Domácí bezinkový sirup

Zítra začíná další školní rok a my s nástupem dětí do školy budeme muset opět být více připravení na různá onemocnění mezi dětmi běžně kolujícími. Mezi takové patří i nachlazení včetně chřipky, které se na podzim vždy objeví. Je tedy dobré mít organismus preventivně posílen, a to ideálně za pomoci nějaké přírodní alternativy.  Ideální je, připravit si nějaký přírodní preparát přímo doma.
Jednou z možností je bezinkový sirup, který působí nejen preventivně ale i urychluje uzdravení při chřipkovém onemocnění. 
Bezinky obsahují vysoké množství vitaminů A a C. Najdeme v nich i významné množství různých vitaminů B-komplexu. Z minerálů nám bezinky nabízejí vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď a selen.

S receptem na domácí výrobu bezinkového sirupu přicházíme nyní i proto, že černý bez právě dozrává. O tom, že děti tento sirup milují, se asi zmiňovat nemusím :-)

Počet porcí: 
1
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
0.75
šálek
zralé bezinky
3.5
šálek
voda
2
polévková lžíce
zázvor
strouhaný čerstvý nebo sušený
1
kávová lžička
mletá skořice
0.5
kávová lžička
hřebíček
1
šálek
medu
ideálně od přímo od farmáře
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Nalijte vodu do středně velkého hrnce a přidejte bezinky, zázvor, skořicí a hřebíček (nepřidávejte med!).
Přiveďte vše k varu, hrnec přiklopte a snižte teplotu na minimum - nechte pomalu probublávat po dobu asi 45 až 60 minut, dokud tekutina nesníží objem zhruba na polovinu. Pak odstraňte z ohně a nechte trochu vychladnout, abyste mohli bez potíží tekutinu přecedit přes sítko do misky.  
V této chvíli můžete bezinky vyhodit. Získanou kapalinu nechte zchladnout tak, aby byla vlažná. 
Když již není horká, přidejte šálek medu a dobře promíchejte.
Když je med již dobře vmíchaný do bezinkové směsi, nalijte sirup do dobře vymytých skleněných lahví dle vlastních preferencí.
A nyní je domácí bezinkový sirup hotový. Skladujte ho v lednici. Užívejte každý den pro posílení imunity. 
Standardní dávka je ½ - 1 čajové lžičky pro děti a ½ - 1 polévkové lžíce pro dospělé.
V případě chřipkového onemocnění užívejte obvyklou dávku každé 2-3 hodiny, dokud symptomy nezmizí.

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
15
Doba vaření: 
70
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
wellnessmama.com
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés