Pšenice a inzulín

O inzulínu jsme již slyšeli  spoustu důležitých informací. Především to, že právě tento hormon je zodpovědný za odbourávání cukru z organismu, že jeho abnormální zvyšování působí neblaze na celou hormonální sféru, kde se potom zákonitě musí snižovat další hormony, jako jsou růstový, sexuální a také hormony štítné žlázy. Jeho přemíra také neblaze působí na hormony slinivky, které stimulují přebytečnou výrobu žaludečních šťáv, což vede k vředovým a jiným onemocněním.

O pšenici jsme se již také měli možnost dozvědět spoustu zajímavých informací. Jako to, že obsahuje lepek, čili gluten, který je pro náš organismus velmi škodlivý, že se stálým křížením pozměnil genetický kód této rostliny, a tak se v ní objevují látky - polypeptidy - tak zvané exorfiny, které zasahují dokonce náš mozek a vytvářejí v našem organismu závislost na tyto látky a omezují funkce mozku a našeho myšlení. 

Bohužel málokdy hodnotíme pšenici jako nositele cukru, čili sacharidů. A přitom sacharidy obsažené v pšenici patří k těm nejhorším. Mají velmi vysoký glykemický index, který rozhoduje o vstřebávání cukru do krve a potom setrvání v jejím řečišti. Glykemický index 100 má glukóza (existuje ještě horší sacharid, a to je maltóza s GI 110). Například sacharóza, čili obyčejný konzumní cukr, má GI 59 a pšenice, světe div se, dokonce 72. Jistě se teď zeptáte, co to má společného s výše zmiňovaným inzulínem?

A tady se dostáváme do oblasti, ve které bychom pšenici a inzulín a jejich společné vzájemné působení možná nikdy nečekali. A to do oblasti „tukového hospodářství“ našeho organismu. Totiž pšenice s velmi vysokým glykemickým indexem působí na inzulín, kterého úroveň se tímto zvyšuje do nežádoucích rozměrů a začíná působit na játra, ve kterých se započne „výroba“ cholesterolu, tak zvaného VLDL (Very Low Density Lipoprotein), čili velmi malých tukových částic o nízké hustotě. Tyto částice jsou svým způsobem předchůdci tak zvaného „zlého“ cholesterolu, který musíme rozdělit do dvou skupin – LDL částice o rozměrech menších než průměr 25 nanometru a těch větších nad tento průměr. Právě tyto první minimální částice patří k těm škodlivým, jelikož se zachycují v našich cévách, vytvářejí sraženiny, což může vést k infarktu nebo mozkové mrtvici. Jejich škodlivost zvyšuje ještě oxidace a samozřejmě glykace, těchto částic. Tyto dva procesy poškozování LDL částic, ale také všech buněk v těle, mají na svědomí především sacharidy z pšenice.

Takže i touto cestou se dostáváme k nemilé skutečnosti, že příčinou vysoké úrovně cholesterolu v těle není jeho konzumace v podobě živočišných produktů, zde jde o minimální a naprosto normální vliv, ale konzumace přemíry sacharidů, které stimulují v játrech jeho výrobu. To samozřejmě má ještě za následek další negativní vlivy na celý organismus. Konkrétně v případě jater může tento dlouhodobý stav vést k jejich patologickému ztučnění. 

Závěrem můžeme říct, že je nutné v co největší míře omezovat konzumaci cukrů, čili všech druhů sacharidů, avšak především pšeničných potravin. Nenechat se ošálit reklamou na celozrnné produkty s přídavkem zdravých omega tuků, různých vitaminů a vlákniny. Vždy to jsou pouze a jenom pšeničné produkty, které ohrožují zdravé fungování našeho organismu, což v mnohých případech vede k těžkým a někdy neodvratným nemocem střev, srdce, oběhového systému a celé řadě dalších. 

V tomto kontextu varování zní – pozor na pšenici a uhlohydráty vůbec – zvyšují nežádoucí, zlý cholesterol v našem organismu.

Kategorie: 
Obrázek uživatele Bohdan Matwikow

O autorovi

Dietolog, biochemik a léčitel pomocí zdravé výživy s 25 letou praxí. Autor 2 knih, mj. „Revoluce v dietách aneb co vám v ordinaci neřeknou“. Po 20 let vede léčebné a ozdravné pobyty v Beskydách.