-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Na mnoha zahrádkách nyní dozrávají okurky. Přináším proto pár postřehů právě o nich.
Jako nezastupitelné v našem jídelníčku je doporučoval již páter Ferda. Okurky totiž obsahují velké množství minerálních solí. Ty neobsahují ani cukr, ani tuky. Okurky nám také napomáhají k metabolickým procesům v organismu.
Kyselé okurky také uchovávají minerální sole, ale již v deformované formě pod vlivem konzervačních prostředků, tj. octa a koření, a tím je celá řada v nich obsažených minerálních solí blokována.
Mějme na paměti, že čerstvě utržená a snědená okurka ze zahrádky je daleko přínosnější pro náš organismus než okurka z obchodu, u které nevíme, jak dlouho k nám cestovala a jak dlouho své živiny ztrácela. A kvůli výše zmíněnému faktu k oblíbenému grilovanému masu nevytahujte zavařené kyselé okurky a udělejte raději čerstvý okurkový salát :-)
Okurkový salát je stravitelnější, když oloupanou okurku spaříme vařící vodou, zchladíme a pak teprve krájíme nebo strouháme. Toto doporučení ale každý praktikovat nemusí. Za sebe bych se u zdravých lidí přimluvila za neloupání okurek, když nemají moc tuhou slupku a když jsou například z maminčiny zahrádky. Je škoda přijít o výživné látky právě v této části okurky. Slupka obsahuje antioxidanty a protein peroxidázu, který působí jako antioxidant, zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Jestliže okurku přece jen oloupete, použijte slupky na osvěžení a hydratování pleti :-)
Při sklízení okurek "zavařovaček" dávaly naše babičky pozor na jejich sbírání. Doporučovaly okurky nesbírat v poledne, aby nebyly hořké. Pokud jsou okurky i přesto nahořklé, snadná pomoc: Vysypejte okurky do kbelíku se studenou vodou a nechte hodinu máčet. Poté vodu slijte a celý proces opakujte. Vylijte i druhou vodu a ve třetí vodě ponechte okurky pěkně do druhého dne. Poté je ještě properte a můžete zavařovat. Uvidíte, že hořkost bude pryč.
Okurkovou šťávu použijte bez váhání při ekzému nebo kopřivce, ke snížení bolesti a zánětu při oparech na rtech a při pokousání mravenci nebo k uklidnění zčervenalých očí.
Jezte okurky bez obav při každé příležitosti nejen kvůli jejich diuretické schopnosti, která nám může pomoci se snižováním váhy způsobeným zadržováním vody. Pomáhá však vyplavovat odpady a toxiny včetně nadbytečné kyseliny močové. Navíc okurky obsahují vitamíny A, C, B-komplexu a minerály jako síra, mangan, fosfor, vápník a draslík. To, že vám okurky pomohou při zasycení, jste si možná již vyzkoušeli. V každém případě nebude objem snědených dalších potravin moc velký. A okurek můžete sníst, co hrdlo ráčí:-)
Zdroj: volně čerpáno z knih "Za zdravím s jasnovidcem páterem F.Ferdou" a "Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli"
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.