Dýňový salát s quinoou a kapustou

Dýně jsou v našich obchodech stále k dostání, kapusta jakbysmet a quinoa se na regálech objevuje čím dál tím častěji - proč si tedy neudělat tento lahodný salát hned z několika superpotravin?

Počet porcí: 
4
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1
kus
zelená dýně Hokaido (kabocha)
nebo máslová dýně
1.5
šálek
quinoa
předem uvařená
2
šálek
kapusta
omytá, s odstraněnými tuhými středy, nakrájená na proužky
4
polévková lžíce
extra panenský olivový olej
1
kus
jablko
červená, sladší odrůda, odjádřincované, nakrájené na tenké srpečky
0.25
šálek
dýňová semínka
0.25
šálek
jablečný ocet
nefiltrovaný, bio
0.5
kávová lžička
sůl
1
polévková lžíce
dijonská hořčice
1
kávová lžička
med
co nejkvalitnější, ideálně Manuka
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte papírem na pečení. Podaří-li se vám sehnat dýni s nepříliš tuhou slupkou, opláchněte si, rozpulte, vydlabejte měkkou část a dýni nakrájejte na 0,5 až 1 cm tenké srpečky. Je-li dýně větší s tužší slupkou, nejprve ji rozkrojte, vydlabejte měkkou část, dýni nakrájejte na menší kousky, z těch nožem odstraňte tuhou slupku a zbylou část následně nakrájejte na srpečky. Kousky dýně přeneste do větší mísy, přidejte k nim 2 polévkové lžíce oleje, přemístněte na pečící plech s papírem, posypejte čtvrt lžičkou soli a pečte 20 minut z každé strany (po 20 minutách kousky otočte). Odložte a nechejte vychladnout.

V misce našlehejte jablečný ocet, čtvrt lžičky soli, dijonskou hořčici, med a dvě lžíce oleje. Tuto zálivku přelijte do větší mísy, přidejte uvařenou quinou, kapustu a jemně promíchejte. Poté přidejte upečenou dýni, kousky jablek a dýňová semínka. 

Podávejte při pokojové teplotě.

Dobrou chuť!

Doba na přípravu: 
5
Doba vaření: 
40
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
thechalkboardmag.com
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés