarf Variety Coconut Water (Cocos nucifera L.) in Alloxan-Induced Diabetic Rats. J Med Food. 2015 Feb 4. Epub 2015 Feb 4. PMID: 25651375
8) P P Preetha, V Girija Devi, T Rajamohan. Hypoglycemic and antioxidant potential of coconut water in experimental diabetes. Food Funct. 2012 May 11. Epub 2012 May 11. PMID:22576019

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn