-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0
-
Štítky:
Rozhodli jsme se, že každé úterý zasvětíme olejům. Stále více lidí žádá informace o rostlinných olejích z různých semen a ořechů, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály, lecitiny a fytosteroly. To vše má vliv na zdraví ať už jako prevence nebo součást léčby civilizačních chorob. Takové oleje obvykle nekoupíte v supermarketu, a když ano, tak je jejich nabídka hodně omezená. Rozhodně je lépe zajít do vybraných obchodů zdravé výživy nebo zvolit nějaký e-shop. Sami jsme doma zkusili více zdrojů a rádi doporučíme ty nejvhodnější.
Hned na úvod se zmíníme o dvou tucích, které by neměly chybět v žádné kuchyni. I když do našeho výběru první z tuků nezapadá (nejedná se o rostlinný zdroj), jde o unikátní druh tuku, který pomalu nachází své místo v českých domácnostech. Chybí však masivní reklama, protože narozdíl od některých margarínů není třeba jeho pozitiva vymýšlet a jeho výroba není tak levná, aby svou cenou vyhověla širokým masám. Právě proto musím zdůraznit, že tento kvalitní tuk je pro naše zdraví i kuchyň velmi přínosný.
Jedná se o ghee (česky také ghí). Jde o tzv. přepuštěné máslo, které pochází z Indie, ale je hojně používáno nejen v indické kuchyni, ale i v kuchyních některých afrických států.
Přestože se ghee připravuje z másla, neobsahuje mléčné bílkoviny a můžeme ho skladovat mimo lednici. Ghee je složené téměř výhradně z nasycených tuků. Vzhledem k více stabilním nasyceným vazbám je tvoření nebezpečných volných radikálů při vaření minimální. Krátké řetězce mastných kyselin v ghee jsou v těle velmi lehce stravitelné. Ghee navíc přirozeně chytá volné radikály, a tak chrání buňky. Výzkumy potvrzují, že ghee skrývá fenolické antioxidanty, které zvyšují léčivou kvalitu jídla. Ghee obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, D, K2 a CLA (konjugovaná kyselina linolová) a minerály (sodík, draslík, vápník, fosfor, selen, hořčík, zinek, měď).
Ghee má velmi vysoký kouřový bod¹, a proto během vaření netvoří dým a nepřepaluje se. Ze zkušenosti víme, že kdo začne pravidelně v kuchyni používat ghee, začne se dívat na své stravování z jiného úhlu a přestane mít tendence jídlo často a dlouho smažit:-)
Ghee má vynikající vůni a ořechovou chuť, je velmi dobře stravitelný a hodí se výborně k různým druhům koření. Jistou ostrost koření používajících v indické kuchyni (např. kari, chilli) zvláštním způsobem zjemňuje. Můžeme ho použít ke smažení, pečení, zjemnění pokrmů i do různých sladkých moučníků. U sladkého pečiva výrazně zvýšíme při použití ghee trvanlivost, pečivo je dobře stravitelné a obsahuje mnoho energie. Za zvláště lahodnou považujeme doma kombinaci s dušenou zeleninou!
Ghee vydrží velmi dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek a chlazení. Výrobci či prodejci ghee však u nás z důvodů legislativních doporučují spotřebu maximálně do půl roku. Ghee narozdíl od másla v pokojové teplotě nezežlukne.
Ajurvéda používá ghee i pro jeho omlazující a regenerační účinky. Ghee snižuje hladinu cholesterolu, posiluje látkovou výměnu a obranné schopnosti organismu. Vzhledem k tomu, že váže v těle jedovaté látky rozpustné v tucích, napomáhá detoxikaci organismu.
Ghee můžeme také připravit sami doma z kvalitního másla. Komu chybí trpělivost, může zakoupit hotové. K dostání je v prodejnách zdravé výživy, na farmářských trzích ale i v mnoha e-shopech. Náš průzkum ukázal, že velmi dobrý poměr kvalita/cena najdete u 2kg balení na e-shopu BioProtector. Na otestování jsou k dispozici i menší balení, 500g nebo 1kg.
Pokud bude někdo z vás úspěšnější, podělte se prosím s námi o vaše zjištění. Předáme nové poznatky našim čtenářům.
¹ Kouřový bod je teplota, při které olej začíná kouřit a při které se stává nevyhovujícím. Každý olej má svůj kouřový bod. Přehled kouřových bodů pro různé oleje viz http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Ghee 2kg z BioProtector eShopu
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.