Hovězí po burgundsku

Tento recept jsme vyzkoušeli na popud pořadu ČT1 - Kouzelné bylinky. Jde o ne zcela běžnou a přitom velmi chutnou variantu úpravy hovězího masa. Volte raději maso přímo od farmáře, který chová krávy ve volném výběhu - chuť masa je výraznější, maso je šťavnatější a živin je v mase více.

Počet porcí: 
8
porce
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
1
kilogram
hovězí kližka
100
gram
špek
200
gram
žampiony
3
kus
mrkev
4
kus
cibule
20
kus
perličkové cibulky
nakládané
česnek
několik stroužků, podle chuti
500
mililitr
hovězí vývar
olivový olej
tymián
rozmarýn
bobkový list
máslo
mouka
černý pepř
sůl
500
mililitr
červené víno
nejlépe odrůda Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot
3
polévková lžíce
rajský protlak
Postup přípravy: 

Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme v rozehřátém hrnci. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celé větvičky rozmarýnu a tymiánu, bobkový list a máslo (VyváženéZdraví doporučuje ghee).
V hmoždíři rozdrtíme pepř, maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem.
Směs rukama promícháme, lehce zaprášíme moukou (VyváženéZdraví doporučuje pohankovou) a opět promícháme. Žampiony a česnek nakrájíme na čtvrtky, vsypeme do hrnce, osolíme, opepříme a promícháme.
Přidáme perličkové cibulky, rajský protlak a opět chvíli restujeme. Nakonec do hrnce přidáme maso, zalijeme vývarem a většinu červeného vína.
Zvolna dusíme dvě hodiny (doba dušení může být i delší. Maso by na konci dušení mělo být opravdu měkké). Tekutina v hrnci by celou dobu měla jemně probublávat, pokud je třeba, přilijeme víno.
Hotové hovězí po burgundsku servírujeme s domácím chlebem anebo s čerstvou křupavou bagetou. (Před podáváním odstraníme bobkový list a větvičky bylinek.) (VyváženéZdraví doporučuje bezlepkový chléb, bagetu nebo rýži)

Pozn. Na přípravu receptu doporučuji použít již zmiňovaný pomalý hrnec, v kterém se jídlo bude dělat prakticky samo. Jen trochu déle. Vzhledem k potřebě orestování a posléze zahuštění, je třeba postup logicky rozdělit a tyto části přípravy dělat podle původního postupu. Nejdelší část přípravy, kdy se snažíme docílit změknutí masa, můžeme bez obav nechat na pomalém hrnci :-) Obecná rada pro výběr vína vhodného při vaření zní: použijte takové, které vám chutná a druhou lahev si otevřete k jídlu:-)

Doba na přípravu: 
20
Doba vaření: 
120
Zdroj: 
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/2701-boeuf-bourguignon-neboli-hovezi-po-burgundsku/
Obrázek uživatele Veronika Novotná

O autorovi

Výživová poradkyně se zaměřením na výživové i zdravotní potíže u dětí, dospělých i seniorů. 

"Nechť strava je tvojí medicínou." Hippokratés