-
Zveřejnil:
Veronika Novotná - Komentáře: 0

Tuto delikatesu si doma může připravit každý, kdo má přístup ke kvalitním surovinám - vejcím z volného chovu (v dnešní době, s farmářskými trhy na "každém rohu", ne až tak sci-fi záležitost) a hovězímu masu z kusů dobytka chovaných čistě na pastvě (tzv. grass-fed dobytek, resp. grass-fed maso). To je o poznání větší problém - hustota farmářů vyznávajících tento způsob chovu je v rámci ČR poměrně malá a díky specifikům masných plemen skotu, který je pro tyto účely chovu nejlepší, jsou pro chov vhodné konkrétní oblasti s vhodnými (klimatickými) podmínkami. A těmto farmářům se na trhy moc nechce (tvrdé podmínky, co se skladování masa na stáncích týče) a povětšinou mají dostatek klientů, kteří neváhají si pro ten svůj kousek masa zajet... Rozdíl mezi grass-fed kusem masa a tím koupeným v hypermarketu je nebetyčný - nejenom v chuťi, ale i ve výživovém složení. O kvalitě a pozitivních účincích konzumace grass-fed hovězího již brzy v jednom z našich článků. Připravovat tento recept z mletého masa koupeného "v sámošce za rohem" proto v žádném případě nedoporučujeme!!!
Tento recept je přímo nabitý zdravými tuky a kvalitním zdrojem bílkovin. Bylinky jako např. oregáno, tymián a další poskytují spoustu antioxidantů. Vejce z volného chovu, hlavně pak jejich žloutky, mají nesrovnatelně větší obsah karotenoidů (antioxidant) a esenciálních tuků ve srovnání s vejci z konvenčních chovů. Grass-fed hovězí je opět vynikajícím zdrojem esenciálních tuků a CLA (konjugovaná kyselina linoleová), které pomáhají tělu spalovat tělesný tuk a tvořit svalovou hmotu. Rovněž obsahuje karnitin a karnosin, které pomáhají při spalování tuků, rychlejší regeneraci po sportovním výkonu nebo stresu (zátěži).
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
6 | kus | vejce | z volného chovu, natvrdo uvařené |
500 | gram | mleté hovězí | grass-fed!!! předvařené |
1 | kus | vaječný bílek | vejce z volného chovu |
1 | polévková lžíce | voda | |
4 | polévková lžíce | kokosová moučka nebo mandlová moučka | |
2 | polévková lžíce | oregáno | nebo bazalka nebo tymián, popř. kombinace ("italské bylinky") |
4 | polévková lžíce | cibule | jemně nasekaná, volitelně |
4 | kus | stroužky česneku | jemně nasekaný, volitelně |
3 | kávová lžička | sůl | |
1 | kávová lžička | mletý pepř |
Rozehřejte troubu na 180C, smíchejte mleté maso s bylinami, solí, pepřem a případně s nasekanou cibulí/česnekem, uvařená a oloupaná vejce obalte v této masové hmotě, takto obalená vejce následně obalte nebo potřete bílkem našlehaným s trochou vody a obalte je v kokosové nebo mandlové moučce. Skotská vejce naskládejte na pečící plech nebo do skleněné zapékací misky a pečte 20 minut. Podávejte s bramborami vařenými ve slupce nebo ještě lépe, s kaší z batátů.
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.