Problematika pití dietních nápojů

Mám za to, že chtě nechtě přinášíme s naší potravou do svého těla velké množství nepřirozených látek. Pravda, je to způsobeno i "rychlostí" doby - ne každý má čas všechno vařit doma a vědět tak, co v jídle konzumuje. Můžeme se však postupně snažit vyvarovat alespoň některým nežádoucím složkám. Umělá sladila jsou jednou takovou skupinou. Zvláště pak v nápojích.
Osobně si nemyslím, že je třeba pít nápoje slazené. Možná jen výjimečně při nachlazení čaj s medem:-) Bohužel návyk je prevít. A tak někteří lidé, zvyklí pít od mala slazené nápoje, utíkají k  nápojům slazeným umělými sladidly v naději, že dělají něco pro své zdraví. Jak velký je jejich omyl! Některá umělá sladidla mohou přinášet při pravidelné konzumaci spoustu vedlejších zdravotních problémů. 
Za ještě větší zákeřnost považuji nápoje, kde je velkým nápisem zmíněno BEZ CUKRU či SE STÉVIÍ (která je prokazatelně  pro lidské zdraví neškodná). U varianty "BEZ CUKRU" pak při podrobném zkoumání složení najdeme místo cukru umělé sladidlo a u varianty "SE STÉVIÍ" cukr. Obsah stévie je přitom velmi malý ve srovnání s množstvím cukru. Faktem je, že stévie jaksi sladí trochu jinak a ne každému chutná. Tak si dejte pozor, co kupujete a nevěřte slepě velkým nápisům.

Mezi nejhůře působící umělá sladidla patří aspartam, acelsulfam a sukralóza :-( 
Ke špičce, kterou můžeme bez obav používat, naopak patří xylitol, erythritol a stévie :-) 

Dále najdete překlad článku, který je zaměřen na aspartam v nápojích. Měl by vám pomoci udělat si obrázek o jeho působení na náš organismus.

Pití dietních nápojů - výzkum na 60.000 ženách ukázal negativní účinky na zdraví!

Vzhledem k epidemii obesity a cukrovky je zapotřebí zmínit, že poptávka a prodej dietních nápojů se propadly, jak se spotřebitelé snaží volit lepší varianty. 

Aspartam jako hlavní sladidlo pro dietní sodu, je jedním z nejnebezpečnějších složek používaných v naší nabídce potravin. Způsobuje záchvaty a řadu dalších zdravotních problémů.
V nové studii provedené v průběhu deseti let na vzorku 60.000 žen bylo zjištěno, že ženy, které pijí dvě nebo více dietních nápojů denně, mají mnohem vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a ještě větší pravděpodobnost, že na tyto nemoci umřou.

O 30% VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST ZÍSKÁNÍ SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ...

V největší studii svého druhu Univerzita v Iowě dospěla k závěru:

"... Ve srovnání s ženami, které nikdy nebo jen zřídka konzumují dietní nápoje, mají ty, které konzumují dva nebo více těchto nápojů denně, o 30% větší pravděpodobnost srdečního infarktu nebo cévní mozková příhody a o 50% větší pravděpodobnost úmrtí na onemocnění s tím spojená. 

"To je jedna z největších studií na toto téma a naše výsledky jsou v souladu s některými předchozími výsledky, zejména těch, které spojují pití dietních nápojů k metabolickým syndromem," říká Dr. Ankur Vyas ... vedoucí vědecký pracovník dané studie.

...Asociace trvala dokonce i poté, co výzkumníci upravili data s ohledem na demografické charakteristiky a další kardiovaskulární rizikové faktory, včetně indexu tělesné hmotnosti, kouření, použité hormonální terapii, fyzické aktivity, příjmu energie, příjmu soli, výskytu cukrovky, hypertenze, vysoké hladiny cholesterolu a příjmu nápojů s cukrem.

V průměru ženy, kteří konzumují dva nebo více dietní nápojů za den byly mladší, byla větší pravděpodobnost, že kouří, a měly vyšší výskyt cukrovky, vysokého krevního tlaku a vyšší index tělesné hmotnosti. "

SNÍŽENÍ PRODEJE DIETNÍCH NÁPOJŮ...

Naštěstí se tato studie přináší výsledky tím, že se již objem prodeje dietních nápojů, který je největším odbytištěm pro aspartam.  

Podle magazínu Time:

"Jedním z důvodů tohoto poklesu může být rostoucí povědomí o epidemii obezity v USA a rostoucí zdravotní problémy kolem cukrem slazených nápojů. Podle agentury Reuters, odborníci říkají, že nápojový průmysl klesá kontrolovaně. Dokonce i dietní značkové nápoje utrpěli ztrátu tržeb díky obavám z umělých sladidel. "

Ať už je důvodem poklesu cokoli, tato nová studie měla pouze přidat důvody pro odklonění se od umělých sladidel. Existuje spousta přírodních sladidel, že lidé si mohou vybrat, které jsou mnohem zdravější než aspartam. (Přehled přírodních sladidel přineseme v samostatném článku.) 

Další důležitá poznámka je, že celkový prodej dietních nápojů klesá, což také znamená, že je méně lidí vystaveno  (většinou geneticky modifikovanému) sirupu z kukuřice s vysokým obsahem fruktózy, což s sebou nese také celou řadu zdravotních rizik.

Zdroj: FamilyHealthFreedomNetwork

Kategorie: 
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés