Pitevní protokol: Veselá pastýřka Dětská svačinka se šunkou a sýrem 150 g (výrobce Hamé)

O víkendu jsme se byli podívat u známých a protože neradi “jezdíme s prázdnou”, opět jsme se pustili do výroby naší oblíbené paštiky z kuřecích jater. A jako obvykle byla reakce více jak příznivá ;-) Když bychom pominuli výtečnou chuť, tak z našeho pohledu je nutné vyzdvihnout především jednoduchost a “čistotu” receptu - trocha ghee, sladká cibule, tymián, sůl, pepř, kešu oříšky, jablka, trocha vína a samozřejmě kvalitní (kuřecí, krůtí či jiná) játra - s devíti přísadami připravíte něco, co výtečně chutná a dodá vám mj. spoustu vitamínů a stopových prvků!

A protože tento recept přímo “volá” po porovnání s něčím, co lze koupit v našich obchodech, rozhodli jsme se podívat se po něčem všeobecně dostupném a zaměřit se na něco, co cílí na naše nejmenší. Tip jsme dostali od jedné naší čtenářky. Firma Hamé zvolila osvědčenou taktiku a díky kvartetu Mišpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa a použití přídavného jména “dětský/dětská” navozuje dojem, že jejich řada paštik “Čtyřlístek od Hamé” je něco, co udělá našim dětem dobře. A jaká je pravda?

Složení: vepřová šunka 30% hm. (vepřové maso 69 % hm. voda, sůl, škrob, zahušťovadlo: karagenan, rostlinná vláknina, vepřová bílkovina, antioxidant: kyselina askorbová, extrakty koření), vepřové sádlo, vývar z masa, voda, sýr Mozzarella (5 % hm.), mléko, zahušťovadla: xanthan, karboxymethylcelulóza, guma tara, celulóza, hroznový cukr, sůl, bílkovina živočišného původu, extrakty koření, etrakt z červené řepy, regulátor kyselosti: octan sodný, kvasničný extrakt, aroma (obsahuje sůl, kvasničné extrakty, šunkové a kouřové aroma)

tara guma - další z celé řady zahušťovadel, tentokrát pocházejí z rostliny Cesalpinia spinosa a jelikož se jedná o komplexní polysacharid, jeho případné negativní účinky jsou prakticky srovnatelné s těmi popisovanými u celulózy a jejích derivátů

octan sodný - regulátor kyselosti, sůl kyseliny octové přirozeně se vyskytující ve většině ovoce, komerčně vyráběný fermentací cukru, melasy nebo alkoholu - bez jakýchkoliv známých vedlejších účinků

hroznový cukr - my tedy do naší paštiky žádný cukr nepřidáváme, ale proti gustu…

extrakt z červené řepy - použitý na dobarvení výsledného produktu, pokud pominu kvalitu použité vepřové suroviny, je tento extrakt asi tím nejlepším, co v paštice najdete - o účincích produktů z červené řepy jsme psali zde: XXX.

vepřová šunka - pokud tvoří šunka 30% hmotnosti (a Mozzarella 5%), pak zbylých 65% tvoří sádlo, voda, vývar, mléko a především pak spousta dalších přidaných látek (koření jako takové je hmotnostně zanedbatelné)

karagenan - zahušťovadlo a stabilizátor - komplexní směs polysacharidů vyráběných z různých mořských řas; můžete a nemusíte věřit řadě studií na zvířatech, které potvrzují vliv karagenanu na vznik rakoviny tlustého střeva - co je však nepopiratelné, jsou jeho prozánětlivé účinky na střevní trakt a na tvorbu žaludečních vředů; v EU kupodivu nemá karagenan tak špatné jméno - v USA je postupně odstraňován z receptur potravin určených právě dětem…

rostlinná vláknina - blíže nespecifikováno, ale ať se jedná o vlákninu rozpustnou či nerozpustnou a nekonzumujete-li jí po stovkách gramů, nemusíte se jí bát

vepřová bílkovina - opět se jedná o velmi obecný termín, pod kterým si můžeme představit prakticky cokoliv - od výtažek z kostí, chrupavek až po kopýtka…

karboxymethylcelulóza/celulózy - zahušťovadlo vyrobené z celulózy (viz níže), patří mezi tzv. fillery, tzn. plnidla - jejím využitím pak můžete udělat z 50 g šunky a dalších potravin (sádlo, voda, vývar, mléko) udělat 150 g balení - jen musíte dodat aromata, dochucovadla a zlepšovače chuti, protože celulóza a její deriváty jsou tzv. “bez chuti a bez zápachu” - jejím použitím nejenom navýšíte gramáž, ale i naředíte chuť toho, co nějakou chuť má… Mezi vedlejší účinky nadkonzumace patří především zažívací problémy jako nadýmání, zácpy a krvavé průjmy.

bílkovina živočišného původu - celkem by mne zajímalo, co se pod touto položkou skrývá - mohu pouze odhadovat, že se jedná o nějakou levnou formu kolagenu - všechny ty kosti, chrupavky, kopyta, apod. se nějak využít musí, že? A protože výrobce odděluje “vepřovou bílkovinu” od “bílkoviny živočišného původu”, dá se předpokládat, že se jedná o jiný zdroj (hovězí?).

kvasničný extrakt - jiný výraz pro glutamát sodný!!! Mimo fakt, že zvyšuje chuť výrobku, činí nás na něm závislými… Mimo jiné může způsobovat alergie a astma, a tak je nejen pro děti nevhodný.

šunkové a kouřové aroma - k důvodům, proč výrobce musí podobné složky do svého výrobku přidávat, jsem se vyjádřil výše…

Verdikt:

Jednoznačně palec dolů! Osobně neshledávám jediný důvod, proč by měl být produkt prodáván jako “dětský” - s výjimkou využití oblíbených kreslených postaviček - výrobce nemá žádnou snahu vyloučit z paštiky kontroverzní přidané látky a o tom, že by vyloučením některých plnidel (které produkt výrazně zlevní) předešel tomu, že některé látky nebude muset vůbec použít, o tom nemůže být ani řeč.   

Kategorie: 
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn