-
Zveřejnil:
Martin Novotný - Komentáře: 0
Dlouho "pilovaný" recept ;-) Po pokusech a omylech ustálený na této verzi, která chutná nejenom rodině, ale i spoustě známých, kteří měli šanci tuto manu ochutnat. Jen pár drobností k přípravě. "Limetkové listy" pravděpodobně seženete, pokud se budete pídit po "curry listech" - já osobně je kupuji zmražené v SAPA areálu na Praze - Libuši (balení cca 50 listů vyjde na 50Kč). Na stejném místě kupuji i čerstvý zelený koriandr - stejně jako čerstvou mátu - obojí zde vyjde na 15Kč svazek a pokud si pro zboží přijdete v dopoledních hodinách (odpoledne toho již moc nemají a zelenina i bylinky jsou částečně oschlé...), získáte top kvalitu za bezkonkurenční cenu!
Množství | Jednotky | Název | Poznámka |
---|---|---|---|
500 | gram | hovězí maso | zadní bez kosti či jiný libovější kousek |
500 | gram | cuketa | |
400 | mililitr | kokosové mléko | |
2 | kus | chilli paprička | |
2 | kus | cibule | |
1 | šálek | zelený koriandr | nasekaný |
rybí omáčka | |||
3 | polévková lžíce | ghee | |
sůl | či bylinková sůl | ||
1 | polévková lžíce | kudzu | |
1 | kus | červená paprika | holandská, "zvonková" |
3 | kus | limetkové listy | |
10 | dekagram | láska |
Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte a následně nakrájejte na "srpečky" (poměrně velké kusy, měly by být ve výsledném pokrmu rozeznatelné) a na ghee ji společně s chilli papričkami a limetkovými listy nechejte na větší pánvi zesklovatět. Mezitím si připravte maso. Aby byla jeho příprava co nejrychlejší a maso bylo měkké, doporučuji jej "napůl" zamrazit (zmražené naopak napůl rozmrazit) tak, aby se dalo ostrým nožem krájet na tenké, cca 1-2mm plátky. Ty následně nakrájejte na cca 1cm nudličky. Přihoďte k cibulce s chilli papričkami a nechejte pod pokličkou přibližně 10 minut dusit. Cuketu podélně rozřízněte a z půlek pak krájejte 2-3mm tlusté půlměsíčky. Po 10 minutách dušení masa přidejte nakrájenou cuketu, na nudličky nakrájenou papriku, zalijte kokosovým mlékem a pod pokličkou duste dalších 20 minut. 5 minut před koncem pokropte rybí omáčkou (s ní opatrně, raději přidejte méně, zamíchejte, ochutnejte a v případě potřeby přidejte) a dosolte. Pokud máte raději omáčku hustší, doporučuji zahustit jí 1 polévkovou lžící kudzu kořene v troše studené vody - přidává se až po odstavení z plamene. Na úplný závěr vmícháme najemno nakrájený zelený koriandr. Podáváme s basmati rýží či jinou rýží dle možností.
Dobrou chutˇ ;-)
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.