Hovězí "po thajsku"

Dlouho "pilovaný" recept ;-) Po pokusech a omylech ustálený na této verzi, která chutná nejenom rodině, ale i spoustě známých, kteří měli šanci tuto manu ochutnat. Jen pár drobností k přípravě. "Limetkové listy" pravděpodobně seženete, pokud se budete pídit po "curry listech" - já osobně je kupuji zmražené v SAPA areálu na Praze - Libuši (balení cca 50 listů vyjde na 50Kč). Na stejném místě kupuji i čerstvý zelený koriandr - stejně jako čerstvou mátu - obojí zde vyjde na 15Kč svazek a pokud si pro zboží přijdete v dopoledních hodinách (odpoledne toho již moc nemají a zelenina i bylinky jsou částečně oschlé...), získáte top kvalitu za bezkonkurenční cenu! 

Počet porcí: 
8
porcí
Ingredience: 
MnožstvíJednotkyNázevPoznámka
500
gram
hovězí maso
zadní bez kosti či jiný libovější kousek
500
gram
cuketa
400
mililitr
kokosové mléko
2
kus
chilli paprička
2
kus
cibule
1
šálek
zelený koriandr
nasekaný
rybí omáčka
3
polévková lžíce
ghee
sůl
či bylinková sůl
1
polévková lžíce
kudzu
1
kus
červená paprika
holandská, "zvonková"
3
kus
limetkové listy
10
dekagram
láska
Postup přípravy: 

Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte a následně nakrájejte na "srpečky" (poměrně velké kusy, měly by být ve výsledném pokrmu rozeznatelné) a na ghee ji společně s chilli papričkami a limetkovými listy nechejte na větší pánvi zesklovatět. Mezitím si připravte maso. Aby byla jeho příprava co nejrychlejší a maso bylo měkké, doporučuji jej "napůl" zamrazit (zmražené naopak napůl rozmrazit) tak, aby se dalo ostrým nožem krájet na tenké, cca 1-2mm plátky. Ty následně nakrájejte na cca 1cm nudličky. Přihoďte k cibulce s chilli papričkami a nechejte pod pokličkou přibližně 10 minut dusit. Cuketu podélně rozřízněte a z půlek pak krájejte 2-3mm tlusté půlměsíčky. Po 10 minutách dušení masa přidejte nakrájenou cuketu, na nudličky nakrájenou papriku, zalijte kokosovým mlékem a pod pokličkou duste dalších 20 minut. 5 minut před koncem pokropte rybí omáčkou (s ní opatrně, raději přidejte méně, zamíchejte, ochutnejte a v případě potřeby přidejte) a dosolte. Pokud máte raději omáčku hustší, doporučuji zahustit jí 1 polévkovou lžící kudzu kořene v troše studené vody - přidává se až po odstavení z plamene. Na úplný závěr vmícháme najemno nakrájený zelený koriandr. Podáváme s basmati rýží či jinou rýží dle možností.

Dobrou chutˇ ;-)

Doba na přípravu: 
10
Doba vaření: 
40
Kategorie receptu: 
Zdroj: 
vlastní
Obrázek uživatele Martin Novotný

O autorovi

"Duchovní otec" projektu, bio-hacker2, gastronaut, nutrarián, zdravotní detektiv, infovor, blázen do fitness/OCR.

„Starejte se dobře o své tělo. Je to jediné místo, ve kterém musíte žít.“ Jim Rohn