BIO skotská vejce

Tuto delikatesu si doma může připravit každý, kdo má přístup ke kvalitním surovinám - vejcím z volného chovu (v dnešní době, s farmářskými trhy na "každém rohu", ne až tak sci-fi záležitost) a hovězímu masu z kusů dobytka chovaných čistě na pastvě (tzv. grass-fed dobytek, resp. grass-fed maso). To je o poznání větší problém - hustota farmářů vyznávajících tento způsob chovu je v rámci ČR poměrně malá a díky specifikům masných plemen skotu, který je pro tyto účely chovu nejlepší, jsou pro chov vhodné konkrétní oblasti s vhodnými (klimatickými) podmínkami. A těmto farmářům se na trhy moc nechce (tvrdé podmínky, co se skladování masa na stáncích týče) a povětšinou mají dostatek klientů, kteří neváhají si pro ten svůj kousek masa zajet... Rozdíl mezi grass-fed kusem masa a tím koupeným v hypermarketu je nebetyčný - nejenom v chuťi, ale i ve výživovém složení. O kvalitě a pozitivních účincích konzumace grass-fed hovězího již brzy v jednom z našich článků. Připravovat tento recept z mletého masa koupeného "v sámošce za rohem" proto v žádném případě nedoporučujeme!!!  

Tento recept je přímo nabitý zdravými tuky a kvalitním zdrojem bílkovin. Bylinky jako např. oregáno, tymián a další poskytují spoustu antioxidantů. Vejce z volného chovu, hlavně pak jejich žloutky, mají nesrovnatelně větší obsah karotenoidů (antioxidant) a esenciálních tuků ve srovnání s vejci z konvenčních chovů. Grass-fed hovězí je opět vynikajícím zdrojem esenciálních tuků a CLA (konjugovaná kyselina linoleová), které pomáhají tělu spalovat tělesný tuk a tvořit svalovou hmotu. Rovněž obsahuje karnitin a karnosin, které pomáhají při spalování tuků, rychlejší regeneraci po sportovním výkonu nebo stresu (zátěži). 

Počet porcí: 
6
porcí
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
6
kus
vejce
z volného chovu, natvrdo uvařené
500
gram
mleté hovězí
grass-fed!!! předvařené
1
kus
vaječný bílek
vejce z volného chovu
1
polévková lžíce
voda
4
polévková lžíce
kokosová moučka nebo mandlová moučka
2
polévková lžíce
oregáno
nebo bazalka nebo tymián, popř. kombinace ("italské bylinky")
4
polévková lžíce
cibule
jemně nasekaná, volitelně
4
kus
stroužky česneku
jemně nasekaný, volitelně
3
kávová lžička
sůl
1
kávová lžička
mletý pepř
Postup přípravy: 

Rozehřejte troubu na 180C, smíchejte mleté maso s bylinami, solí, pepřem a případně s nasekanou cibulí/česnekem, uvařená a oloupaná vejce obalte v této masové hmotě, takto obalená vejce následně obalte nebo potřete bílkem našlehaným s trochou vody a obalte je v kokosové nebo mandlové moučce. Skotská vejce naskládejte na pečící plech nebo do skleněné zapékací misky a pečte 20 minut. Podávejte s bramborami vařenými ve slupce nebo ještě lépe, s kaší z batátů.

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
20
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
http://drjockers.com/2014/07/supercharged-scottish-eggs/
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés